GI diéta

GI diéta

Mi az a GI diéta?

A GI diéta egy fogyókúrás módszer, amely a különböző ételeket azok glikémiás indexe alapján csoportosítja. A GI a glikémiás index rövidítése. A glikémiás index azt mutatja, hogy az adott élelmiszer elfogyasztása milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

A glikémiás index értéke 0 és 100 között mozog. 

Az ételek csoportosítása glikémiás index szerint:

0-50Alacsony glikémiás indexpéldául lencse, bab, gyümölcsök, tészta durumbúzából
50-70Közepes glikémiás indexpéldául kukorica, főtt rizs, banán
70-100Magas glikémiás indexpéldául cukor, fehér lisztből készült ételek

 

A GI diéta lényege a szénhidrátbevitel korlátozása. Az alacsony szénhidrátbevitelű étrend segít a vércukorszintet egyenletesen tartani és a felesleges kilókat leadni.

Mi a baj a szénhidrátokkal?

A szervezetünknek szüksége van szénhidrátra, de nem mindegy milyen szénhidrátot fogyasztunk.

Kétféle szénhidrátot különböztetünk meg: egyszerű és összetett szénhidrátokat.

Az egyszerű szénhidrátok (mint pl. burgonya, tészta, rizs, pékáruk, cukros ételek, italok) gyorsan megemelik a vércukorszintet, a gyors emelkedés után a vércukorszint pedig leesik, minek hatására nagyon éhesek leszünk. A vércukorszint ingadozásnak ráadásul számos káros hatása van a szervezetre.

Ezzel szemben az összetett szénhidrátok (gabonák, zöldségek, gyümölcsök), segítenek a vércukorszintet egyenletesen tartani, és fogyasztásuk után nem alakul ki farkaséhség.  

Bővebben a szénhidrátokról ebben a cikkben tudsz olvasni.

GI diéta lényege

A GI diéta lényege, hogy főleg alacsony glikémiás indexű ételeket kell fogyasztani, kis mértékben fogyaszthatóak közepes glikémiás indexű ételek. A magas glikémiás indexű ételek fogyasztását pedig kerülni kell.

Kattints ide részletes glikémiás index táblázatért.

 

GI diéta előnyei

  • viszonylag könnyen betartható, mert semmilyen alapvető élelmiszert nem zár ki teljes mértékben
  • a fokozatos vércukorszint emelkedés következtében kevésbé leszel éhes és könnyebben tartható a diéta

 

GI diéta hátránya

A glikémiás index önmagában nem mutatja, hogy egy étel mennyire értékes. Például a kolbász vagy szalonna glikémiás indexe alacsony, de a magas zsírtartalmuk miatt mégsem javasolt a fogyasztásuk. 

Glikémiás index szerepe a fogyókúrában.

GI diéta recepteket itt találsz.

via weithlossresources.co.uk

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük