8 jel, hogy túl sok cukrot eszel

8 jel, hogy túl sok cukrot eszel

Ha ismerősek ezek a jelek, akkor nagy a valószínűsége, hogy túl sok cukrot eszel. Egy felnőtt embernek egy nap 6 teáskanálnyi cukor lenne a megengedett, ezzel szemben a legtöbb ember ennek körülbelül a négyszeresét fogyasztja! Nem feltétlenül kell süteményt, vagy csokit enni ahhoz, hogy túllépjük az ideális keretet, mert sok olyan élelmiszer is tartalmaz cukrot, amire nem is gondolnánk. Például a legtöbb gyümölcsjoghurtban sokkal több cukor van, mint gyümölcs, de van például cukor a különböző szószokban, mint például mustár, ketchup, vagy sok felvágott, virsli is tartalmaz valamennyi cukrot.

8 jel, hogy túl sok cukrot eszel

1.Folyamatosan kívánod a cukros dolgokat

Furának tűnhet, de minél több cukrot eszel, annál jobban fogod kívánni a cukros dolgokat. Ez így sajnos egy ördögi kör. Miért van ez így? Egyfelől az ízlelőbimbóid hozzászoknak az édes ízekhez, és legközelebb ugyanazt már kevésbé fogod édesnek érezni. A másik ok pedig, hogy a cukor gyorsan megemeli a vércukorszintet, ami utána hirtelen leesik. Ha leesik a vércukorszinted, akkor pedig nagyon éhesnek fogod érezni magadat, és amikor éhesek vagyunk akkor a magas kalóriatartalmú cukros dolgokat kívánjuk.

 

2. Tompának érzed magad

Ahogy írtam az előbb a cukor fogyasztása után leesik a vércukorszint, és akkor nem csak éhesnek érzed magadat, hanem fáradtnak, tompának. A legmagasabb energiaszint eléréséhez az kell, hogy egyenletesen tartsd a vércukorszintedet, az vércukor ingadozás nem jó. Ráadásul ha túl sok cukrot eszel, akkor nagy valószínűséggel nem fogyasztasz elég fehérjét és rostot, amik nagyon fontosak a szervezet számára.

 

3. Pattanásaid lesznek

Vannak akik érzékenyek a magas inzulin szintre, ami abban nyilvánul meg, hogy pattanások, és rosacea, arc pirosság jelentkezik. Ha ilyen tüneteket tapasztalsz, először érdemes pár napig kerülni a cukrot, hogy ki lehessen deríteni a túl sok cukor okozta-e ezeket a változásokat az arcbőrödön.

 

4. Kedvetlen vagy

Az alacsony vércukorszint nem csak az energiádat veszi el, hanem a kedvedet is, ilyenkor hajlamosabb mindent szürkének látni az ember.

 

5. Felszedtél pár kilót

A több cukor több kalóriát is jelent. A cukros ételek ritkán tartalmaznak fehérjét és rostokat, amik elősegítenék a jóllakottság érzését, hiába eszel sok kalóriát, nem fogod jóllakottnak érezni magad. Nem véletlenül hívják a cukrot üres kalóriának, mivel energiatartalmán kívül más tápanyagot nem tartalmaz. A cukor fogyasztása utáni magas inzulinszint pedig elhízáshoz vezet.

fogyókúra 40 felett

6. Romlanak a fogaid

A cukor megváltoztatja a száj PH értékét, ami fogszuvasodáshoz vezethet.

 

7. Lassan fog az agyad

Az alacsony vércukorszint nem kedvez az agynak, ha az agy nem kap megfelelő energiát, akkor lelassulsz, nehezedre esik gondolkozni.

 

8. Semmi sem elég édes

A sok cukorhoz hozzászoknak az ízlelőbimbók, és ezért egyre több cukorra van szükség, hogy ugyanazt az édes ízt érezd. A megoldás, ha csökkented a cukorfogyasztást, ami először nem lesz kellemes, de idővel újra érzékenyebb lesznek az ízlelőbimbóid, és már kevesebb cukor is elegendő az édes íz érzékeléséhez