A hagyományos rakott cukkini darált hússal és rizzsel készül. Ennek a klasszikus receptnek az újragondolt változata ez a diétás rakott cukkini csirkemellel, paradicsommal és rizs nélkül!
Diétás rakott cukkini csirkemellel hozzávalók:
- 40 dkg csirkemell
- 60 dkg cukkini (kisebb méretű, zsenge cukkini)
- 2 db paradicsom
- 1 dl tejföl
- 1 db tojás
- 10 dkg mozzarella
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- olívaolaj
Diétás rakott cukkini csirkemellel recept:
1.A csirkemellből vágj kb. 3-4 cm-es szeleteket, sózd és borsozd.
2. A cukkinit karikázd kb. fél cm vastag szeletekre.
3. Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és süsd meg kb. 90 %-osra a csirkemelleket. Nem kell teljesen megsütni őket, mert a sütőben még sülni fognak.
4. Ha szükséges, tegyél még a serpenyőbe egy kis olívaolajat, és süsd meg a cukkini karikák mindkét oldalát. Erre azért van szükség, mert a cukkininek magas a víztartalma, és nem jó, ha a rakott cukkini elázik. A másik ok, hogy a sütéstől finomabb, ízesebb lesz. Ha van grill sütőd, használhatod azt is, akkor a grill rács csíkoktól mutatósabb lesz az étel.
5. Kapcsold be a sütőt, és melegítsd elő 180 fokra.
6. Kenj ki vékonyan olívaolajjal egy 25×25 cm-es sütőtálat, és rétegezd a rakott cukkini hozzávalóit az alábbi sorrendben:
- cukkini
- paradicsom
- csirkemell
- cukkini
Mindegyik réteget sózd meg, a csirkemellet kivéve.
7. Reszeld a fokhagymát a tejfölbe, add hozzá a tojást, egy csipet sót és keverd simára, majd öntsd a masszát a rakott cukkini tetejére. Ha még diétásabbra szeretnéd, akkor a tejföl helyett használhatsz joghurtot is.
8. Tedd az előmelegített sütőbe és süsd 15 percig.
9. Reszeld le a mozzarellát, szórd meg a reszelt sajttal a diétás rakott cukkinit, és tedd vissza a sütőbe, míg a sajt rá nem olvad. A végén néhány percre bekapcsolhatod a grill fokozatot, hogy a sajt rápiruljon.
10. És már kész is a diétás rakott cukkini csirkemellel! Tálalás előtt pihentesd kb. 10 percig akkor könnyebb kiszedni.
Nem tudom, hogy mit ronthattam el, de irtó kemény lett a cukkini héja. 🙁
Kedves Dorka,
Lehet, hogy nem zsenge cukkinit használtál. Ehhez az ételhez kisebb méretű cukkinit érdemes választani, saláta cukkininek is szokták nevezni, annak puha a héja. A nagyobb méretűeknek keményebb a héja, ha olyan cukkinit használsz, akkor érdemes a héját levágni.