Miért lesz 100-ból csak 7 fogyókúra sikeres?

fogyókúra
  • Mit csinál a hét sikeres fogyókúrázó máshogy, mint a többi 93?
  • Mitől lesz sikeres a fogyókúra?

Tudományos kísérletek során arra a következtetésre jutottak, hogy a fogyókúra sikere egyetlen dolgon múlik.

Azon, hogy a fogyókúrázó milyen hosszú ideig és mennyire következetesen tartja magát a fogyókúrához.

Az eredmény független volt attól, hogy ki milyen fogyókúrás módszert, diétát követett. Aki betartotta az előírásokat, az sikeresen lefogyott.

 

Mégis a legtöbb fogyókúrás program csak azzal foglalkozik, hogy mit egyél, mit ne egyél, hogyan mozogj! Dunát lehet rekeszteni a tanácsokkal, de arról kevés szó esik, hogy ezt hogy tudod megcsinálni. Kiben nem merül fel a kérdés, hogy ne egyek csokit, ha kívánom, hogyan edzek, ha nincs kedvem?

Egyáltalán nem könnyű más étrendet követni mint amit megszoktunk, vagy elkezdeni mozogni. Ha nem sikerül, akkor meg jönnek az olyan gondolatok, mint hogy „akarat gyenge vagyok”, „még erre sem vagyok képes”, „mindenkinek sikerül, csak nekem nem” és hasonlók. 

 

Mi kell akkor a sikeres fogyókúrához?

 

 

MOTIVÁCIÓ

 

gepárd

Köztudott, hogy a gepárd a Föld leggyorsabb állata, akár 120 km/ó-s végsebességet is el tud érni. De csak akkor lesz képes ilyen sebességre, ha antilopokat kell kergetnie ahhoz, hogy jóllakhasson. Egy állatkertben, ahol nyulakat kap ebédre, sosem fog 30 km/ó-nál gyorsabban futni. Ez a példa jól mutatja, hogy mennyivel többre vagyunk képesek, ha motiváltak vagyunk. 

Ezért a Fogyás Coachinggal fogyókúrás programjában mindig azzal kezdünk, hogy megtaláljuk azt, ami Téged igazán motivál a sikeres fogyáshoz. 

 

AKARATERŐ

“Nekem nincs akaraterőm, én akarat gyenge vagyok!”

Ismerősen hangzik?

Én is hasonlóan gondolkodtam, míg meg nem tudtam, hogy az akaraterő hogyan is működik valójában.

Az akaraterő ugyanúgy elfárad mint például az izom, nem lehet túl terhelni. 

Viszont az akaraterő fejleszthető! Valamint úgy lehet még sikereket elérni, ha olyan módszereket, technikákat választunk, hogy minél kevésbé kelljen az akaraterőnkre támaszkodnunk. 

ennivnemenni

 

 

A túlsúly hátterében gyakran állnak a rossz szokások mellet egyéb tényezők is:

 

STRESSZ 

stressz

Ha mondjuk evéssel vezeted le a stresszt, és diétába kezdesz, akkor növekedni fog benned a stressz, mivel kiiktatod az életedből a stresszkezelési módszeredet. A stressz gátolja a zsírégetést, és a megnövekedett stressz miatt sokan a fogyókúrát is feladják. Ellenben ha megtanulod kezelni a stresszt, akkor már kevesebb ételt fogsz kívánni, ami segíti a fogyásodat.

 

 

KONFLIKTUS KEZELÉS, KOMMUNIKÁCIÓ

ID-100160815

Konfliktus kerülés is gyakran vezet túlevéshez. Egyszerű példa, ha nem mered anyósnak azt mondani, hogy nem kérsz még egy szeletet a tortájából. Más esetekben is ha nem érvényesíted amit szeretnél, például mindig Te alkalmazkodsz másokhoz, az stresszt okoz, az pedig túlevéshez vezethet.

