A takarítás milyen kalóriákat éget? 

takarítás

A takarítás, mindennapi feladat, és több előnnyel jár, mint csupán egy tiszta otthon. Tudod, hogy takarítás közben mennyi kalóriát égetsz el, és hogy milyen hatással lehet egy alapos nagytakarítás az étrendedre és a fogyókúra projektedre? Ebben a cikkben körüljárjuk ezt a témát és megnézzük azt is, hogy hogyan segíthet neked a takarítás abban, hogy megszabadulj a felesleges kilóktól. Induljunk el együtt ezen a tisztaság felé vezető úton, ahol a házimunka és az egészséges életmód találkozik!

A takarítás kalóriaégető ereje

A takarítás tehát ezúttal nem csak arról szól, hogy rendet és tisztaságot teremtsünk otthonunkban. Fantasztikus lehetőség a fizikai aktivitás fokozására és a kalóriák elégetésére. Attól függően, hogy milyen a takarítás intenzitása és terjedelme, lehetőségünk nyílik a kalóriák elégetésére is. 

De hogyan változtathatja meg a fogyókúrát?

A házimunka és a kalóriaégetés közötti kapcsolatot nem szabad alábecsülni. Többféle takarítási feladat létezik, és mindegyikük más kalóriaégetési potenciállal rendelkezik. Nagy előnye a takarításos edzéseknek, hogy semmilyen extra eszközt nem kell hozzá beszerezned, hiszen a takarító eszközök kellenek csak hozzá és persze a legjobb zsíroldó, vízkőoldó tisztítószerek. A másik nem elhanyagolható szempont, hogy nem kell hozzá kimozdulnod sem az otthonodból. Így rögtön két kifogást máris kipipáltunk. Senki előtt nem lesz ciki, nem kerül plusz pénzbe és plusz időbe, hogy elmenj az edzésre. Szóval takarításra fel! 

Most lássunk néhány példát arra, hogy mely takarítási tevékenységek égetik a legtöbb kalóriát:

Porszívózás – átlagos intenzitással

A porszívózás nemcsak a padló tisztításáról szól. Amikor a porszívót tologatjuk és húzzuk, számos izomcsoport dolgozik egyszerre. Ezért egy óra porszívózás akár 150-200 kalóriát is elégethet. Ugyanennyi kalóriát égetünk el nagyjából az odaégett sütő tisztítása közben is. Szóval ne bánkódj, ha picit odaégett valami, inkább tekintsd edzés kihívásnak! 

Kertrendezés – magas intenzitással

A kertrendezés során ásástól, metszéstől kezdve a gyepnyírásig rengeteg fizikai aktivitásra van szükség. Ez magas kalóriaégetést eredményezhet, és segíthet a fogyókúraprojekt sikerében. Egy kertészkedős nap felérhet egy izomépítő edzéssel is. Hiszen ilyenkor nem csak kalóriát égetünk, hanem emelünk vagy más típusú erőt fejtünk ki. Nem is csoda, hogy a kertészkedők hosszú életnek örvendenek, hiszen az edzést ráadásul a szabad levegőn végzik. 

Ablakmosás – átlagos intenzitással

Ablaktisztítás közben a karok, a vállak és a hát izmai is dolgoznak. Ez azért jó, mert segít az egész test átmozgatásában és kalóriaégetésében, miközben otthonod ragyogóan tiszta lesz. Egy óra ablakpucolás közben körülbelül 200-300 kalóriát égetünk el. 

Hatékonyabbá teheted a takarítós edzést, ha gyorsabb tempóban végzed. Tegyél be egy jó zenét és gondolj közben arra, hogy most nem csupán takarítasz, hanem edzel is. És nem utolsó sorban a jutalmad kettős lesz: a csökkenő centik mellett az otthonod jobban fog ragyogni fog a tisztaságtól, mint valaha és ezt a változást szintén észre fogja venni a környezeted!