Hol bukik el a legtöbb fogyókúra?

miért bukik el a legtöbb fogyókúra

Statisztikák szerint 100-ból csak 7 fogyókúra lesz sikeres. Miért bukik el ennyi próbálkozás, mi az oka  hogy 100-ból 93 embernek nem sikerül elérnie a célját? 

Nagyon sok fogyókúra már az előtt elbukik, hogy egyáltalán elkezdődne. Megszületik a gondolat, hogy bele kéne kezdeni, jó volna fogyni, de aztán valahogy mégsem történik semmi Miért nem kezdenek bele az emberek?

Motiváció hiánya

Ha megkérdeznénk az embereket, hogy szeretnének-e fogyni, vagy egészségesen élni, valószínű 10-ből legalább 9 ember igennel válaszolna. De nagyon sokan mégsem tesznek semmit, mert változtatni kéne és az kényelmetlen. Az életünket nagy mértékben a szokásaink határozzák meg, az életünk nagy részét robotpilóta üzemmódban éljük, amikor gyakorlatilag gondolkodás nélkül cselekszünk, követjük a már kialakított szokásainkat. Amikor valaki fogyni szeretne, át kell programoznia a robotpilótáját, és új szokásokra kell áttérnie. Ez pedig energiát és odafigyelést igényel, amíg nem épülnek be és nem válnak automatikussá az új szokások. Hiába fogja jobban érezni magát az illető ha áttér az egészséges táplálkozásra és lefogy, a változtatással járó kényelmetlenség felülírja a várható pozitív hatást. Viszont ha már kellőképpen  rosszul érezzük magunkat az adott helyzetben, az adhat egy lökést a változtatáshoz. Egy pszichológus ismerősöm szokta mondani, ha nagyon rosszul érezzük magukat a bőrünkben, az egyfelől rossz, de másfelől örülni kell neki, mert ez a rossz motiválni fog minket a változtatásra. A langyos vízben nagyon sokáig el lehet lenni. A túlsúlynak sokáig nem jelentkeznek negatív következményei, sokáig el lehet lenni a langyos vízben, de amint jelentkezik valami egészségügyi probléma, sok embernél megjön a motiváció a fogyáshoz, de mennyivel jobb lenne ezt nem megvárni!

 

Nem tudják mit kéne pontosan csinálni

Elég nehéz eligazodni a sok információ között, amit a fogyásról lehet hallani, főleg hogy sok egymásnak ellentmondó elméletet lehet találni. Van akit ez elbizonytalanít, és elveszíti a lelkesedését míg próbálja kibogozni, hogy mit is kéne csinálnia, és végül inkább nem tesz semmit.

 

Idő hiány

Az egyik leggyakoribb kifogás az időhiány. Jobb esetben várják a tökéletes pillanatot, mikor minden körülmény úgy alakul, hogy ideális lesz a fogyókúra elkezdéséhez, de valahogy ez a tökéletes pillanat sosem érkezik meg. Van egy rossz hírem, magától sosem fog eljönni, Te tudod megteremteni! Persze jó érzés abban a hitben ringatni magunkat, hogy én csinálnám, de hát a körülmények rabja vagyok, mert így a felelősség nem a miénk.  Sok olyan ember van, akinek azért nincs ideje, mert saját magát a fontossági lista végére rakja. Minden és mindenki fontosabb, én nem számítok. Jellemző rájuk, hogy úgy érzik mindent nekik kell megcsinálniuk, akkor is ha senki nem kérte őket rá, úgy érzik csak ők tudják jól megcsinálni, mindennek tökéletesnek kell lennie és minden kérésre azonnal ugranak, még akkor is, ha ez részükről sok áldozatot jelent. Az ő esetükben az első lépés, hogy azt merjék mondani maguknak, hogy megengedhetem magamnak, megérdemlem, hogy valamit a saját érdekemben tegyek.

 

Úgysem fog sikerülni

Van, akinek nincs önbizalma, nem hisz magában, ezért eleve úgy áll hozzá, hogy úgysem fog sikerülni Én ilyen alkat vagyok, elfogadom magamat ilyennek, ezen úgysem lehet változtatni. Azért van, hogy mégis belevág egy fogyókúrába, de sokszor csak azért, hogy bebizonyítsa a saját igazát, és elmondhassa én megmondtam előre, tessék itt a bizonyíték, én megpróbáltam, de hát nem sikerült.

