Fogyás úszással

fogyás úszással

Mennyire jó választás az úszás, ha fogyni szeretnél? Mennyi kalóriát lehet elégetni az úszással, és mik az úszás előnyei és hátrányai?

Hogyan mozgat meg az úszás?

Az úszás egyik előnye, hogy a test legfontosabb izomcsoportjait megmozgatja, egyszerre erősíti a kart, a vállat, a mellkast, a hátat és a lábat is. A víz univerzális ellenállást biztosít, ezért az izmoknak mindig dolgozniuk kell, a minden szögből érkező ellenállás ellen.

Úszás közben a tüdőnek és a szívnek is keményen kell dolgoznia, hogy biztosítsa a megfelelő oxigénellátást. Ezért az úszás jótékonyan hat a szív- és érrendszer és a légzőszervek egészségére, növeli a szív és a tüdő teljesítményét. Ezért a rendszeres úszóedzések hatására csökken a nyugalmi pulzus és vérnyomás.

Azok számára is ajánlott az úszás, akik nagyobb túlsúllyal rendelkeznek, vagy sportsérülésekből gyógyulnak fel, mert alacsony ütközésrátával járó sport, kíméli az izületeket, de amellett nagyszerűen erősíti az izmokat.

Az úszás az állóképességet is remekül fejleszti.

Mennyi kalóriát lehet elégetni az úszással?

Azt, hogy mennyi kalóriát égetünk el az úszással, több dolog is befolyásolja, például az úszásnem, az edzés időtartalma, intenzitása, az úszó neme, férfiak és nők nem ugyanannyi kalóriát égetnek el úszás közben,  az úszó testsúlya és edzettségi állapota.

Akinek több a súlya, az több kalóriát éget el, hiszen egy 80 kg-os testet több energia mozgatni, mint egy 60 kilósat.

A hátúszással lehet a legkevesebb kalóriát elégetni, és a pillangóúszással a legtöbbet.

Szabad vízben, tavakban, tengerben történő úszás esetén több energiát égetünk, mint ha medencében úsznánk.

A nők azért használnak fel kevesebb energiát úszás közben, mint a férfiak, mert a nők testzsírszázalka magasabb a férfiakénál, és ezért számukra kevesebb energia szükséges, hogy a víz felszínén tudjanak maradni.

Egy 70 kilós nő egy óra alatt ennyi kalóriát éget el:

 • hátúszás: 597 kalória
 • mellúszás: 747 kalória
 • gyorsúszás: 821 kalória
 • pillangóúszás: 821 kalória

Ezek az adatok átlag adatok, mert ahogy már volt róla szó, más tényezők is befolyásolják az elégedett kalóriák mennyiségét, például hogy  milyen gyorsan úszol vagy mennyire vagy edzett.

férfi úszó

Hogyan ússz, ha fogyni szeretnél?

Fontos a fokozatosság. Az úszás előnye, hogy kezdők is csinálhatják, illetve akik nagyobb túlsúllyal rendelkeznek, de ez nem jelenti azt, hogy egyből egy órát kell úszni. Először kezdheted rövidebb edzéssel, amennyit bírsz, és fokozatosan növeld az edzés időtartalmát.

Fontos, hogy megfelelő úszástechnikával ússz. A mellúszás ha végig kint van a fejed, többet árt, mint használ, ezért érdemes lehet úszóedző segítségét kérni, aki néhány alkalom alatt megtanítja a helyes úszástechnikát.

Variáld az úszásfajtákat! Mellúszás, hátúszás, gyorsúszás, a pillangó inkább csak haladóknak ajánlott. A különböző úszásnemek más módon mozgatják meg a testedet, így változatosabb és intenzívebb lesz az edzés.

Próbálj ki egyéb vizisportokat is! Például a vizi torna, vagy vizi aerobic is nagyon jó mozgásforma.

Úszás előnyei:

 • erősíti az izmokat
 • erősíti a tüdőt és a szívet
 • az alsó- és a felsőtestet is megmozgatja
 • kíméli az ízületeket
 • kezdők is bátran csinálhatják
 • boldogsághormont termel
 • csökkenti a stresszt

 

Úszás hátrányai:

 • uszodabelépő nem olcsó, főleg ha hetente többször akarsz úszni
 • az uszodában fertőzésveszéllyel is számolni kell
 • el kell menni az uszodába, nem lehet otthon csinálni
 • hajat kell szárítani, a vízes fürdőruhát tárolni, például ha munka előtt mész úszni
 • az úszás éhségérzetet okozhat, ha ez Nálad is előfordul, akkor érdemes inkább másik mozgásformát választani, ha fogyni szertnél, például a szobabicikli szintén kíméli az ízületeket és kezdőknek is ajánlott

Ahogy látszik az úszásnak van számos előnye, de hátrányai is. A sikeres fogyás titka, ha olyan mozgásformát választasz, amit szeretsz is csinálni, mert az fogod tudni kitartóan csinálni.

Persze sokkal kényelmesebb rendszeresen úszni, ha valakinek van saját medencéje, de a saját medence építés nem mindenki számára elérhető. Bár, ha a család több tagja is rendszeresen úszik, akkor lehet érdemes elgondolkodni a medence építésen. Ráadásul már léteznek ellenáramoltatós medencék, tehát nincs szükség otthon egy 50 méteres medencére az úszáshoz, elég egy öt méteres masszázsmedence ellenáramoltatóval. Az edzés az ellenáramoltatós medencében hatékonyabb, mivel nem kell az úszást megszakítani a fordulókkal.

Úszás az ellenáramoltatós medencében: