Szauna és a fogyás – mennyit lehet szaunával fogyni?

szauna fogyás

Gondolkoztál már azon, hogy vajon mennyit lehet szaunával fogyni? Melyik szaunával lehet fogyni a finn szaunával vagy az infraszaunával? Mennyi kalóriát lehet elégetni a szaunában? Tudj meg mindent a szauna és a fogyás kapcsolatáról!

Szaunák típusai, miben különböznek?

Ismerkedjünk meg először azzal, hogy milyen szaunák vannak, hogyan műkődnek és hogyan hatnak a szervezetre. Magyarországon leginkább két szauna típussal lehet találkozni, a finn szaunával és az infraszaunával.

Finn szauna

A finn szaunának több évezredes hagyománya van, itt szaunakályha melegíti fel a levegőt 70-100 fokosra. A forró levegő hatására a testünk izzadni kezd, de leginkább csak a bőr melegszik fel, a test belső hőmérséklete csak kicsit emelkedik. Mivel a finn szauna nagyon meleg, ezért egyszerre max. 10-15 percet lehet kibírni, amit egymás után párszor meg lehet ismételni, természetesen megfelelő idejű pihenő, zuhanyzás után.

finn szauna
finn szauna

 

Infraszauna

Az infraszaunában infrasugárzó melegíti a hőmérsékletet 45-65 fokra. Itt a levegő kevésbé melegszik fel, de az infravörös sugárzásnak köszönhetően a test maghőmérséklete jobban megemelkedik, mint a finn szauna esetében. Az alacsonyabb hőmérsékletnek köszönhetően hosszabb ideig is lehet az infraszaunában tartózkodni, általában 30 percet szokták használni.

infraszauna
infraszauna

Melyik szauna fogyaszt jobban a kettő közül?

Mindkét szaunának izzasztó hatása van, növelik a test hőmérsékletét bár eltérő mértékben, megemelik a pulzust, felgyorsítják az anyagcserét.

Ha megméred magadat szaunázás előtt és után, a mérleg akár 1-2 kilóval is kevesebbet mutathat. Ez elsőre nagyon jól hangzik, de az a rossz hír, hogy ez a súlycsökkenés nem egyenlő a fogyással. Ugyanis a sok izzadás miatt víz távozik a szervezetből és nem zsír, és amint ezt a vizet pótolod, azaz iszol, a súlyod visszatér. Szaunázás után a folyadékot mindenképpen pótolni kell, különben kiszáradsz.

A boxolók előszeretettel használják a szaunát meccsek előtti fogyasztásra, mikor gyorsan kell a súlyukat csökkenteni, hogy a mérlegelésnél beleférjenek a megfelelő súlycsoportba. A szaunában rengeteget izzadnak, viszont ők nem pótolják a vizet, és teljesen kiszárítják magukat, ami nagyon rossz a szervezet számára, semmiképpen ne próbáld ki! Az is mutatja, hogy ilyenkor nem valódi fogyásról van szó, mert ahogy a mérlegelés után elkezdenek inni és enni a súlyuk visszatér. A meccs napján akár 7 kilóval is több a súlyuk, mint az előző napi mérlegelésen volt.

Mennyi kalóriát lehet elégetni a finn szaunában?

Mivel a szaunában megemelkedik a pulzus, gyorsul az anyagcsere, ez a kalóriaégetés sebességét a normál érték kb. kétszeresére emeli. Egy 80 kg-os felnőtt 15 perc alatt kb. 16 kalóriát éget el, a finn szaunában ennek a dupláját, kb. 32 kalóriát. De a pulzusemelkedés még a szaunázás után is megmarad egy darabig, hasonlóan mint egy karido edzés után, tehát a magasabb kalóriégetés tovább tart valamivel, mint ameddig a szaunázás tart. De ha azt vesszük számításba, hogy 15 perc gyaloglással egy 80 kg-os nő kb. 40 kalóriát éget el, és 1 kg fogyáshoz kb. 7000 kalória deficitre van szükség ez elég csekély mennyiség.

Mennyi kalóriát lehet égetni az infraszaunában?

Eléggé megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy az infraszaunában mennyi kalóriát lehet elégetni. Egyes elméletek szerint az infrasugárzásnak, és annak köszönhetően hogy jobban megemeli a test hőmérsékletét 30 perc infraszaunázással akár 500 kcal-t is el lehet égetni, de vannak akik már 1000 kcal-t is emlegetnek. Más elméletek szerint ez totális tévedés, kb. ugyanannyi kalóriát lehet vele égetni, mint a finn szauna használatával, tehát jóval kevesebbet. Hogy mi az igazság nem tudom, de még az 500 kcal is elég túlzónak tűnik. Viszont ami az infraszauna mellett szól, hogy egyszerűbb használni, mert nem kell előfűteni, mint a finn szaunát ami akár egy órát is ígénybe vehet, hanem pár perc után már lehet használni. Mivel nincs benne akkora hőség, így azok is tudják használni akik nem bírják a finn szaunában lévő forróságot, és hosszabb ideig lehet használni.

Egy biztos, ha valakinek mondjuk 10 kg fogyás a célja, annak eléréséhez önmagában a szaunázás kevés, sokkal inkább a megfelelő táplálkozás a legfontosabb. Nem szabad azért arról sem megfeledkezni, hogy a szaunázásnak számos pozitív hatása van a szervezetre, ami a fogyást is segítheti, és a szaunát évezredek óta elsősorban a kikapcsolódás, regenerálódás miatt használják az emberek.

Szauna pozitív hatásai:

  • javítja a bőr vérellátását, ezáltal segíthet a narancsbőrt megszűntetni
  • ellazítja az izmokat,  segíti az edzés utáni regenerációt, enyhíti az izomlázat
  • izzadással segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből
  • stresszoldó hatása van
  • hatásos álmatlanság ellen