Egészséges fogyókúra

egészséges fogyókúra alma

Hogyan lehet egészségesen lefogyni? Rengeteg fogyókúrás módszerről, diétáról lehet olvasni, amelyek gyors és hatékony fogyást ígérnek, de vajon mennyire számítanak egészséges fogyókúrának? Egyáltalán milyen az egészséges fogyókúra? Összeszedtem az egészséges fogyókúra legfontosabb jellemzőit.

Egészséges fogyókúra 4 ismérve:

 • Nem ígér gyors fogyást. A gyors testsúlyváltozás, akár gyors fogyásról vagy gyors hízásról van szó, megterheli a szervezetet. Gyors fogyás során a bőr nehezebben tudja követni a változást és nagyobb valószínűséggel fog a bőr megereszkedni. A gyors fogyásról bővebben itt tudsz olvasni.

 

 • Az egészséges fogyókúra üteme 0,5-1 kg/ hét. Ez lehet, hogy kevésnek tűnik, de ez az ütem, ami a szervezetnek elviselhető. Heti fél kiló fogyáshoz naponta 500 kalóriával kell kevesebbet enni, mint amennyit a szervezet elhasznál. Ennél ideálisabb kombináció, ha napi 250 kalóriával csökkented a napi energiabevitelt és 250 kalóriával többet használsz fel rendszeres testmozgással. Egy átlagos férfi napi kalóriafelhasználása 2500 kalória, egy átlagos nőé pedig 2000. Természetesen ez egyénenként változik a személyes adottságok függvényében. Napi kalóriaszükségletet ide kattintva tudod kiszámolni.

 

 • Az egészséges fogyókúrában bármit lehet enni, de nem bármennyit! Vannak olyan fogyókúrák, amelyek bizonyos élelmiszereket, mint például hús, gabonafélék, tejtermékek teljes mértékben tiltólistára raknak. Ha kiiktatsz az étkezésedből bizonyos élelmiszer csoportokat, annak az lehet a következménye, hogy a szervezeted nem jut elég tápanyaghoz és vitaminhoz. 

 

 • Az egészséges fogyókúra tartalmaz szénhidrátot is! A szervezetnek szüksége van szénhidrátra is, a szénhidrát fontos energiaforrás. Azok a diéták, ahol nagyon lecsökkentik a szénhidrát bevitelt, általában sok zsírt és fehérjét tartalmaznak, ami nem túl egészséges. A túl kevés szénhidrát fogyasztásnak pedig olyan mellékhatásai lehetnek, mint a rossz lehelet, fejfájás vagy székrekedés.

egészséges fogyókúra szendvics

Mit tegyél ha egészségesen szeretnél lefogyni?

 • Reggelizz! A szervezetnek szüksége van energiára, hogy elkezdd a napot. Ha kihagyod  reggelit, akkor a szervezeted raktározó üzemmódba kapcsol, és nem fogsz tudni fogyni.
 • Rendszeresen étkezz, 2-3 óránként!
 • Csökkentsd az elfogyasztott zsír mennyiségét! Zsírszegény húst egyél, alacsony zsírtartalmú tejet válassz a tejszínt helyettesítsd joghurttal.
 • Teljes kiőrlésű termékeket egyél, mint például teljes kiőrlésű kenyér, tészta, barna rizs. Lassabban szívódnak fel, így tovább érzed jóllakottnak magad.
 • Naponta egyél öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt!
 • Ha nassolni szeretnél, először igyál egy pohár vizet vagy cukormentes teát. Az agyunk gyakran nem tudja megkülönböztetni az éhséget és a szomjúságot.
 • Kerüld a magas kalória és cukortartalmú italokat! Például figyelj mennyi cukrot raksz teába, kávéba, a gyümölcsleveknek is magas a cukortartalma, érdemes őket vízzel hígítani. Az alkoholnak nagyon magas a kalóriatartalma, ezért kerüld a rendszeres fogyasztását.
 • Mozogj rendszeresen! A rendszeres testmozgás nem csak a fogyásban segít, hanem csökkent a kockázatát több súlyos betegség kialakulásának. Egy átlagos felnőtt számára heti 150 perc közepes intenzitású mozgás ajánlott.

  Az egészséges fogyókúra valójában nem egy kúra, hanem életmódváltás! 🙂

via: http://www.nhs.uk/Livewell/loseweight/Pages/how-to-diet.aspx