6 tipp, hogy az életmódváltás februárban is tartson

Miért van az, hogy annyian megfogadják minden januárban, hogy lefogynak, életmódot váltanak, megtanulnak angolul, türelmesebbek lesznek a gyerekkel és lehetne még folytatni, aztán két hét múlva feladják az egészet?

 

Nem véletlenül van a mondás, hogy a szokásaink rabjai vagyunk, hiszen cselekedeteink 40%-át teljesen automatikusan csináljuk, úgynevezett robotpilóta üzemmódban.  A program, amit a robotpilóta követ, az a szokásainkból tevődik össze Ugyanis ha rendszeresen csinálunk valamit, a robotpilótánk megtanulja. Például fogat mosni, cipőfűzőt bekötni vagy akár autót vezetni is tudunk úgy, hogy oda sem figyelünk, mert a robotpilóta már tudja a dolgát.

 

Ha változtatni szeretnénk az életünkön, akkor a robotpilótánkat kell átprogramozni. Szokták mondani, hogy könnyű az életmódváltás, mert ha egészségesen kezdesz élni, akkor majd sokkal jobban fogod érezni magadat. Ez így van, ha már átállt a program, akkor valóban sokkal jobban fogjuk érezni magunkat, de az átállás alatt kevésbé.

 

Egyszer a munkahelyem új irodába költözött. Egy vadonatúj, gyönyörű irodába kerültünk, mi mégsem éreztük túl jól magunkat. Egy ismerősöm beugrott hozzám pár percre, és ámuldozott, hogy én luxus körülmények között dolgozom. Hiába voltak luxuskörülmények, mégis kellemetlen volt az átállás. Persze pár hét után megszoktuk és minden szuper volt, de addig nem, hiába kerültünk jobb körülmények közé.

 

 

Hogyan kezd neki a legtöbb ember januárban az életmódváltásnak? Elkezdek reggelizni, bár eddig kihagytam, nem eszem cukrot, bár eddig három cukorral ittam a kávét, elmegyek hetente háromszor edzeni, pedig eddig semmit nem mozogtam.

 

Tehát egyszerre nem is egy, hanem egy rakás szokást akar megváltoztatni vagy beépíteni az életébe, és két hét után belefárad. Sokan azt gondolják, hogy a hónapok, évek alatt berögzült szokásokat, erőből meg lehet változtatni, csak akarat és kitartás kérdése. Én erre azt szoktam mondani, hogy többet ésszel, mint akaraterővel, mert az akaraterő is elfárad, nem lehet csak arra támaszkodni.

 

Hogyan kezdj neki az életmódváltásnak?

 

1.Tisztázd magadban a motivációdat!

Miért szeretnél változtatni? Miben lenne más az életed, ha eléred a célodat? A legtöbb újévi fogadalom egy eszköz valami mögöttes cél eléréséhez. Tehát aki azt tűzi ki, hogy megtanul angolul, annál a valódi cél valami olyasmi, hogy jobb állást akar, amihez kell az angol tudás, vagy eredeti nyelven akarja nézni az amerikai filmeket, vagy be akarja bizonyítani magának, hogy képes rá, mert a középiskolai tanára mindig azt mondta, hogy sosem fog megtanulni angolul, és lehetne még folytatni a sort.

 

2. Legyen konkrét a cél!

Például az a fogadalom, hogy türelmesebb leszek a gyerekkel, már a fogadalom pillanatában megbukott. Honnan fogja tudni, hogy mikor teljesült a célja? Mi az hogy türelmesebb, mihez képest? Az ilyen jellegű célokat le kell bontani konkrét dolgokra, például hogy milyen cselekedetekben nyilvánul meg a türelmetlenség jelenleg, például hogy kiabálok a gyerekkel, és mit fogok tenni a kiabálás helyett a jövőben. 

 

3. Tervezz!

Albert Einstein mondta egyszer, ha 1 órája lenne megcsinálni egy feladatot, 59 percet tervezéssel töltene, és a maradék egy percben meg megvalósítaná. A tervezés különösen fontos, és legyen minél részletesebb! Ha az a terved, hogy elmész hetente háromszor edzeni, akkor tervezd meg előre, hogy melyik három nap lesz az edzés napja, munka előtt vagy munka után mész, mikor készíted elő az edzőcuccodat és így tovább.

 

4. Kösd össze!

Ha új szokást szeretnél beépíteni az életedbe, jó módszer, ha már meglévő szokáshoz kapcsolod. Például ha keveset iszol, és változtatni szeretnél ezen, akkor mondhatod, hogy minden egyes alkalommal, mikor elmegyek wc-re, utána iszom egy pohár vizet. Így könnyebben eszedbe jut, kisebb az esélye, hogy elfelejtsd.

 

5. Ismétlés a tudás anyja!

Ahhoz, hogy egy cselekvés szokássá váljon ismétlésre van szükség, sok ismétlésre! Ha mondjuk sportolni szeretnél elkezdeni, először csinálj csak 5 perc edzést, de mindig ugyanabban az időben és rendszeresen.  5 perc nem is túl fárasztó, és nem is túl sok idő, hogy ne férjen bele a napodba. Ha már automatikussá válik, onnan könnyű az 5 percet 10-20-30 percre növelni.

 

6. Mi a helyzet a rossz szokásokkal?

Van amikor nem egy új szokást akarunk felvenni, hanem egy rossz szokástól akarunk megszabadulni, például a nassolástól. Ebben az esetben a leghatékonyabb módszer, ha a rossz szokást átalakítjuk egy jó szokássá. Nem véletlenül szokták a dohányosoknak azt ajánlani, ha le akarnak szokni a dohányzásról, hogy amikor rá akarnak gyújtani, cigi helyett igyanak egy pohár vizet. A dohányzás, és a nassolás is valamilyen szükségletet elégít ki, ezért csak akaraterővel nehéz megoldani, ha valakire rátör a vágy. Jobb módszer ha más cselekedettel levezetjük az ingert, vagy eltereljük valamivel a figyelmünket.

 

Ne feledd, többet ésszel, mint akaraterővel! Sokkal többet ér, ha ugyan lassan, de eléred a célodat, mintha belekezdesz teljes gőzzel, de két hét után feladod.