 

Rossz módszer

Van, aki már belekezd a fogyókúrába, de egyszerűen rossz módszert választ. Azt tapasztalom, hogy sokan egy-egy apró változtatástól várják az eredményt. Ilyeneket szoktak kérdezni tőlem, hogy ha délután joghurtot eszem zabkorpával attól le fogok fogyni, vagy ha este csinálok pár felülést, akkor le fog menni a pocakom? Összességében kell vizsgálni, hogy mennyit és mit eszel egy nap, és mennyit mozogsz.

 

Túl gyorsan kezd bele

Vannak, akik elhatározzák magukat, és úgy vannak vele, hogy akkor most aztán teljes gőzzel belevetik magukat a fogyókúrába, és elkezdik a szigorú diétát és elkezdenek rengeteget sportolni. Ha valaki napi 3000 kalóriát evett korábban és lecsökkenti egyik napról a másikra 1500-ra valószínű éhesnek fogja érezni magát, ezért érdemes fokozatosan csökkenteni a napi adagot. Hasonlóan a sporttal, ha régóta semmit nem sportoltál, de a gyors fogyás reményében hirtelen belekezdesz, akkor esélyes, hogy nem fogod bírni, esetleg sérüléseket is összeszedsz, és gyorsan elmegy a kedved az egésztől. A fogyókúra hosszútávú műfaj, be kell osztani az erőt. A maratont sem lehet úgy lefutni, hogy elkezdek sprintelni, mert pár száz méter után elfogy az erőm, de sétálva végig tudom csinálni, a lényeg, hogy elérjem a célt, még ha lassan is.

 

Mindent vagy semmit

Sokan hagyják abba a fogyókúrát a mindent vagy semmit gondolkozás miatt. Azt jelenti, ha nem csinálom “tökéletesen” a fogyókúrát, akkor nincs is értelme. olyan mintha semmit sem csináltam volna eddig. Ez persze nem igaz. Előbb-utóbb mindenkivel előfordul, hogy valamit nem úgy csinál a fogyókúra alatt, mint ahogy eltervezte, esetleg nem tud ellenállni egy kocka csokinak, vagy ki kell hagynia egy edzést. Nem az a lényeg, hogy hibáztál, hanem hogy mit teszel utána! Például ehetsz valamivel kevesebbet, hogy kompenzáld a csokit, ahelyett, hogy kérnél még egy kockát, arra hivatkozva, hogy már úgyis mindegy.

 

Stressz

Sokan az evést használják stressz levezetésére, ezért a fogyókúra alatt nő bennük a stressz, mert kevesebbet esznek. Érdemes az evés helyett más stressz levezető technikát alkalmazni, például a sporttal két legyet üthetsz egy csapásra, mert jó stressz levezető, és mellette segíti a fogyást is!

A stressz azért is nehezíti a fogyókúrát, mert stressz hatására, automatikusan robotpilóta üzemmódba kapcsolunk, ilyenkor a tudatos döntéshozatalért felelős része az agyunknak blokkolódik. Tehát automatikusan a berögzült rossz szokásodat akarod követni. Ilyenkor jó módszer lehet megállni egy pillanatra, ez már segíthet kizökkenteni a robotpilóta üzemmódból.

Az evés örömforrás is, ezért érdemes egy örömtervet készíteni, és rendszeresen olyan tevékenységet, programot szervezni, ami örömet okoz. Ez lehet bármi, zenehallgatás, mozi, masszázs, vásárlás stb.

 

Azért, hogy elkerüld ezeket a hibákat, és abba a 7%-ba tartozhass, akinek sikerül lefogynia az alábbiakat javaslom:

  • Tisztázd magadban a motivációdat, hogy miért szeretnél lefogyni, milyen előnyökkel jár számodra. Ha úgy érzed kísértésbe fogsz esni idézd fel magadban ezeket az előnyöket.
  • Kerüld a csodadiétákat, amik bizonyos ételcsoportokat teljesen kizárnak, amik nagyon egyoldalúak, vagy drasztikusak!
  • Lépésenként építsd be a változást az életedbe!
  • Nem kell tökéletesen csinálni a fogyókúrát, bőven megteszi, ha elég jól csinálod!
  • Gondoskodj az örömökről!
  • Ne feledd, hosszú távú eredményt életmódváltással lehet elérni!