Újévi fogyókúra lépésről lépésre

újévi fogyókúra

Vége az ünnepi időszaknak, a sok eszem-iszomnak, itt az újévi fogyókúra ideje! Hányszor kezdtél már újévi fogyókúrába? És hányszor volt sikeres az újévi fogyókúrád? A statisztikák azt mutatják, hogy az újévi fogyókúrák 25%-a már az első héten megbukik. Ha most biztosra szeretnél menni, hogy sikeres legyen az újévi fogyókúrád a legjobb helyen vagy!

Mit tegyél, hogy sikeres legyen az újévi fogyókúrád?

Először is tisztázni kell, hogy pontosan miért is szeretnél fogyókúrázni. Az ünnepek alatt felszedett kilóktól szeretnél megszabadulni, visszaszerezni az ünnepek előtti formádat, vagy egy nagyobb szabású projectről van szó, hosszabb idő alatt megszerzett túlsúlyt szeretnéd ledolgozni.

Ha az ünnepek alatt felszedett kilók miatt kezdesz újévi fogyókúrába, van egy jó hírem, ez viszonylag könnyen megy! Lehet, hogy néhány kilóval többet mutat most a mérleg, mint karácsony előtt, de ez nem jelenti azt, hogy ennyit híztál volna, ez nem feltétlenül lerakódott zsírpárna.

Egy kiló hízáshoz 7000 kalóriával kell többet enni, mint amennyit felhasznál a szervezeted, ez kb. 12 adag töltött káposztának felel meg. Általában mindenki többet eszik az ünnepek alatt és kevesebbet mozog, de isztöltött káposztaonyatosan sokat kell enni ahhoz, hogy két hét alatt több kiló plusz zsírt szedjél fel. Azért mutat ilyenkor többet a mérleg, mert a sok evés miatt a gyomortartalmad is több lesz. Ez olyasmi, mint amikor teletankolnak egy autót, a benzin súlya miatt az autó össztömege is nőni fog.

 

Ha visszatérsz az ünnepek előtti étkezési szokásaidhoz, akkor a megnövekedett gyomortartalom távozni fog, hamar visszaáll a súlyod is. Általában az ünnepek után már nem is annyira kívánjuk a zsíros ételeket és süteményeket, jól esik végre valami könnyűt enni.

Ezekre figyelj:

 • Ne koplalj!
 • Rendszeresen egyél, naponta 5x, 3-4 óránként!
 • Egyszerre csak keveset egyél!
 • Kerüld a zsíros, cukros ételeket!
 • Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, sovány húst, sovány sajtot, teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut!
 • Ne feledkezz meg a mozgásról, de csak fokozatosan kezdjél bele, ne terheld túl magad!

 

Mit tegyél akkor, ha nem csak a karácsonyi plusz súlytól szeretnél megszabadulni? 

Újévi fogyókúra lépésről lépésre

újévi fogyókúra naptár

Ebben az esetben nagyobb és összetett feladattal állsz szemben. Először is tisztázd magadban, hogy tényleg le szeretnél fogyni, vagy csak a hagyomány rabja lettél, hogy újévi fogadalmat szokás tenni.

Újévi fogyókúra – 1. lépés – Az elhatározás

Gondold végig, hogy mennyire erős benned a vágy, hogy lefogyj, és mennyit vagy hajlandó érte tenni.

Újévi fogyókúra – 2. lépés – Célmeghatározásújévi fogyókúra célmeghatározás

Határozz meg egy mérhető célt, például a testsúlyt, amit el szeretnél érni, vagy egy ruhaméretet és egy határidőt, ameddig ezt el akarod érni!

Újévi fogyókúra – 3. lépés – Realitás

Ellenőrizd le, hogy reális célt állítottál-e magadnak! Kérdezd meg magadtól, hogy biztos hogy jó ez a cél, nem túl sok, túl kevés vagy túl gyors? Ha nem érzed reálisnak, akkor módosíts rajta! Ebből a cikkből megtudhatod, hogy mennyi számodra az egészséges testsúly. Ha megvan a célod, akkor írd fel egy papírra a dátumot és súlyt vagy ruhaméretet és rakd ki egy olyan helyre, amit rendszeresen látsz. Jó ötlet a hűtő ajtaja, így ha nassolni támad kedved, akkor ez a felirat eszedbe juttatja a célodat!

Újévi fogyókúra 4. lépés – Terv készítés

Számold ki, mennyi a napi kalóriaszükségleted. Ezt csökkentsd 500-al. Ez az a napi kalóriamennyiség, amit el kell érned fokozatosan. Hétről hétre csökkentsd a bevitt kalóriákat ameddig ezt el nem eléred. Fontos, hogy türelmes legyél, ha eddig mondjuk napi 2500 kalóriát ettél, de kiszámoltad most, hogy csak 1500-at kéne, ha egyből 1000 kalóriával kevesebbet eszel a megszokottnál, akkor éhezni fogsz, és nem tudod hosszú távon csinálni!

Tartsd be ezeket a szabályokat:újévi fogyókúra tervezés

 • Ne koplalj!
 • Rendszeresen egyél, naponta 5x, 3-4 óránként!
 • Egyszerre csak keveset egyél!
 • Kerüld a zsíros, cukros ételeket!
 • Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, sovány húst, sovány sajtot, teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut!

 

Újévi fogyókúra 5. lépés – Változtatás

Mozogj többet! Itt még nem edzésre kell gondolni, hanem legyél aktívabb!

 • Használd a lépcsőt lift helyett!
 • Te vidd mindig a kutyát sétálni!
 • Kocsi helyett gyalog közlekedj!
 • Az utolsó buszmegállót tedd meg gyalog!
 • Menjetek kirándulni a családdal!
 • Írd össze, hogy hogyan tudsz többet mozogni a hétköznapokban, és határozd meg konkrétan, hogy min változtatsz! Például hogy keddtől nem használom a liftet lefelé. Az nem elég, hogy majd kevesebbet liftezem mostantól, mert ez túl általános így valószínűleg nem fogod megcsinálni.

Újévi fogyókúra 6. lépés – Újabb változtatásegészséges fogyókúra edzés

Kezdj el valamilyen testmozgást csinálni rendszeresen! Nagyon fontos a fokozatosság, főleg ha rég nem mozogtál és túlsúllyal rendelkezel! Jó választás lehet az úszás, gyaloglás, biciklizés, ezek nem túl megerőltetőek és kímélik az ízületeket. Nem az a jó edzés, ahol meghalsz! Ne akarj túl sokat egyszerre, ha már kapkodnod kell a levegőt, túlhajtottad magad, annyira növeld csak a terhelést, hogy még orron keresztül tudjál lélegezni, illetve hogy mozgás közben akár beszélgetni is tudjál.

Újévi fogyókúra 7. lépés

Folytasd az előző pontokat! Ha esetleg megbotlasz, ne keseredj el, egy hiba miatt nem kell az egészet feladni. Légy türelmes magadhoz és tartsd a célodat szem előtt! 

Sok sikert!