Enni vagy nem enni – a dietológus szakma

táplálkozási szakértő

Minden ember egészséges és szép akar lenni. Viszont erre nem mindenki képes. A statisztikák szerint az emberiség több mint fele elhízott. És mindez azért, mert a legtöbb ember egyszerűen nem eszik megfelelően, nem tartja be az elemi szabályokat.

Az egészséges táplálkozás megszervezése, az egészség megőrzésének elősegítése a táplálkozási szakember fő feladata. Például ha a Jooble weboldalán az állások Pécs szavakra rákeresünk, akkor sok aktuális hirdetést találhatunk dietológus állásajánlatokkal kapcsolatban.

A cikk tartalma:

  • A táplálkozási szakember feladatai
  • A táplálkozási szakma előnyei és hátrányai
  • Hogyan lehetsz táplálkozási szakértő

A táplálkozási szakember feladatai

Egyesek úgy gondolják, hogy a táplálkozási szakemberek csak elhízott emberekkel dolgoznak. De ez csak egy része a táplálkozási szakmának.

Speciális klinikákon foglalkoznak a fogyás és a diéta készítés problémáival. Valójában a szakember feladatai sokkal szélesebbek, és az adott munkavégzés helyétől függenek.

Például egy táplálkozási szakember egy kórházban vagy szanatóriumban alaposan tanulmányozza az újonnan érkező betegek kórtörténetét, és megfelelő táplálkozást ír elő. Az orvos az egész hétre szóló menüt készít, figyelembe véve a test sajátosságait és az egyes betegek szükségleteit. Ő irányítja, hogyan és hol tárolják a termékeket, követik az ételek elkészítésének technológiáját. Mindez nagyon fontos, mert a helyes táplálkozás sokak számára a gyógyulás egyetlen esélye. A kórházakban a táplálkozási szakértők más orvosokkal együttműködve dolgoznak. Néha a bőrbetegségek egyszerű diétával kezelhetők, miközben a bőrgyógyász tehetetlen.

Vagy például a gasztroenterológusok gyakran fordulnak ezekhez a szakemberekhez, mert a kiegyensúlyozott étrenddel kapcsolatos gyógyszeres kezelés gyors gyógyulási eredményt ad.

A sportolók sem nélkülözhetik a táplálkozási szakember segítségét. Hatalmas mennyiségű szénhidrátra van szükségük, ugyanakkor nem szabad hízniuk.

Csak szakember választhat megfelelő összetételű termékeket, hogy a sportolót minden szükséges anyaggal ellássa, figyelembe véve a test jellemzőit és a fizikai erőfeszítést.

A táplálkozási szakma előnyei és hátrányai:

Előnyök:

  • a tapasztalattal rendelkező szakemberek tisztességes pénzt keresnek;
  • a szájreklám segít az előléptetésben;
  • külföldi munkavállalás lehetősége.

Hátrányok:

mint más szakmák az orvostudomány területén – nagy felelősség az emberi életért és egészségért.

Hogyan lehetsz táplálkozási szakértő?

A fogyás népszerűsítése világszerte nagy igényt váltott ki az étrenddel és a helyes táplálkozással foglalkozó szakemberek iránt. A piac törvényei szerint a kereslet teremti meg a kínálatot. Most nagyszámú táplálkozási szakember jelent meg. A legtöbbjük azonban nem rendelkezik speciális végzettséggel.

Egyes lányok csodát és gyors fogyást várva azokhoz fordulnak, akik villámgyors eredményeket ígérnek. A sarlatánok ezt kihasználják.

Fizetett táplálkozási tanfolyamokat végeznek, és úgy tesznek, mintha szakemberek lennének. Nagyon gyakran az ilyen “orvosok” súlyos károkat okozhatnak a betegnek, és hosszú távú és komoly kezelésre lesz szüksége. Ezért fel kell venni a kapcsolatot a poliklinikák táplálkozási szakértőivel, és nem a hirdetésekben kell keresni őket.

A táplálkozási szakma sokféle szakterületet foglal magában. Ha emberekkel dolgozik, akkor pszichológusnak, terapeutának és egyszerűen jó embernek kell lennie, aki törődik és kész segíteni.