Hogyan segíti a futás a hasunkról való felesleg elégetését?

futó nő

Különféle módszereket és sportokat alkalmaznak a túlsúly elleni küzdelemben. Méregtelenítés hashajtókkal, edzőtermek súlyzókkal, táplálékkiegészítők, masszázsok, testpakolások, zsírleszívás, kimerítő diéták és éhezés.

Mindez azonban nem hozza meg a kívánt hatást, ha nem okosan közelítjük meg a fogyás folyamatát. A fogyás két fő feltételtől függ – a fizikai aktivitástól és a táplálkozástól. Csak akkor tudsz fogyni, ha több kalóriát égetsz el, mint amennyit fogyasztasz.

Ha fogyni szeretnél, akkor mindenképp szükséged van kardió edzésre. Ez egy olyan gyakorlat, amelyben a pulzusszám fokozódik és a légzés felgyorsul. Persze lehet izmot is építeni, de a lapos és tónusos hasat csak kardio edzéssel lehet formában tartani.

A legjobb zsírégető gyakorlatok a futás, kerékpározás, aerob edzés, step, tánc, síelés. Bármikor futhatsz, ehhez nincs szükség speciális felszerelésre vagy képzésre, és szinte bárki megteheti ezt. Ha a szabályok szerint futsz, az biztosan segít a fogyásban és nem csak a hasról távolítja el a plusz centimétereket.

A futás univerzális fizikai tevékenységnek számít. Futás közben az ember szinte teljes izomzata érintett – hát, lábak, karok, nyak.

Az alábbi lépések szerinti kocogás, segíthetik a hasunk fogyását.

  1. Mielőtt elkezdenénk futni, szerezzünk be néhány szükséges kiegészítőt. Vigyünk magunkkal folyadékot, mert futás közben is szükséges a hidratálás. Vegyük fel a sport óránkat és viseljünk polarizált napszemüveget, ha erős napsütésben vagy vizes úton indulunk útnak. Hatékonyan blokkolják az erős napsugarakat és az útburkolat tükröződését, melyek különösen zavaróak lehetnek futás közben. A tréningruha legyen kényelmes, a tornacipő szorosan illeszkedjen a lábfejhez. Menjünk futni fejhallgatóval és kedvenc ritmusos zenéinkkel.
  2. Futhatunk otthon és az utcán – ahogy nekünk tetszik. Ideális esetben kombinálhatjuk a szabadtéri kocogást és a futópadot otthon. Ha szép az idő, élvezzük a természetben a friss levegőt. Esőben, szélben és hidegben jobb ha hazaszaladunk, hogy ne kockáztassuk egészségünket és ne szakítsuk meg az edzést. A futóhely kiválasztását felelősségteljesen kell megközelíteni, érdemesebb erdei parkos területeken, tavak, stadionok közelében, autópályáktól távol mozogni.
  3. Sokan kérdezik, mikor jobb futni – reggel vagy este. Valójában ez nem számít. Fuss, ha van rá időd. A reggeli kocogás lehetővé teszi, hogy feltöltődjünk energiával egész napra, az esti kocogás pedig segít megszabadulni a munkahelyi problémáktól.
  4. Ha azonban reggel indulsz, tudnod kell egy szabályt. Az ébredés pillanatától a futás kezdetéig legalább fél órának kell eltelnie, mire a szív fokozatosan elkezd dolgozni.
  5. Ne felejts el időt szánni a bemelegítésre sem – sétálj, majd kezdj el alacsony sebességgel futni.
  6. Célszerű az orron keresztül lélegezni, különösen télen, amikor hideg a levegő. Gyors és szakaszos légzés esetén a levegőt az orron keresztül kell belélegezni, és a szájon keresztül kell kilélegezni.
  7. Sokan kíváncsiak, milyen gyorsan kell futni a fogyáshoz. Ha izmot szeretnél építeni, tested kiemelkedőbbé és fittebbé szeretnéd tenni, rövid távokat kell futni a határokig, vagy intervallumfutást kell folytatni. Ha zsírégetést akarsz elérni, és vékonyra szeretnéd formázni a tested, akkor hosszan és lassan kell futnod, hogy legyen erőd hosszú távokat megtenni.
  8. Nagyon hatékony egyenetlen terepen futni – dombokkal, kisebb árkokkal, akadályokkal.
  9. Nagyon fontos, hogy rendszeresen sportolj. Az egyszeri futás nem fog kellő eredményt hozni. Viszont a mindennapi futás sem éri meg – egyrészt a testnek és az izmoknak nincs ideje regenerálódni, másrészt a túlzott fáradtság hamarabb ill. később arra kényszerít, hogy feladd az edzést. Ezért optimális, ha kétnaponta, heti 3-4 alkalommal futkározunk.

Ezek az egyszerű szabályok segítenek nemcsak a hasi fogyásban, hanem az egészségi állapot javításában is.