Edzéstippek a fittség megőrzésére üzleti utak közben

futás utazáskor

Előfordulhat, hogy egy utazás során minimális időt töltünk az adott városban, és nincs lehetőségünk a fontos feladatok miatt igazán odafigyelni önmagunkra. Ettől persze még teremthetünk magunknak lehetőséget az énidőre, ebbe beleértve a mozgásra is. Ezzel párhuzamosan ne feledkezzünk meg az egészséges táplálkozásról sem, hiszen a minőségi és jó étkezés kulcsfontosságú a súlyunk és a fittségünk megelőzése szempontjából. A választott mozgás természetesen attól is függ, hogy a szállásunknak milyen a felszereltsége, illetve, hogy mennyi időre utazunk, valamint attól is, hogy repülővel, vagy kocsival jutunk el a célállomásig. Üzleti utak során – főleg, ha komolyabb tárgyalásokat folytatunk – biztosan jótékony lehet némi mozgás, amely elűzi a stresszt. Cikkünkben mutatunk néhány tippet, hogy hogyan őrizhetjük meg a fittségünket utazás alatt is!

Gyors városnézés intenzív gyaloglással vagy futással egybekötve

Legegyszerűbb és kevés eszközt, felszerelést igénylő mozgás a gyaloglás vagy a futás. Csupán egy jó cipő kell hozzá és a többi már rajtunk múlik! Mind a futás, mind a gyaloglás praktikus abban az esetben, ha repülővel utazunk és nem szeretnénk súlyzókat, nehezebb dolgokat bepakolni a csomagunkba. Így igazán összeköthetjük a kellemest a hasznossal, hiszen felfedezhetjük az adott várost, környéket, miközben mozgunk egy jót.

Saját testsúlyos gyakorlatok, jóga és pilates

Szintén nagyon egyszerű, ámde rendkívül hatékony, ha saját testsúlyos edzéseket végzünk, vagy jóga és pilates gyakorlatokkal tartjuk magunkat fitten az utazás alatt. A jóga és pilates is nagyon változatos mozgásformák, amelyeknél szintén használjuk saját testünk súlyát. Például egy-egy stresszesebb üzleti tárgyalás előtt rendkívül jó lazító lehet néhány jógagyakorlat meditációval egybekötve. Ezeknek a mozgásformáknak az is nagy előnye, hogy nem igényelnek óriási helyet, így a szállodaszobában is csinálhatjuk, de ha van lehetőségünk rá, akkor akár szabadlevegőn is.

Uszoda és edzőterem

Amennyiben a szállodánk profi felszereltséggel rendelkezik, azaz van uszoda és/vagy edzőterem, akkor könnyű dolgunk van. Szintén minimális edző cuccot kell bepakolni és már indulhat is az edzés, vagy úszás! Ha szerencsénk van és jól felszerelt a terem, akkor kardiózhatunk is a súlyzós gyakorlatok mellett, így teljesértékű, mindent átmozgató edzéseket végezhetünk az utazásunk alatt is. Sőt, az is elképzelhető, hogy van személyi edző, vagy irányított tematikus órákon vehetünk részt.

Fitnesz eszközök

Azokat a fitnesz eszközöket a legkönnyebb becsomagolni a bőröndbe, amelyek szalagokból vagy kötélből állnak. A klasszikus az ugrálókötél. Ennél nagyon fontos a kötél hossza ahhoz, hogy az edzés hatásos legyen: ha az egyik lábunkkal ráállunk a kötél közepére, akkor a kezünkben tartott markolattal el kell, hogy érjünk a hónaljunkig. Arra is oda kell figyelnünk, hogy a kötél a megfelelő anyagból készüljön. Érdemes acélsodronnyal megerősített kötelet használni, mert a pontos és gyors fordulatokhoz szükséges, hogy a kötél minél nehezebb legyen. Ha megfelelően végezzük, már 15 percnyi ugrókötelezés is javítja az állóképességünket, elősegíti az izomfejlődést és pozitív hatással van a szív- és érrendszerre.

Szintén praktikus fitneszeszköz útközben a gumiszalag, amivel a hátunkat erősíthetjük, valamint az expander és a heveder. Mindegyikkel változatos gyakorlatokat tudunk végrehajtani, anélkül, hogy extra csomagot kellene magunkkal cipelni. Akinek még marad egy kis hely a bőröndjében, az csomagolja el a gumiszalaghoz a fogantyút, vagy a hevederhez tartozó horgonyt, amivel a szállodai szoba ajtajához rögzítheti.

fitnesz szalag

Első látásra a súlyzók nem tűnnek ideális útitársnak repülőútra. Jó tervezéssel viszont két egy kilogrammos súlyzó nem növeli meg túlzottan az összsúlyt. Ha az edzettségi szintünkhöz viszont kevés az egy kilogramm, akkor eddzük felváltva a karjainkat. Vagy vigyünk magunkkal tölthető súlyzót, ezekhez gyakran olcsón hozzá lehet jutni. Különböző formájúak kaphatóak, utazáskor üresen szállíthatók, a helyszínen pedig meg lehet tölteni homokkal vagy vízzel. Kapható ilyen változata a mostanában divatos kettlebell súlyzóknak is, amelyek kerek formájuk miatt csúszásmentesek – ez például jól jön a forró nyári napokon – és biztosítják, hogy a súly a tenyér közepén maradjon. A kettlebell gyakorlatoknál a súly a lendületnek köszönhetően megnő, így, ha jól csináljuk, rövidebb idő alatt érhetünk el nagyon jó eredményeket.

súlyzó