Népszerű alkoholok és azok hatása diétára

alkohol

Sokan azt hiszik, hogy az alkohol miután nem tartalmaz szénhidrátot nem is hizlal, de ez tévedés. Igaz, hogy szénhidrátot nem nagyon tartalmaz, de kalóriát annál többet, így a korlátlan fogyasztásuk egyéb káros hatásuk mellett még elhízást is okoznak. Egy gramm tiszta alkohol 70 kcal energiát tartalmaz, ami azt jelenti, hogy például 1 dl pálinka 280 kcal energiát juttat a szervezetünkbe ami megfelel fél tábla csokoládé energiatartalmának.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen hatással vannak a szervezetre a népszerű alkoholok, valamint kitérünk arra, hogy hol történik gintonic fűszer forgalmazása, hogy akár otthon is keverhessünk magunknak ízletes koktélokat.

Akadályozza a diétát az alkohol?

A válasz egyértelmű: IGEN! Az alkohol akadályozza a zsírégetést, egy alkoholfogyasztással töltött este után a másnapossággal együtt a rengeteg kalória bevitel a fogyást is megakadályozza. Az alkohol a szervezetbe jutásával az egyetlen energiaforrássá válik, meggátolja a zsírégetést, miközben rengeteg kalóriát ad a test működéséhez. Ha leáll a zsírégetés, akkor a test zsírraktárai nem csökkennek, a fogyás nagyon nehézzé válik.

Mindegy, hogy milyen diétával, akár alacsony szénhidráttartalmú, akár alacsony zsírtartalmú, vagy csökkentett kalóriabevitelű, a cél a a zsír égetése, így a csökkentve a testsúlyt.

Az alkoholt a szervezet méregnek tekinti és mindent megtesz azért, hogy a ezt elvégezze. Miután ez a máj számára maximális munkát jelent, minden más anyagcsere aktivitás a minimálisra csökken és amíg az alkohol lebontása nem történik meg, addig nem használ fel zsírt az energiatermelésre. Az alkohol ugyanis elvonja a szervezetből a vizet, az ásványi anyagokat és sókat, így ez éhségrohamot okoz, amit zsíros, sós, kiadós ételekkel szoktunk kielégíteni. Ha egy bulis este után amikor rengeteg kalória talál utat a szervezetbe, a következő napon egész napos koplalás ellenére is hízni fog a diétázó.

Kerüljük el az alkoholos italokat?

Az alkoholtartalmú italok nagy részében magas a cukortartalom, ezért jobb elkerülni a koktélokat, a sört, a bort. Lehetőleg kerülni kell a snapszot, a tequilat vagy a vodkát, édes gyümölcslevekkel. Ha azt akarjuk, hogy ne befolyásolja negatívan az étrendünket az alkohol fogyasztása, akkor a diéta ideje alatt tartózkodjunk tőle. Megoldás lehet a vacsora utáni snapsz helyett egy eszpresszó, ami felgyorsítja a szervezet anyagcsere folyamatait, és nem gátolja a zsírégetését. Emellett érdemes olyat választani, aminek a lehető legkisebb az energiatartalma, mint amilyenek egyes gin tonicok.

Eseti felfüggesztés?

Természetesen nem lehet mindig visszautasítani az alkoholt egy ünnepségen vagy partin, néha megengedett, hogy felfüggesszük erre az alkalomra a fogyókúrát – persze ha ez nem gyakori eset – lehet, hogy még hozzá is tesz a motivációhoz, hogy sikeresen folytassuk a diétát és eljussunk a kívánt súlyig.

Ha mégis szeretnénk a diéta közben vagy után után egy gintonikot készíteni otthon, akkor a hozzávaló fűszereket, amelyek segítenek előcsalogatni a gin valódi ízét, beszerezhetjük a Ginshop webáruházból!

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy ha diétázunk és igazán fogyni szeretnénk, akkor a legjobb ha kerüljük az alkoholt. Amennyiben mindenképpen kirúgnánk a hámból a barátokkal, akkor válasszunk mondjuk gin tonicot, amiben azért jóval kevesebb a kalória.