Mi az a GI diéta?
A GI diéta egy fogyókúrás módszer, amely a különböző ételeket azok glikémiás indexe alapján csoportosítja. A GI a glikémiás index rövidítése. A glikémiás index azt mutatja, hogy az adott élelmiszer elfogyasztása milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.
A glikémiás index értéke 0 és 100 között mozog.
Az ételek csoportosítása glikémiás index szerint:
0-50 Alacsony glikémiás index például lencse, bab, gyümölcsök, tészta durumbúzából 50-70 Közepes glikémiás index például kukorica, főtt rizs, banán 70-100 Magas glikémiás index például cukor, fehér lisztből készült ételek
A GI diéta lényege a szénhidrátbevitel korlátozása. Az alacsony szénhidrátbevitelű étrend segít a vércukorszintet egyenletesen tartani és a felesleges kilókat leadni.
Mi a baj a szénhidrátokkal?
A szervezetünknek szüksége van szénhidrátra, de nem mindegy milyen szénhidrátot fogyasztunk.
Kétféle szénhidrátot különböztetünk meg: egyszerű és összetett szénhidrátokat.
Az egyszerű szénhidrátok (mint pl. burgonya, tészta, rizs, pékáruk, cukros ételek, italok) gyorsan megemelik a vércukorszintet, a gyors emelkedés után a vércukorszint pedig leesik, minek hatására nagyon éhesek leszünk. A vércukorszint ingadozásnak ráadásul számos káros hatása van a szervezetre.
Ezzel szemben az összetett szénhidrátok (gabonák, zöldségek, gyümölcsök), segítenek a vércukorszintet egyenletesen tartani, és fogyasztásuk után nem alakul ki farkaséhség.
Bővebben a szénhidrátokról ebben a cikkben tudsz olvasni.
GI diéta lényege
A GI diéta lényege, hogy főleg alacsony glikémiás indexű ételeket kell fogyasztani, kis mértékben fogyaszthatóak közepes glikémiás indexű ételek. A magas glikémiás indexű ételek fogyasztását pedig kerülni kell.
Kattints ide részletes glikémiás index táblázatért.
GI diéta előnyei
- viszonylag könnyen betartható, mert semmilyen alapvető élelmiszert nem zár ki teljes mértékben
- a fokozatos vércukorszint emelkedés következtében kevésbé leszel éhes és könnyebben tartható a diéta
GI diéta hátránya
A glikémiás index önmagában nem mutatja, hogy egy étel mennyire értékes. Például a kolbász vagy szalonna glikémiás indexe alacsony, de a magas zsírtartalmuk miatt mégsem javasolt a fogyasztásuk.
Glikémiás index szerepe a fogyókúrában.
GI diéta recepteket itt találsz.