 

 

FEKETE VAGY FEHÉR?

papagaj

A fekete-fehér, más néven mindent vagy semmit gondolkodás a fogyókúrák egyik legnagyobb ellensége. A legtöbb fogyókúrát azért hagyják abba, mert ha ma kihagytam az edzést/ettem egy csokit akkor már úgyis mindegy, az egész fogyókúra így már semmit nem ér, nincs is értelme folytatni. Valami vagy fekete, vagy fehér, nincs átmenet. Ez a fajta gondolkodás az élet más területein is megjelenik, és emiatt gyakran feladunk valamit, vagy bele sem kezdünk, mert ha nem tökéletes, akkor már semmit nem ér. Ez persze nem igaz, éppen ezért fontos, hogy felismerjünk mikor akadályoz bennünket a fekete-fehér gondolkodásmód és változtatni tudjunk rajta.

 

A fenti példákból is látszik, hogy a fogyókúra sokkal komplexebb dolog, mint csak a helyes étrend és mozgás, a tartós sikerhez fontos egyfajta szemléletváltás és jól jön a segítség a változások beépítéséhez az életünkbe.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy hosszú távú eredményt életmódváltással lehet elérni, nem pedig egy rövid ideig tartó fogyókúrával.

Ha mondjuk egy hónapig diétázol de utána visszatérsz a régi életmódodhoz ugyanoda fogsz jutni. Ez olyan, mintha gyalogolnál egy úton, attól, hogy időnként visszafele futsz egy darabig, de utána megint gyalogolsz előre, ugyanoda fogsz jutni.

Az életmódváltás szó sokak számára ijesztően hangzik, mert az olyan végleges, míg a fogyókúra meg pár hét vagy hónap. Könnyebben el tudjuk képzelni, hogy egy határozott ideig máshogy csinálunk valamit, mint hogy örökre. Például, egész máshogy hangzik, hogy próbáld ki hogy egy hétig nem eszel csokit, mint hogy soha többet nem ehetsz.

 

De mi az a coaching és miben tud segíteni?

coach-407290_640

A coaching a sportpszichológiából indult, a coach az edző a coaching meg az edző által elvégzett munka.  A coach egy olyan mentális személyi edző” aki segít egy személyre vagy csoportra szabott “edzéstervet” kidolgozni, és azt követni, betartani, valamint támogat és bátorít a változás során. 

Ebben az esetben az edzésterv nem tornagyakorlatokat jelent, hanem a cél eléréséhez szükséges cselekvési tervet, mely minden részletre kiterjed, étkezés, mozgás, szokások, ismerősök, környezet.

 

Egyszer megkérdeztek Albert Einstein-t, hogy ha kapna egy feladatot hogyan oldaná meg egy óra alatt. Ezt válaszolta: “59 percig terveznék és 1 perc alatt megvalósítanám”. A coachinggal letudhatod az 59 perc tervezést, mert ez egy olyan megoldás központú módszer, ami segít, hogy kitűzd a céljaidat, megtervezd a jövődet, kihozd magadból a legjobbat.

 

A coaching NEM pszichoterápia! A terápia középpontjában a személyiséged és annak feltárása áll, a coaching középpontjában meg a Te fejlődésed, tanulásod. A coaching nem a múltra, hanem a jelenre és a jövőre koncentrál, a legfontosabb célja, hogy  jól érezd magad a saját bőrödben.

 

A coaching nem csak a fogyókúrában, hanem az élet egyéb területeken is hatékony segítséget tud nyújtani, mint például:

– Fontos döntés előtt állok, nem tudom mit tegyek!

– Hogyan egyeztessem össze a munkámat és magánéletemet?

– Hogyan tovább válás után?

– Menjek vagy maradjak a munkahelyemen?

– Az üzleti életben már régóta használják, eleinte csak felső vezetők részére, de mára már más szinten dolgozók részére is fogadnak coach-ot a cégek, mert rájöttek, hogy jó befektetés.

 

Hogyan vehetek részt?

ONLINE ÉLETMÓDVÁLTÓ PROGRAM –  Katt ide a részletekért

 

Coachingról 4 percben: