Minden egyes ételt máshogy dolgoz fel a szervezetünk, és az egyes ételek teljesen különböző hatást gyakorolhatnak az éhségérzetünkre, a hormonokra és hogy hány kalóriát égetünk el.
Íme a 10 leginkább fogyás barát étel a tudomány szerint.
1. Tojás
A tojásnak sokáig rossz híre volt, amiatt, hogy megemeli a koleszterin szintet.
Az új tanulmányok szerint azonban a tojás nem befolyásolja hátrányosan a vér koleszterinszintjét.
Ezen kívül az egyik legjobb étel a fogyáshoz!
Sok fehérjét és egészséges zsírokat tartalmaz, aminek következtében tojás fogyasztása után sokáig érezzük magunkat jóllakottnak.
Végeztek egy kísérletet 30 túlsúlyos nő részvételével. A kísérletben azok, akik tojást reggeliztek, kevesebb ételt ettek az elkövetkező 36 órában, mint azok akik pékárut ettek reggelire. És a tojást reggelizők többet fogytak az elkövetkező nyolc hétben a pékárut reggelizőkhöz képest.
Tojás diétáról itt tudsz olvasni!
2. Leveles zöldségek
Leveles zöldségek közé tartoznak például a spenót, mángold.
Ezek a zöldségek több tulajdonságuk miatt is segítik a fogyást:
- alacsony kalória és szénhidrát tartalmuk mellett, sok rostot tartalmaznak
- a leveles zöldségek fogyasztásával megnövelhetjük az elfogyasztott étel mennyiségét, anélkül hogy több kalóriát vennénk magunkhoz (nyugodtan ehetünk belőlük sokat)
- nagyon táplálóak és sok vitamint és ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak, többek között kálciumot is, amiről bebizonyították, hogy segíti a zsírégetést.
3. Lazac
Az olajos húsú halak, mint például a lazac nagyon egészségesek
A lazac magas fehérjetartalmának és egészséges zsírtartalmának köszönhetően sokáig jóllakottnak érezzük magunkat a fogyasztása után, úgy hogy közben kevés kalóriát viszünk be a szervezetünkbe.
A lazac jódot is tartalmaz, ami szükséges a pajzsmirigy megfelelő működéséhez, ami elengedhetetlen a jól működő anyagcseréhez.
A lazacon kívül a makréla , pisztráng , szardínia , hering is hasonló jó tulajdonságokkal rendelkezik.
4. Keresztesvirágú zöldségek
Ilyen például a brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzta.
Mint ahogy a legtöbb zöldség, a keresztesvirágú zöldségek is sok rostot tartalmaznak és telítenek.
E mellett fehérjét is tartalmaznak, bár kevesebbet, mint a húsok vagy hüvelyesek.
Táplálóak és olyan anyagot is tartalmaznak, amelyek segítenek a szervezetnek leküzdeni a ráksejteket.
5. Sovány marhahús és csirkemell
A hús fogyasztását okolják különböző egészségügyi problémák kialakulásáért, bár ezt bizonyítani még nem sikerült.
Bár a feldolgozott hús (pl. felvágottak, kolbász, szalámi) fogyasztás egészségtelen, tanulmányok azt mutatják, hogy a feldolgozatlan vörös hús fogyasztása nem növeli a szívbetegség vagy cukorbetegség kockázatát.
A hús fogyókúra barát étel, mivel magas a fehérje tartalma.
Tanulmányok kimutatták, hogy a fehérje bevitel növelésével csökken az éhségérzet és a vágy az éjszakai nassolásra.
6. Tonhal
A tonhal egy kalóriaszegény és fehérjében gazdag étel.
Nagyon kevés zsírt tartalmaz, ezért különösen népszerű a testépítők és fitnesz modellek körében.
7. Bab és hüvelyesek
A babnak és a hüvelyeseknek mint például lencse magas a fehérje és rosttartalma.
Ennek köszönhetően sokáig jóllakottnak érezzük magunkat a fogyasztásuk után.
Vannak akiknek problémát okoz a fogyasztásuk, ezért fontos a megfelelő elkészítési mód.
8. Levesek
Fogyókúra alatt érdemes olyan ételeket enni, amelyek a térfogatukhoz képest kevés kalóriát tartalmaznak.
A térfogat növelésére az egyik legjobb módszer, ha vizet adunk az ételhez, azaz levest készítünk.
Végeztek egy olyan kísérletet, ahol ugyanannyi mennyiségű ételt különböző módon elkészítve adtak a résztvevőknek. Volt aki leves formájában kapta, volt aki száraz étel formájában. Akik a leveses változatot kapták jóllakottabbnak érezték magukat és kevesebbet ettek.
Fogyókúrás leves receptekért kattints ide
9. Cottage cheese
A tejtermékeknek is magas a fehérjetartalma.
Az egyik legjobb választás a cottage cheese, mivel a fehérjén kívül nagyon kevés szénhidrátot és zsírt tartalmaz.
A tejtermékek még kálciumot is tartalmaznak, ami segíti a zsírégető folyamatot.
10. Magvak
Bár a magvaknak magas a zsírtartalma, mégsem mondhatjuk róluk, hogy hizlalnak.
A magvak megfelelő arányban tartalmaznak fehérjét, rostokat és egészséges zsírokat.
Tanulmányok kimutatták, hogy a magvak fogyasztása javítja az anyagcserét és fogyást okozhat.
Népesség vizsgálatok alapján kiderült, hogy azok akik rendszeresen esznek magvakat egészségesebbek és karcsúbbak, mint akik nem.
Mivel a magvaknak magas a kalóriatartalma, ezért nem lehet őket korlátlanul fogyasztani csak mértékkel!