Mi a különbség az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség között?

cukorbetegség inzulinrezisztencia

Bár sokan úgy vélik, hogy az inzulinrezisztencia a cukorbetegség valamelyik típusa, ez nem pontos megfogalmazás. Az igaz, hogy a kettőnek köze van egymáshoz, azonban az inzulinrezisztencia nem betegség, hanem még egy visszafordítható állapot. 

Mi az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia a kettes típusú cukorbetegséget megelőző állapot. Felnőttek és gyermekek körében is előfordul és tulajdonképpen a cukorbetegség előszobájának tekinthető. Ilyenkor hasnyálmirigy intenzívebben termeli az inzulint, mert a sejtek már nehezebben veszik fel a vérből a cukrot. Az inzulin feladata pedig pontosan az, hogy bejutassa a sejtekbe a vérben keringő glükózt. Ezért egyre többet és többet kezd termelni belőle, míg ki nem fárad. Amikor a hasnyálmirigy elkezd fáradni, először egyre kevesebb inzulint termel, ami már nem elegendő, majd teljesen leáll. Ilyenkor viszont már cukorbetegségről beszélünk. 

A jó hír az, hogy amíg inzulinrezisztencia a diagnózis, addig életmódváltással, tudatos étrenddel és rendszeres sporttal tehetünk azért, hogy ne váljunk cukorbeteggé, sőt még vissza is fordíthatjuk ezt az állapotot! Az életmódváltással elindulunk az egészségesebb élet felé. A cukorbetegséggel és annak gyógyításával a diabetológia foglalkozik, míg az inzulinrezisztencia gyógyításával az endokrinológia. 

Az inzulinrezisztencia tünetei

Az IR hallatán sokan úgy gondolják, hogy ez egy újabb úri hóbort, mint általában a migrénről is sokan így vélekednek, pedig egy előrehaladott inzulinrezisztencia komoly életminőséget is rontó tünetekkel járhat. Ilyen tünetek az állandó éhségérzet, folyamatos szomjúság, hízás, remegés, szédülés, ingerlékenység, izzadás, magas pulzus, szívdobogás, fejfájás és gyengeség. A kisbabát tervező hölgyek körében sokan akkor szembesülnek az inzulinrezisztenciával, amikor már hosszas próbálkozás után sem sikerül a teherbeesés. 

Enyhe IR esetén sokszor az állapot még tünetmentes, ami diétával, sporttal és odafigyeléssel orvosolható. Amikor a tünetek halmozottan jelentkeznek, ott általában már az étkezés után cukor és inzulin görbe komolyabban eltér a normálistól és akár a csökkent glükóztolerancia állapota is fennállhat. Ilyenkor az endokrinológus az anamnézis ismeretében gyógyszer szedését is előírhatja a diéta és a rendszeres sport mellé. 

Inzulinreszisztencia kivizsgálása 

Ha a felsorolt tünetek alapján gyanakodni kezdünk vagy netán a felmenőink között van cukorbeteg vagy túlsúlyos személy, akkor először érdemes a házi orvosunkkal konzultálni vagy egy endokrinológus szakorvost felkeresni. A pontos diagnózishoz valószínűleg hárompontos cukor és inzulin terheléses vérvétel elvégzését kérik majd az OGTT vizsgálatot. Az inzulinrezisztencia szűrőcsomag magánlaborban is elvégezhető például a MiultiClinic diagnosztikai központban Kalocsán. 

A vizsgálat során 3 alkalommal vesznek vért. Az első, éhgyomri vérvétel után közvetlenül meg kell inni 3 dl vízben feloldott 75 gramm glükózt. A második vérvétel 60 percnél, míg a harmadik vérvétel 120 percnél történik. Ez alatt az időszak alatt nem szabad enni és az ivást is kerülni javasolt a vizsgálati eredmény pontosságának érdekében.