Hízlal-e a banán?

hizlal e a banán

Hízlal a banán vagy sem? Lehet enni banánt fogyókúra alatt vagy kerülni kell?

Sokan úgy tekintenek a banánra, mint tiltott gyümölcsre amit fogyókúra alatt semmiképpen nem szabad enni. Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni hogy a banán tényleg kerülendő gyümölcs-e, először nézzük meg mit is tartalmaz pontosan a banán.

A banán tápanyagban gazdag gyümölcs, és számos az egészségre pozitív hatása van.

Sok rostot tartalmaz, emellett szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat is.

Egy közepes méretű banán vitamin tartalma:

  • Kálium: a napi ajánlott mennyiség 12%-a
  • B6-vitamin : a napi ajánlott mennyiség 20%-a .
  • C-vitamin: a napi ajánlott mennyiség 17 %-a.
  • Magnézium: a napi ajánlott mennyiség 8%-a.
  • Réz : a napi ajánlott mennyiség 5 %-a .
  • Mangán : a napi ajánlott mennyiség15 %-a.
  • Rost: 3,1 g .

Egy közepes méretű banán kalóriatartalma kb. 105 kcal, aminek 90%-a szénhidrátból tevődik össze.
A szénhidrát nagy része cukor – szacharóz, glükóz é s fruktóz.

A banán kevés zsírt és fehérjét tartalmaz, viszont tartalmaz a szervezet számára hasznos antioxidánsokat, dopamint és katechint.

Banán sok rostot is tartalmaz.

Egy közepes méretű banán, mindössze 105 kalória elfogyasztásával a napi rost szükséglet 12%-át veheted magadhoz.

A rostok lassítják az étel felszívódását, tovább érzed magad jóllakottnak, ezáltal kevesebbet fogsz enni.

 

Milyen szénhidrátot tartalmaz a banán?

Attól függően, hogy mennyire érett a banán, a szénhidrát összetétele különbözik.

Az éretlen, zöld banán főleg keményítőt és rezisztens keményítőt tartalmaz, míg a sárga érett banán főleg cukrot.

A rezisztens keményítő hasonlóan viselkedik a szervezetben, mint a rostok. Lassítja a cukor felszívódását, ezáltal segít egyenletesen tartani a vércukorszintet, segíti a fogyást és a zsírégetést. 

A banán ezen tulajdonságai miatt, egy fogyókúrás módszert is kitaláltak, a banándiétát.

Mennyi a banán glikémiás indexe?

 

A glikémiás index (GI) az adott élelmiszer vércukorszint emelő hatását mutatja.

55 alatti glikémiás index  alacsonynak számít, 56-69 között közepesnek, és 70 felett pedig magasnak. 

Bővebben a glikémiás indexről itt tudsz olvasni.

Kutatások bizonyították, hogy minél több magas glikémiás indexű ételt eszik valaki, annál nagyobb valószínűséggel fog elhízni, és nő a kockázata olyan betegségek kialakulásának, mint a cukorbetegség, szívroham vagy agyvérzés.

A banán glikémiás indexe 42 és 62 között mozog, attól függően, hogy mennyire érett banánról van szó. Értelem szerűen minél érettebb a banán, annál magasabb a glikémiás indexe, de még egy érett banán glikémiás indexe is a közepes tartományba esik. 

Akkor most hízlal a banán?

Összefoglalva, a banán egészséges, számos jó hatása van: tápanyagban gazdag, sok rostot és viszonylag kevés kalóriát tartalmaz.

Nem végeztek még olyan vizsgálatot, amiben a banán testsúlyra gyakorolt hatását vizsgálták volna, viszont a banán számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt fogyókúrabarát ételnek mondható.

Ha fogyni szeretnél, nyugodtan ehetsz banánt fogyókúra alatt is. A fogyókúra sikere nem azon az egy-két darab banánon fog múlni amit megeszel, hanem hogy összességében mennyit eszel és az étrended mennyire kiegyensúlyozott. Arra azért érdemes figyelni, hogy inkább éretlenebb banánt fogyassz.

Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy like-ot vagy oszd meg az alábbi gombok segítségével.