Vendégségben fogyókúra idején

vendégségben fogyókúra idején

Fogyókúra idején egy vacsorameghívás igazi kihívást jelent. Már egész jól kialakítottad a saját ritmusodat, hogy mikor eszel, mit és mennyit és egy vacsorameghívás felboríthatja ezt az egészet.  Mire figyelj, hogy egy vendégség ne tegye tönkre a fogyókúrádat?

Készülj fel előre!

Határozd el előre, hogy mennyit fogsz enni és próbáld ehhez tartani magadat!

 

 

Hívd meg Te a vendégeket! 

Sok munka egy vendégséget lebonyolítani, de így legalább rajtad múlik, hogy mi kerül az asztalra, és a készülődéssel sok kalóriát is elégetsz. Erre persze nem mindig van lehetőség.

 

Vigyél valami egészséges ételt a vendégségbe!

Vendégségbe nem illik üres kézzel menni, készíts Te is valami ételt és vidd a vendégségbe. Így biztos lehetsz benne, hogy olyan étel is lesz, amit nyugodtan fogyaszthatsz.

 

Egyeztess a vendéglátóval!

Ez nem mindig kivitelezhető, de ha jó a kapcsolat, akkor nyugodtan meg lehet kérni a vendéglátót, hogy Rád is gondoljon a menü kialakításánál. Főleg a szülők, családtagok, igyekeznek a vendégek kedvében járni. Van olyan ismerősöm, aki sokáig titkolta a szülei előtt, hogy vegán, de aztán mikor kiderült, a szülei azt mondták, hogy hát mi bármit elkészítünk neked, csak mondjad mit szeretnél.

Olyanról is hallottam, hogy egy unoka azt mondta a nagyszülőknek, hogy ő vegetáriánus, pedig nem is volt az, csak nem szívesen evett meg akármilyen húst. A nagyszülők persze mindig szívesen készítették a zöldséges fogásokat, hogy az unoka kedvében járjanak. 

 

Ne menj éhesen!

Jó ötletnek tűnhet, ha azt mondod, hogy nap közben nem eszek semmit, és akkor az esti vendégségben ehetek nyugodtan. Inkább egyél rendesen napközben és az esti vendégségben mértékkel egyél. Ha éhesen mész a vendégségbe, akkor nagy az esély, hogy túleszed magadat.

 

Készülj fel a kínálásra!

Szerintem mindenkinek van olyan ismerőse, rokona aki versenyt csinál a vendégségből. Úgy érzi, neki kell a legjobb vendéglátónak lennie, és attól lesz a legjobb, ha ezer féle ételt készít, és azt a vendégeibe tömi. Ha nem eszel mindenből és eleget, azt személyes sértésnek veszi. Mit lehet ilyenkor tenni?

  • Dicsérd meg a vendéglátót, hogy mennyi mindent készített, és ez milyen sok munka lehetett, éreztesd hogy mennyire értékeled a sok munkát.
  • Dicsérd meg az ételt, hogy mennyire finom!
  • Ha ilyen vendéglátóhoz mész, meg lehet próbálni előre egyeztetni vele, hogy milyen jellegű ételt készítsen, amit Te is ehetsz. 
  • Lehetőleg kóstolj meg mindent, dicsérd meg, és keveset egyél belőle. Valószínű a vendéglátód tovább próbál győzködni, hogy egyél még, de itt erősnek kell lenned, és udvariasan utasítsd vissza, akár többször is, “nagyon finom, köszönöm nem kérek többet”.
  • Ha továbbra is győzködnek, hogy egyél még, de nem bírod már tovább, akkor mondjad, hogy nagyon finom, nem bírsz többet enni, esetleg csomagoljanak el Neked. 
  • Ha még mindig nem állnak le a kínálással, akkor esetleg mondhatod, hogy valami egészségi ok miatt nem ehetsz. Ezzel óvatosan, mert ezer kérdést kaphatsz, hogy hát mi a bajod.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük