Életmódváltás kezdőknek 5 lépésben

életmódváltás kezdőknek

Egyre gyakrabban lehet hallani az életmódváltás szót, egyre divatosabb de mit is jelent ez valójában? És hogyan kezdjél bele az életmódváltásba, hogy sikerrel is járjál?

Szerintem a siker egyik kulcsa a tervezés. A sportolók sem össze-vissza edzenek kedvük szerint, hanem jól átgondolt, felépített edzésterv alapján készülnek, hogy elérjék a céljaikat.

Szóval először vegyél egy papírt meg meg egy tollat, és menj végig a következő lépéseken!

 

Életmódváltás kezdőknek 1. lépés

Tisztázd magadban, hogy mi az oka, ami miatt nem vagy elégedett a jelenlegi életmódoddal, mi az ami zavar, min szeretnél változtatni és miért. Miben lenne más az életed, ha életmódot váltanál, és ennek milyen előnyei és hátrányai lesznek a számodra.

Tudom, hogy az életmódváltás szó, sokak számára a fogyókúra vagy egészséges táplálkozás szinonimája, de nyugodtan gondolkozz szélesebb körben. Például az is életmódváltás, mikor a top managernek elege lesz a városi pörgésből, és elmegy egy biofarmra kertészkedni.

Miért fontos tisztázni ezt a kérdést? Valószínűleg előbb-utóbb eljön egy olyan pillanat, amikor elmegy a kedved az egésztől, legszívesebben feladnád, ilyenkor ha pontos válaszod van a “miért”-re, és rágondolsz, át tud segíteni a holtponton.

 

Életmódváltás kezdőknek 2. lépés

Határozd meg, hogy milyen életmódot szeretnél! Mindenki használja az egészséges életmód szót, de hogy mit jelent ez valójában? Szerintem mindenkinek mást, persze vannak olyan dolgok, amiben a legtöbb ember, életmód tanácsadó egyet ért, hogy az egészséges életmód része.

egészséges életmód

Egészséges életmód alapjai:

Egészséges táplálkozás

Ami szintén egy olyan dolog, ami mindenki számára mást jelent. Például egy vegetáriánus és egy paleós is meg van győződve róla, hogy egészségesen táplálkozik, pedig a két táplálkozási stílus teljesen eltér egymástól. És ez csak kettő a rengeteg elméletből! Mielőtt belekezdenél bármelyik étkezési stílusba, először érdemes utánanézni milyen előnyei és milyen hátrányai vannak. Kerüld a nagyon drasztikus diétákat, amik kizárnak bizonyos ételcsoportokat. Én azon az elven vagyok, hogy mindent lehet enni, de csak mértékkel.

 

Testmozgás

Abban is egyet ért szerintem mindenki, hogy a testmozgás is része az egészséges életmódnak. Abban persze eltérnek a vélemények, hogy milyen típusú testmozgás az ideális. Azt tapasztalom, hogy sokan próbálják megúszni az edzést, amit az is mutat, hogy a Fogyás mozgás nélkül cikk az egyik legolvasottabb a blogon. Pedig a legtöbb ügyfelem, miután rávette magát a testmozgásra, általában nagyon megszereti, és már el sem tudja képzelni az életét mozgás nélkül. Mindenki tud olyan mozgásformát választani, amiben örömét leli.

 

north-sea-1250781_640

 

Megfelelő folyadékfogyasztás

A megfelelő folyadékfogyasztás is az egészséges életmód része. Azért is fontos, mert sokszor nem tudjuk megkülönböztetni, hogy éhesek vagyunk vagy szomjasak, éhesnek érezzük magunkat, de valójában szomjasak vagyunk. Megfelelő folyadékfogyasztás mellett ilyen nem fordulhat elő. 

 

Pihenés, alvás

A megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés és alvás is elengedhetetlen az egészséges életmódhoz. Sokan amiatt nem alszanak eleget, mert hogy sok a teendő, de álmosan, fáradtan nem igazán lehet hatékonyan és jól dolgozni. Kipihenten sokkal több mindent meg lehet csinálni, szóval ha eleget alszol, akkor azzal növeled a hatékonyságodat!

 

Káros szenvedélyek kerülése

A legtöbb elmélet szerint a dohányzás és drog fogyasztás nem fér bele az egészséges életmódba. Vannak akik szerint az alkohol, kávé, fekete tea fogyasztás sem megengedett, de vannak akik szerint mértékkel fogyaszthatóak.

Először nagy vonalakban gondold át, hogy hogyan élsz most, és hogyan képzeled el az életedet, ha áttértél az egészséges életmódra.

 

Életmódváltás kezdőknek 3. lépés

Konkretizálj! Pontosan határozd meg lépésről lépésre, hogy mit fogsz tenni.

Az nem jó, hogy “többet fogok sportolni”, ez túl általános.

Próbáld meg minél pontosabban megfogalmazni, például keddenként hattól-hétig úszni járok, és pénteken héttől-nyolcig zumbára.

 

Életmódváltás lépésről lépésre 4. lépés

Kezdj bele a terved megvalósításába! Fontos a fokozatosság, ne akarj egyik napról a másikra mindent megváltoztatni.

 

Életmódváltás lépésről lépésre 5. lépés

Figyeld magad, hogy reagálsz a változásra, és ha szükséges változtass a terveden.

 

 

További tippek életmódváltáshoz itt!