Miért rosszabb a gyümölcslé mint a csoki?

gyümölcslé

Sok helyen lehet arról olvasni, hogy a cukor fogyasztása nem egészséges, biztos mindenki hallotta már, a csapból is az folyik, hogy a cukor fehér méreg és hasonlók. Ez tény, a legjobb kerülni a hozzáadott cukor fogyasztását.  Ennek ellenére a legtöbb ember eszik cukrot ilyen-olyan formában. És itt a lényeg! Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen formában juttatjuk a cukrot a szervezetünkbe!

Miért?

Mert rájöttek, hogy a folyékony cukor sokkal, de sokkal károsabb, mint a szilárd cukor.

 

Mi az a folyékony cukor?

Folyékony cukor az, mikor folyadék formájában fogyasztjuk a cukrot, például szörpöt iszunk,  vagy kólát, cukros kávét, cukros teát, turmixot stb.

Gondolom ezek a példák senkit nem leptek meg, de vannak olyan italok is, amik szintén sok cukrot tartalmaznak, pedig nem is gondolnánk. Például a 100%-os gyümölcslevekre a legtöbb ember úgy gondol, hogy milyen egészséges, pedig rengeteg cukrot tartalmaznak, gyakran többet mint a kóla.

Íme néhány példa, hogy 2 deciliter az alábbi italokból mennyi kalóriát és mennyi cukrot tartalmaz:

italkalóracukortartalom
2 dl kóla84 kcal21,2 g cukor
2 dl jeges tea56 kcal13,4 g cukor
2 dl 100 %-os narancslé88 kcal21,8 g cukor
2 dl szőlőlé124 kcal32 g cukor

 

 

Miért rosszabb a folyékony cukor a szilárdnál?

A legnagyobb probléma, hogy az agyunk máshogy érzékeli ha iszunk valamit vagy ha eszünk. Az italok kalóriatartalmát kevésbé érzékeli, hiába iszunk ugyanannyi kalóriát, kevésbé fogjuk teltnek érezni magukat.

Végeztek egy kísérletet, ahol az egyik csoport 450 kalóriányi csokit evett, míg a másik csoport 450 kalóriányi üdítőt ivott.

Akik csokit ettek, a nap további részében kevesebbet ettek, mint akik az üdítőt itták.

 

Alma vagy almalé, nem mindegy?

Azt gondolhatjuk, hogy teljesen mindegy, hogy almát eszünk, vagy almalevet iszunk, hiszen alma mindkettő. Pedig nagyon is nagy a különbség! Egy kísérletben bebizonyították, hogy az éhségérzetre teljesen máshogy hat, a folyadék és a szilárd étel. Akik almát ettek, sokkal teltebbnek érezték magukat, mint akik almalevet ittak.

 

Akkor nem is szabad gyümölcslevet inni?

A legjobb kerülni a gyümölcslevek fogyasztását.  A tudósok arra jutottak, hogy amennyiben a cukor tartalmú italok fogyasztása nem haladja meg a napi kalóriabevitel 6,5%-át akkor nem hat negatívan a szervezetünkre. Ez egyénenként változik, de kb. napi fél deci gyümölcslevet jelent. Ne feledd, a tiszta víznél semmi nem oltja jobban a szomjat, a gyümölcsöket használd inkább csak ízesítésre, mint például az almás fahéjas víz esetében.

Gyümölcslé helyett igyál fogyókúrás italokat, nézd meg itt!