Keto diéta: ha végre eredményeket akarsz

ketogén diéta étrend

Az ideális testsúly központi téma manapság, és nem csak esztétikai okokból, hanem az egészségünk miatt is. A túlsúly ugyanis számos szövődménnyel, betegséggel jár hosszútávon, ezért mindenképpen fontos az ideális tartomány elérése. Szerencsére ezt egyre többen belátják, de persze elhatározni sokkal könnyebb a fogyást, mint megvalósítani.

Ha nem vagy benne biztos, hogy a testsúlyod az ideális közelében van-e, esetleg egy kicsit fogynod vagy híznod kellene, egy BMI kalkulátor segíthet a tájékozódásban. Nem kell mást tenned, mint megadnod az életkorodat, a súlyodat, valamint a magasságodat, és a kalkulátor kiszámolja a BMI-indexedet.

Fogynom kellene, de hogyan?

A dolog akkor válik érdekessé, ha a kalkulátor azt az eredményt hozza, hogy fogynod kellene. Millióféle diétával találkozhatsz a neten, és a barátok is mást és mást fognak ajánlani, persze eltérő hatásfokkal. Ha nem szeretnéd éhezéssel sanyargatni magad, nehezen mondasz le kedvenc ételeidről, de szívesen látnál gyors eredményt, a keto diéta lehet megfelelő számodra.

A diéta lényege, hogy nagyon alacsony mennyiségben viszünk be szénhidrátot, azonban a zsírok fogyasztása nagyobb mennyiségben lehetséges. Így ehetsz például kolbászt, szalonnát, sajtokat stb., ellenben csínján kell bánni a pékárukkal, burgonyával.

Hogyan tud ez működni?

A keto diéta, ha valóban betartják, kvázi újraprogramozza az anyagcserét, a ketózisnak köszönhetően zsírégető üzemmódba kapcsol, ezért nagy lendülettel indul be a fogyás.

Nem véletlen, hogy a fogyni vágyók elsődleges ellensége a szénhidrát, pláne a gyorsan felszívódó: egyrészt, nagyon hizlal, másrészt, a gyors felszívódású szénhidrát hirtelen nagyon megdobja a vércukorszintet, azonban ez ugyanilyen gyorsan le is zuhan – vagyis nagyon hamar újra éhesek leszünk. Ha tehát sok a szénhidrát az étrendedben, gyakrabban fogsz megéhezni. A több evés pedig több fölösleget jelent.

A ketózis során ahogy fogy a cukor, az inzulin helyett (ami a cukrot bontja) glukagon nevű zsírbontó hormon termelődik. A zsírt így a szervezet jobban tudja hasznosítani, és kétszer annyi energiával jutunk, mint a szénhidráttal – mégsem hízunk, sőt, fogyni fogunk.

Próbáld ki, ha eredményesen szeretnél lefogyni!