Hízlal-e a banán?

hizlal e a banán

Hízlal a banán vagy sem? Lehet enni banánt fogyókúra alatt vagy kerülni kell?

Sokan úgy tekintenek a banánra, mint tiltott gyümölcsre amit fogyókúra alatt semmiképpen nem szabad enni. Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni hogy a banán tényleg kerülendő gyümölcs-e, először nézzük meg mit is tartalmaz pontosan a banán.

A banán tápanyagban gazdag gyümölcs, és számos az egészségre pozitív hatása van.

Sok rostot tartalmaz, emellett szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat is.

Egy közepes méretű banán vitamin tartalma:

  • Kálium: a napi ajánlott mennyiség 12%-a
  • B6-vitamin : a napi ajánlott mennyiség 20%-a .
  • C-vitamin: a napi ajánlott mennyiség 17 %-a.
  • Magnézium: a napi ajánlott mennyiség 8%-a.
  • Réz : a napi ajánlott mennyiség 5 %-a .
  • Mangán : a napi ajánlott mennyiség15 %-a.
  • Rost: 3,1 g .

Egy közepes méretű banán kalóriatartalma kb. 105 kcal, aminek 90%-a szénhidrátból tevődik össze.
A szénhidrát nagy része cukor – szacharóz, glükóz é s fruktóz.

A banán kevés zsírt és fehérjét tartalmaz, viszont tartalmaz a szervezet számára hasznos antioxidánsokat, dopamint és katechint.

Banán sok rostot is tartalmaz.

Egy közepes méretű banán, mindössze 105 kalória elfogyasztásával a napi rost szükséglet 12%-át veheted magadhoz.

A rostok lassítják az étel felszívódását, tovább érzed magad jóllakottnak, ezáltal kevesebbet fogsz enni.

 

Milyen szénhidrátot tartalmaz a banán?

Attól függően, hogy mennyire érett a banán, a szénhidrát összetétele különbözik.

Az éretlen, zöld banán főleg keményítőt és rezisztens keményítőt tartalmaz, míg a sárga érett banán főleg cukrot.

A rezisztens keményítő hasonlóan viselkedik a szervezetben, mint a rostok. Lassítja a cukor felszívódását, ezáltal segít egyenletesen tartani a vércukorszintet, segíti a fogyást és a zsírégetést. 

A banán ezen tulajdonságai miatt, egy fogyókúrás módszert is kitaláltak, a banándiétát.

Mennyi a banán glikémiás indexe?

 

A glikémiás index (GI) az adott élelmiszer vércukorszint emelő hatását mutatja.

55 alatti glikémiás index  alacsonynak számít, 56-69 között közepesnek, és 70 felett pedig magasnak. 

Bővebben a glikémiás indexről itt tudsz olvasni.

Kutatások bizonyították, hogy minél több magas glikémiás indexű ételt eszik valaki, annál nagyobb valószínűséggel fog elhízni, és nő a kockázata olyan betegségek kialakulásának, mint a cukorbetegség, szívroham vagy agyvérzés.

A banán glikémiás indexe 42 és 62 között mozog, attól függően, hogy mennyire érett banánról van szó. Értelem szerűen minél érettebb a banán, annál magasabb a glikémiás indexe, de még egy érett banán glikémiás indexe is a közepes tartományba esik. 

Akkor most hízlal a banán?

Összefoglalva, a banán egészséges, számos jó hatása van: tápanyagban gazdag, sok rostot és viszonylag kevés kalóriát tartalmaz.

Nem végeztek még olyan vizsgálatot, amiben a banán testsúlyra gyakorolt hatását vizsgálták volna, viszont a banán számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt fogyókúrabarát ételnek mondható.

Ha fogyni szeretnél, nyugodtan ehetsz banánt fogyókúra alatt is. A fogyókúra sikere nem azon az egy-két darab banánon fog múlni amit megeszel, hanem hogy összességében mennyit eszel és az étrended mennyire kiegyensúlyozott. Arra azért érdemes figyelni, hogy inkább éretlenebb banánt fogyassz.

Fogyni szeretnél vagy életmódot váltani? Csatlakozz a szeptember 11-én induló Online Életmódváltó Programhoz. Katt ide a részletekért!

Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy like-ot vagy oszd meg az alábbi gombok segítségével.

 

Tetszett a cikk? Szeretnél még több ilyet olvasni?
Iratkozz fel, és e-mailben megkapod az újabb cikkeket!
Email*
Név*

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*