A cukkinis paradicsomos tészta remekül beilleszthető a fogyókúrás étrendbe. Fontos, hogy a tészta durum tészta vagy teljes kiőrlésű tészta legyen, mert ezeknek alacsonyabb a glikémiás indexe, és hogy a tésztát ne főzzük túl, mert így nem csak finomabb lesz, hanem lassabban szívódik fel, és később fogunk újra megéhezni. A legtöbb tészta étellel ellentétben a cukkinis paradicsomos tészta nem kalóriadús, tejszínes szósszal készül, hanem paradicsommal.
Cukkinis paradicsomos tészta hozzávalók:
- 20 dkg penne tészta (durum tészta vagy teljes kiőrlésű)
- 30 dkg cukkini
- 1 doboz (400 g) darabolt paradicsom konzerv (polpa di pomodoro)
- 1 fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- bazsalikom, oregánó
- só
- olívaolaj
Cukkinis paradicsomos tészta elkészítése:
1. Tegyünk fel vizet forralni a tészta főzéséhez.
2. Vágjuk kockára a cukkinit, aprítsuk fel a lilahagymát.
3. Egy serpenyőben hevítsünk kevés olívaolajat. Ha már jól felmelegedett, tegyük bele a kockára vágott cukkinit, és pirítsuk meg. Fontos, hogy a cukkini piruljon, ne párolódjon, ehhez az kell, hogy ne legyen túl sok cukkini egyszerre az edényben. Ha nincs elég nagy serpenyőnk, akkor több részletben pirítsuk a cukkinit. Vigyázzunk, hogy ne puhuljon meg túlságosan, mert úgy a finom, ha marad tartása a zöldségnek. Ha kész, akkor vegyük ki a serpenyőből a cukkinit, és tegyük félre.
4. Ha elkezdett forrni a víz, tegyünk bele sót, és tegyük bele a tésztát. Figyeljünk, hogy ne főzzük túl a tésztát, csak “al dente” állagúra, mert a paradicsom szószból még magába fog szívni.
5. A serpenyőbe tegyük a lilahagymát, és dinszteljük meg, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát is.
6. Öntsük a hagymához a paradicsom konzervet. Sózzuk, keverjük hozzá a bazsalikomot és oregánót.
7. Ha elkezd forrni a paradicsom, adjuk hozzá a korábban megpirított cukkinit, és keverjük össze.
8. Szűrjük le a tésztát, és adjuk a paradicsomos raguhoz. Keverjük össze, és hagyjuk még a tűzön egy kicsit, míg össze nem áll a cukkinis paradicsomos tészta.
9. Tálalásnál tehetünk sajtot a tetejére.