Tavaszi fogyókúra 7 lépésben

tavaszi fogyókúra

Aki lemaradt az újévi fogyókúráról, annak még nem késő belekezdeni a tavaszi fogyókúrába, hogy mire elérkezik a fürdőruha szezon, addigra jó formába hozza magát. 

Ráadásul a tavasz ideális időszak a fogyókúrához hiszen a jobb időnek és napsütésnek köszönhetően szívesebben mozdulunk ki a szabadba, és sok finom idényzöldség közül válogathatunk.

 

Tavaszi fogyókúra 7 lépésben

 

 

Tavaszi fogyókúra – 1. lépés – Az elhatározás

Gondold végig, hogy mennyire erős benned a vágy, hogy lefogyj, és mennyit vagy hajlandó érte tenni.

 

Tavaszi fogyókúra – 2. lépés – Célmeghatározásújévi fogyókúra célmeghatározás

Határozz meg egy mérhető célt, például a testsúlyt, amit el szeretnél érni, vagy egy ruhaméretet és egy határidőt, ameddig ezt el akarod érni!

 

Tavaszi fogyókúra – 3. lépés – Realitás

Ellenőrizd le, hogy reális célt állítottál-e magadnak! Kérdezd meg magadtól, hogy biztos hogy jó ez a cél, nem túl sok, túl kevés vagy túl gyors? Ha nem érzed reálisnak, akkor módosíts rajta! Ebből a cikkből megtudhatod, hogy mennyi számodra az egészséges testsúly. Ha megvan a célod, akkor írd fel egy papírra a dátumot és súlyt vagy ruhaméretet és rakd ki egy olyan helyre, amit rendszeresen látsz. Jó ötlet a hűtő ajtaja, így ha nassolni támad kedved, akkor ez a felirat eszedbe juttatja a célodat!

 

Tavaszi fogyókúra 4. lépés – Terv készítés

Számold ki, mennyi a napi kalóriaszükségleted.

A napi kalóriaszükségleted kiszámításához kattints ide.

Ezt csökkentsd 500-al. Ez az a napi kalóriamennyiség, amit el kell érned fokozatosan. Hétről hétre csökkentsd a bevitt kalóriákat ameddig ezt el nem eléred. Fontos, hogy türelmes legyél, ha eddig mondjuk napi 2500 kalóriát ettél, de kiszámoltad most, hogy csak 1500-at kéne, ha egyből 1000 kalóriával kevesebbet eszel a megszokottnál, akkor éhezni fogsz, és nem tudod hosszú távon csinálni! Próbáld ki, hogy először csökkented mondjuk a napi adagodat 2200 kalóriára, majd 2000-re és így haladj fokozatosan.

Tartsd be ezeket a szabályokat:újévi fogyókúra tervezés

 • Ne koplalj!
 • Rendszeresen egyél, naponta 5x, 3-4 óránként!
 • Egyszerre csak keveset egyél!
 • Kerüld a zsíros, cukros ételeket!
 • Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, sovány húst, sovány sajtot, teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut!

 

Tavaszi fogyókúra 5. lépés – Változtatás

Mozogj többet! Itt még nem edzésre kell gondolni, hanem legyél aktívabb!

 • Használd a lépcsőt lift helyett!
 • Te vidd mindig a kutyát sétálni!
 • Kocsi helyett gyalog közlekedj!
 • Az utolsó buszmegállót tedd meg gyalog!
 • Menjetek kirándulni a családdal!
 • Írd össze, hogy hogyan tudsz többet mozogni a hétköznapokban, és határozd meg konkrétan, hogy min változtatsz! Például hogy keddtől nem használom a liftet lefelé. Az nem elég, hogy majd kevesebbet liftezem mostantól, mert ez túl általános így valószínűleg nem fogod megcsinálni.

 

Tavaszi fogyókúra 6. lépés – Újabb változtatásegészséges fogyókúra edzés

Kezdj el valamilyen testmozgást csinálni rendszeresen! Nagyon fontos a fokozatosság, főleg ha rég nem mozogtál és túlsúllyal rendelkezel! Jó választás lehet az úszás, gyaloglás, biciklizés, szobabiciklizés ezek nem túl megerőltetőek és kímélik az ízületeket. Nem az a jó edzés, ahol meghalsz! Ne akarj túl sokat egyszerre, ha már kapkodnod kell a levegőt, túlhajtottad magad, annyira növeld csak a terhelést, hogy még orron keresztül tudjál lélegezni, illetve hogy mozgás közben akár beszélgetni is tudjál.

 

Tavaszi fogyókúra 7. lépés

Folytasd az előző pontokat! Ha esetleg megbotlasz, ne keseredj el, egy hiba miatt nem kell az egészet feladni. Légy türelmes magadhoz és tartsd a célodat szem előtt! 

 

Sok sikert!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük