Az izzadás és az egészséges életmód

nő szaunában

Izzadás, ciki vagy létfontosságú?

Az izzadás alapvetően nem jó érzés. Meglátszik a ruhánkon, gyöngyözik a homlokunk, sőt még szaga is van. Ráadásul nem csupán akkor jön elő, ha intenzív fizikai munkát végzünk vagy például futunk, hanem stressz átélése közben is. Elég egy nehezebb munkahelyi megbeszélés, valami konfliktus a főnökkel, és már érezhetjük is, ahogy kezd elönteni minket víz. Persze mindenkit más-más mértékben. A hétköznapokban tehát próbálunk ellene védekezni, eltüntetjük a nyomait, dezodorálunk. Pedig az izzadás a szervezet számára létfontosságú, hiszen így tudja csökkenteni a test hőmérsékletét, és megőrizni az ideális 36,5 fok körüli értéket (felnőttek esetében). A testhőmérséklet ugyanis korosztályonként, nemenként és egyéni adottságok alapján is más és más lehet.

Ha tehát dezodort választunk, akkor is érdemes olyat beszerezni, ami a szagok ellen véd, de az izzadást nem gátolja. Természetes mértékben erre mindannyiunknak szükségünk van. Ma már számtalan olyan dezodort is találunk a piacon, ami próbál a lehető legnatúrabb lenni. Természetes szagtalanító például a szódabikarbóna, legtöbbször ezt választják alapanyagként. Nagy mennyiségben a bőrt irritálhatja, ezért ha még csak most ismerkedsz a natúr dezodorokkal, akkor mindenképp végezz bőrpóbát. A szódabikarbóna mellett a cink-oxid is kedvelt hatóanyaga ezeknek a deóknak. Az illatról ezekben az esetekben illóolajak gondoskodnak, például levendula, borsmenta, citromfű, zsálya, de a paletta egyre szélesebb.

Az izzadást az agyunk irányítja a bőrben lévő termoreceptorok által közvetített jel hatására. A bőrön keresztül távozó vízben nátrium, kálium, valamint magnézium só is található. A bőr közeli erekben izzadás hatására lehűl a vér, ami innen tovább áramolva az egész testet hűti.

Az izzadás kétfajta mirigyen keresztül történik: az ekkrin mirigyek az egész testünkön megtalálhatók, ezzel szemben az apokrin mirigyek csak bizonyos pontokon (hónalj, nemi szervek környéke, fejbőr). Az apokrin típusú izzadás jár kellemetlen szagokkal.

Izzadásból is létezik túlzott, valamint csökkent is. Egyik véglet sem egészséges, ezért ha úgy érzed, hogy valamelyik fennáll az esetedben, akkor fordulj orvoshoz. Mindkét szélsőség bizonyos betegségek jele is lehet. Túlzott izzadás utalhat például pajzsmirigy-rendellenességre, cukorbetegségre. Vérvétellel és egyéb alapos vizsgálatokkal szerencsére kideríthető, hogy mi áll a háttérben.

Egészséges izzadás szaunával

Az izzadás tehát egy nagyon fontos és egészséges folyamat. A hűtésen kívül még a különböző méreganyagoktól is megszabadítja a szervezetet. Ha pedig egy szauna kellemes közegében engedsz szabad utat az izzadásnak, akkor oldhatod vele a stresszt, erősítheted a szíved, rugalmasan tarthatod az ereket. Nem csoda hát, hogy már évszázadok óta járnak gőzkabinokba, szaunába az emberek, így erősítve az immunrendszert. Gondoljunk csak az ókori római vagy görög fürdőkre, az úgynevezett thermákra! Ezekben a gőzfürdőt élvezhették a férfiak. Nőknek természetesen nem illett ilyen helyre járniuk.

Szaunázás közben aztán egyáltalán nem ciki izzadni, sőt mindenki azért ül be. Így irányított keretek között használhatjuk ki a szervezet e reakcióját.  A finn szauna esetében a magas hőmérséklet (akár 80-90⁰) váltja ki a szervezetből az izzadást, ugyanis magát a levegőt fűti fel a szaunakályha. Első szaunázóként érdemes inkább az alsó padokra ülni, ott egy kicsit elviselhetőbb a forróság. Van, aki a fejét (leginkább a hajas fejbőrt) szaunasapkával védi a melegtől.

Infraszauna használatakor is beindul az izzadás, de itt nem a szauna levegőjének forrósága, hanem az infrasugarak közvetlenül a bőrre gyakorolt hatása miatt. Ily módon a kíméletesebb infraszauna a magas vérnyomásban szenvedők számára is jó választás lehet, ám bármilyen krónikus betegség esetén érdemes kikérni szakorvos véleményét.

Egy jó alapos szaunázás és izzadás után feltétlenül zuhanyozz le, hiszen így megakadályozhatod, hogy a különböző baktériumok kellemetlen helyeken felüssék a fejüket, másrészt tovább segíted a hűlési folyamatot.

Sok múlik az életmódon

Az egészséges életmódhoz sajnos nem elég, ha néhány alkalommal beülünk a szaunába. A táplálkozástól kezdve a mozgáson át a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésig egyéb támogató gyakorlatokra is szükség van.

A táplálkozás terén figyelni kell arra, hogy kerüljük a hozzáadott cukrokat, a késztermékek fogyasztását. Az étrendben főleg zöldségek, gyümölcsök, fehér húsok és halak szerepeljenek. A péksüteményeknél pedig érdemes a teljes kiőrlésűt választani, a fehér lisztből készülteket kerülni.

Bár egy-egy szaunázás is intenzív mozgással ér fel, nem szabad elhanyagolni a tényleges sétát, futást, tornát sem. Mindenki ki tudja választani, hogy hozzá mely mozgásformák állnak közel.

Végül a megfelelő mennyiségű és minőségű alvással tehetünk jót a szervezetünknek, hiszen számos regenerációs folyamat éjszaka zajlik. Lefekvés előtt egy órával már jobb kerülni a képernyők bámulását (ideértendők az okostelefonok is). Inkább egy jó könyvvel készítsük fel magunkat az alvásra.