Miért a mediterrán diéta az egyik legjobb étrend a fogyni vágyók számára?
Mert a mediterrán diéta könnyen betartható, nem kell megvonni magunktól a finom falatokat, mégis nagyon egészséges.
Rostokban nagyon gazdag étrend, a rostok gátolják az elhízást mivel lassítják a tápanyag felszívódását és segítik a túlsúly leadását.
Nem csak a felesleges kilóktól szabadít meg, hanem csökkenti a szívbetegség, cukorbetegség, rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Lehet kenyeret enni és bort inni.
Mi az a mediterrán diéta?
A mediterrán diéta a Földközi-tenger partjainál élő népek étkezési szokásaira épül. Megfigyelték, hogy a mediterrán térségben élő emberek körében sokkal ritkábbak a szív- és érrendszeri megbetegedések. Később kutatásokkal is bizonyították a mediterrán diéta egészségre gyakorolt pozitív hatásait. Mivel rendkívül ízletes és könnyen betartható nem is lehet valódi diétának nevezni, sokkal inkább egészséges életmódnak.
A mediterrán diéta szabályai:
1.A mediterrán diéta alapja a sok zöldség és gyümölcs. Elsősorban a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket fogyasszuk, mivel ezek tápanyagtartalma magasabb, és még spórolhatunk is, mivel minden zöldség és gyümölcs kevesebbe kerül, amikor a szezonja van.
2. A mediterrán diétában az olívaolajat használják zsíradéknak, vaj, margarin vagy állati eredetű zsírok helyett.
3. A napi energiabevitel 25-35 %-a legyen zsír, a transzzsír pedig maxium 7-8%.
4. Naponta fogyasszunk mérsékelt mennyiségben tejtermékeket, mint például sajt vagy joghurt.
5. Hetente kétszer fogyasszunk halat vagy csirkét.
6. Heti 7 db tojás megengedett, beleértve a főzés során felhasznált tojásokat is.
7. A mediterrán diétában leginkább gyümölcsöt fogyasztanak desszertként. Néha egy-egy kocka magas kakaótartalmú étcsokoládé is megengedett.
8. Vörös húst havonta néhány alkalommal együnk. A havi mennyiség ne haladja meg a 35-45 dkg vörös húst.
9. Az aktív, mozgásban gazdag élet is fontos része a mediterrán diétának, ami segít az ideális súly megtartásában, és jó közérzetet biztosít.
10. Napi egy pohár vörösbor is mediterrán diéta része, de ez elhagyható.
10 + 1. Kevés sót használj és sokkal több zöldfűszert!
Összefoglalva a mediterrán diétában fogyasztható élelmiszerek:
Korlátlanul fogyasztható: zöldség, gyümölcs, magvak, hüvelyesek, burgonya, teljes kiőrlésű kenyér, hal, tengergyümölcsei, olívaolaj.
Mértékkel fogyasztható: csirke, tojás, sajt, joghurt
Alkalmanként fogyasztható: vörös húsok
Kerülendő: cukros üdítők, hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek, feldolgozott hústermékek (virsli, felvágottak), fehér lisztből készült termékek, margarin,.
Mit együnk a mediterrán diétában?
Zöldségek: paradicsom, brokkoli, kelkáposzta, spenót, hagyma, karfiol, répa, kelbimbó, uborka stb.
Gyümölcsök: alma, banán, narancs, körte, eper, szőlő, datolya, füge, dinnye, barack stb.
Magvak: mandula, dió, mogyoró, kesudió, napraforgómag, tökmag stb.
Hüvelyesek: bab, borsó, lencse, csicseriborsó.
Gyökérzöldségek: burgonya, édesburgonya, fehérrépa.
Teljesértékű gabonák: zab, barna rizs, rozs, árpa, kukorica, hajdina, teljes kiőrlésű és durumbúzából készült kenyér és tészta.
Zsírok: olívia olaj, avokádó és avokádó olaj
Mediterrán diéta mintaétrendért kattints ide.
via oldwayspt.org