Fogyás sikertörténet – Eszter

fogyás sikertörténet

Eszter, 35 éves és 97,2 kiló volt, amikor megkeresett.

Eszter, mi vitt rá, hogy elkezdjél fogyókúrázni?

Nem voltam túl jó passzban, nem éreztem jól magam a bőrömben, semmihez nem volt kedvem, munka után alig vártam, hogy hazaérjek ahol csak néztem a tévét és ettem közben. Nem volt sem kedvem, sem erőm mást csinálni vagy kimozdulni. Úgy éreztem, hogy ezen változtatnom kell, nem vesztegethetek el heteket, hónapokat az életemből, mert utólag meg fogom bánni, és a fizikai kondícióm is leromlott, például nagyon nehezemre esett lépcsőn menni, kifulladtam.

Miért gondoltál arra, hogy segítséget kérj a fogyókúrához?

Elég régóta küzdöttem a súlyommal, hol kisebb hol nagyobb sikerrel tudtam fogyni, és tudtam, hogy képes vagyok lefogyni de azt is, hogy ez odafigyelést, energiát igényel. Megszületett bennem az igény a változtatásra, de nem éreztem magamban elég erőt, hogy egyedül belekezdjek. Ezért szerettem volna valakit aki motivál és támogat.

Min változtattál?

Általában délben ettem először, mert reggel rohanásban vagyok, amikor beértem a munkahelyemre meg belevetettem magamat a munkába és a sok teendő miatt elsikkadt, hogy egyek valamit. Be kellett építenem a reggelit a napirendembe. Mivel nagyon nehezen kelek reggelente, ezért az otthoni reggeli esélytelen volt, se időm se kedvem nincs az ágyból kikelve enni, de a munkahelyemen most már mindig időt szakítok rá.

Naponta 5x eszem és próbálok figyelni, hogy ezt tartani tudjam.

Nagyon szeretem a jeges teát, minden nap megittam kb. 1 üveggel, erről sikerült egyik napról a másikra lemondanom, most már vizet iszom és nem okozott különösebb nehézséget az átállás. Így még spórolok is! 🙂

Odafigyelek, hogy miket eszem, például a munkahelyi menzán is igyekszem egészségesebb ételeket választani, kis adagot kérek. Eleinte számoltam a kalóriákat és vezettem, de mostanra már többé-kevésbé tudom, hogy mit és mennyit ehetek.

Csak az étrendeden változtattál?

Nem, elkezdtem mozogni is. Van szobabiciklim, ami egy ideje a sarokban porosodott. Amikor megvettem, az eladó le akart beszélni, hogy úgysem fogom használni, maximum ruhákat fogok ráaggatni. Bevált ez a jóslat, de a biciklit újra használatba vettem. Eleinte amúgy sem volt kedvem kimozdulni otthonról, de most már tv nézés közben nem csak ültem és tömtem magam, hanem bicikliztem. Átlagban napi egy órát. Idővel lemerészkedtem egy spinning terembe, mert kíváncsi voltam, hogy miben más, mint az otthoni biciklizés, de nagyon féltem, hogy nem fogom bírni, és az edző erőltetni fogja, hogy csináljam. Szerencsére semmi ilyen nem történt, az edző nem hogy nem erőltetett, hanem folyamatosan azt mondta a kezdőknek, hogy ne hajtsuk túl magunkat, csak óvatosan. Nagyon megszerettem a spinninget, rendszeresen járok és egy spinning rendezvényen egyszer 8 órát tekertem egyszerre!

Mi okozott nehézséget?

Volt, hogy nem tudtam tartani az étkezések időpontját, mert mondjuk sürgős munka adódott. Ha az ebéd megcsúszott 1-1,5 órával, akkor már iszonyú éhes lettem, igyekeztem ennek ellenére normál adagot ebédelni, viszont így az ebéd végén is éhes maradtam, és hiába ettem az előírt időpontokban a megfelelő mennyiségéket, ettől a csúszástól egész nap éhes voltam. Megtanultam, hogy fontos hogy ne várjam meg az étkezéssel, hogy nagyon éhes legyek.

Egy idő után túl rágörcsöltem az egész fogyókúrára, e körül forgott minden, de aztán rájöttem, hogy nem szólhat az életem csak a fogyókúráról. Fontos, hogy figyeljek magamra, de azért nem dől össze a világ, ha egy nap mondjuk nem biciklizem, mert találkozom a barátaimmal.

Mennyit fogytál és milyen ütemben?

25 hét alatt 17 kilót sikerült fogynom, eleinte heti 1 kiló ment le, aztán heti fél.

Elégedett vagy az eredménnyel?

Igen, nem hiszek a gyors fogyókúrákban, és nem is lenne kedvem, erőm nagyon drasztikus diétához. Ezt az életmódot tudom tartani, és nem olyan nehéz, nem okoz szenvedést, nem éhezem, de azért igényel odafigyelést.

Akkor Te valójában életmódot váltottál és nem fogyókúrázol?

Lényegében igen.

Miben segített a fogyókúrás tanácsadás?

Leginkább abban, hogy kijelölt egy utat, hogy merre haladjak, motivált, hogy hétről hétre be kellett számolnom az eredményekről, jó volt megbeszélni a nehézségeket, kaptam gyakorlatias ötleteket, amiket tudtam használni és nagyon jól esett a támogatás, hogy volt valaki aki szurkolt értem.