Mi az elhízás és derékfájdalom közötti kapcsolat?

túlsúlyos nő edz

A derékfájdalom nagyon gyakran az elhízás következtében jelentkezik. Oka, hogy a túlsúly fokozott nyomást gyakorol a gerincre, különösen az ágyéki és a keresztcsonti területen, idővel hátfájást okozva.

Az elhízás nemcsak a derékfájdalom kockázatát növeli, hanem olyan betegségek kialakulásában is szerepet játszik, mint a csontritkulás, a rheumatoid arthritis, a gerincszűkület vagy a porckorongsérv. A derékfájdalommal kapcsolatosan, a MozgásKlinika podcastjében több mindent megtudhatsz kialakulásáról, illetve arról, hogy hogyan tudod kezelni.

Az elhízás és derékfájdalom közötti kapcsolat gyakoribb, mint hinnéd!

Bár a gerinc elbírja a test súlyát, de a plusz kilók megjelenésekor a gerinc asszimilálja a többletsúlyt, és szerkezeti károsodások léphetnek fel: isiász, porckorongsérv, törések. Az elhízás hatásait tekintve a legsebezhetőbb terület az ágyéki terület, ezért a fogyás prioritást élvez az elhízott emberek számára. A testsúly csökkenthető diétával és sporttal, így az ágyéki területre nehezedő nyomás fokozatosan csökken. Ideális lenne párhuzamosan dolgozni táplálkozási szakértővel és fitneszedzővel/gyógytornásszal. Ráadásul a fizikai gyakorlatok gyakorlása nemcsak a kilók számának csökkentését segíti, hanem növeli a gerinc rugalmasságát és erősíti a gerincet tartó izmokat.

Hátproblémák, amelyekre az elhízott emberek hajlamosabbak….

Az elhízásban szenvedő betegeknél fokozott a kockázata bizonyos hátbetegségek kialakulásának, amelyek deréktáji fájdalmat okozhatnak:

  • Porckorongsérv – a gerincre nehezedő túlsúly a csigolyaközi porckorongokat is túlterhelheti, felgyorsítva azok degenerációs folyamatát.
  • Kompressziós törések – akkor következik be, amikor egy csigolya eltörik. Kompressziós törések a gerinc bármely részén előfordulhatnak, de az ágyéki régió fokozottan veszélyeztetett. A túlsúly ezen a területen növeli a törések kockázatát.
  • A csigolyaközi porckorong degeneratív betegsége – ez nem feltétlenül állapot, hanem leírja az összes olyan átalakulást, amely a porckorongok szintjén az öregedés természetes jelensége miatt következik be. Ez az állapot egy vagy több porckorongot gyengít a csigolyák között. Az elhízás felgyorsítja a csontszerkezetek természetes öregedési folyamatát, ezért gyakrabban fordul elő súlyproblémákkal küzdőknél.
  • A gerincoszlop osteoarthritise – ez a betegség a gerincoszlop szintjén, az ágyéki területen és a nyak területén lévő porcokat érinti. A gerincet megnövekedett nyomást okozó túlsúly, de az elhízás okozta oxigénellátási problémák is növelik az elhízott betegeknél.
  • Lumbális lordózis – akkor fordul elő, amikor a hát görbülete az ágyéki területen hangsúlyos. A hasi zsírlerakódások előrehúzzák a medence területét, ami azt jelenti, hogy az ágyéki területen a gerinc görbülete hangsúlyossá válik.

Kezd kis lépésekben!

Apró változtatásokkal lehet kezdeni, nem feltétlenül szükséges, hogy az életmódváltás egyik napról a másikra megtörténjen. Például az előrehaladott elhízással küzdők legalább 15 percnyi közepes intenzitású gyakorlatot végezhetnek, és a hátfájás akár 32%-kal is csökkenhet. Ide tartozik a gyors séta, néhány vízi tevékenység gyakorlása (úszás, vízi torna), tánc, kerékpározás, kertészkedés.

Kép: freepik.com