Szükségesek a hosszú kardió edzések zsírégetéshez?

nő fitneszezik

Kardió – az ember vagy imádja, vagy utálja. A legtöbb testépítő és fitneszkövető számára a kardió a zsírégető edzések túlnyomó részét alkotja, különösen a versenyekre való felkészülés során. A kardió edzés sokféleképpen nézhet ki – valaki hetente kétszer csinál 20 perc kardiót, mások naponta kétszer kardióznak, de vannak olyanok is, akik naponta 2-szer 45 percet töltenek a futópadon vagy kerékpáron.

Sok edző vagy internetes sportfórum figyelmeztet a túlzott hosszúságú kardió edzés „katabolikus hatására“. Itt felmerül a kérdés: Mikor válik túlzottá a kardió edzés hossza?

Ha ezt a kérdést hormonális szempontból nézzük, úgy tűnik, körülbelül 60 perc az az idő, amikor a kortizolszint jelentősen emelkedni kezd. A kortizol egy szteroid hormon, amely egyéb hatások mellett felelős az izomtömeg katabolizálásáért (lebontásáért). A kortizol ugyancsak támogatja a miosztatin kiválasztódását, amely aktívan megállítja az izomnövekedést. Van azonban a kortizolnak egy gyakran figyelmen kívül hagyott hatása is, amelyet előnyünkre használhatunk – a kortizol segít a zsírok mobilizálásában és ezeket a mobilizált zsírokat energiaforrásként nyújtja nekünk.

A megemelkedett kortizol okozta izomkatabolizmust azonban elnyomhatjuk elágazó láncú BCAA aminosavak felvételével kardió edzés alatt/előtt. Ezek az aminosavak segítenek elnyomni az izomtömeg szétesését, de ugyanakkor nem gátolják a zsírok mobilizálódását.

Biztosan mindjárt erre az arányosságra gondolsz – minél hosszabb kardió – annál több elégetett kalória – annál nagyobb bőr alatti zsírszövetvesztés. Ennek az egyenletnek azonban van egy bökkenője – van még egy nem említett paraméter – kompenzációs hatás, amely az edzés befejeztével áll be. Abban az esetben, ha a test úgy érzi kimerült, akkor a túlzott mennyiségű energia elindítja az automatikus folyamatokat, amelyek az étvágy növekedéséhez vezetnek – az elveszett kalóriák kompenzációjaként. (megjegyzés: pontosan ebből kifolyólag a kardió edzés előnyös lehet azok számára, akik étvágytalansági problémákkal küszködnek). Pontosan így működik a mindenki által jól ismert – JOJÓ hatás.

Az a gondolat, hogy elegendő betartani az egyenletet – „kevesebb kalóriát fogyasztok, mint amennyit elégetek“, azonban nem teljes. Nagyon fontos kérdés: „Mitől veszítettem a súlyomból?”. Abban az esetben, ha egy sportoló a kardió során veszít tiszta izomtömegéből, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az elveszített zsírt visszanyeri. A tiszta izomtömeg aránya a bazális anyagcsere nagyon fontos paramétere. Ha a sportoló nagyobb mennyiségű tiszta izomtömeget veszít, akkor a bazális anyagcsere értéke csökken. Ez azt jelenti, hogy a testnek egyszerre KEVESEBB kalóriára van szüksége ahhoz, hogy a súlyt újra helyreállítsa, leggyakrabban azonban zsír formájában. A kompenzáló hatás és a bazális anyagcsere lelassulásának kombinációja tehát a válasz arra a kérdésre, hogy miért olyan könnyű visszaszedni a nehezen leadott zsírokat a diéta befejezése után.

De mi a helyzet az erőedzéssel? Az erőedzés a tiszta izomtömeg építésének köszönhetően elősegíti a bazális anyagcsere értékének növekedését, amely a sportolónak megkönnyíti a zsírégetést. Számos tanulmány létezik arról, hogy a megfelelő erőedzés nélkül szinte lehetetlen sokáig megtartani a bőr alatti zsírszövet alacsony százalékarányát!

EZ AZT JELENTI, HOGY TELJES EGÉSZÉBEN HAGYJAM KI A KARDIÓT?

NEM! A kardió edzés nemcsak jó állapotban tartja a kardiovaszkuláris rendszert, de segít a zsírégetésben is!

MENNYI KARDIÓ SZÜKSÉGES A LEGHATÉKONYABB ZSÍRÉGETÉSHEZ?

Egy 2012-es évi tanulmány (forrás a cikk alatt) 64 enyhén túlsúlyos 20-40 év közötti embert tesztelt, akiket véletlenszerűen két tesztelési csoportba osztottak. Az egyik csoport hetente háromszor 30 perc kardiót végzett, míg a másik csoport hetente háromszor 60 perces kardió edzésen esett át. A tanulmány 13 hétig tartott, és meglepő eredményt hozott. Bár a 60 perces csoport kétszerannyi energiát égetett a 30-as csoporttal összehasonlítva, mindkét csoport ugyanolyan mennyiségű testzsírt vesztett (14%). Viszont az volt az érdekes, hogy a 60 perces csoport tagjainál intenzívebb kompenzációs hatás jött létre, méghozzá jelentősen megnövekedett étvágy formájában a pihenés alatt!

Ezen ismeretek alapján a leghatékonyabb bőr alatti zsírégetés érdekében javasolhatjuk a 30-45 percig tartó erőedzések és kardió edzések kombinációját.A hosszantartó kardió gyakorlatok nagyszerű alternatívája a HIIT edzés, amelyről részletesebben a következő cikkünkben szólunk.

Sikeres sportolást! 🙂

Forrás: https://www.namaximum.hu

kép: adobe.com