Masszázs szőnyegek: típusok és jellemzők

masszázsszőnyeg

Az emberek számára természetes az egyenetlen felületeken való járás. A cipő feltalálása persze kétségtelen előny: nem fázik a lábunk, megvédjük a sérülésektől. Ugyanakkor azonban elvesztettük annak lehetőségét, hogy a mezítláb járás gyakorlásával erősítsük lábunkat. Ebből a cikkből megtudhatja, mire jó a masszázs.

A civilizáció ezen hiányosságát speciális masszázs felületekkel pótolhatja, amelyek előnyei felbecsülhetetlenek. Javítják a vérkeringést és a tónust, erősítik az izmokat és az ínszalagokat, enyhítik a fáradtságot, hasznosak lábfájdalom ellen. Különleges előnyökkel rendelkeznek a gyermekek számára készült ortopédiai szőnyegek. Az előnyöket az izmok és szalagok korai gyermekkori hajlékonysága határozza meg, így a lábmasszírozó szőnyeg kiválóan szolgál a helyes járás kialakítására, a mozgásszervi rendellenességek megelőzésére, sőt a kezelés részeként is.

Masszázs szőnyegek típusai

Ma már minden igényre találhat választási lehetőséget, különösen, ha az Ortek webáruházhoz fordul, ahol megbízható cégek legjobb termékei kerülnek bemutatásra. A szőnyegek mellett ortopéd talpbetét is megtalálható, ami szintén hasznos lábfájdalom és deformitások esetén. Hogy eldöntse, melyik szőnyeg a megfelelő az Ön számára, meg kell értenie azok osztályozását.

Az ortopédiai szőnyegek jelenlegi típusai a következők:

  1. Klasszikus. Ezek mind ismerős modellek egyféle domborítással. Különböző méretekben és formákban kaphatók. Stimulálják a láb egyes területeit, segítik a szövetek mikro-összehúzódását, tonizálják és megelőzik a boltozat rendellenességeit.
  2. Puzzle szőnyegek. Különböző színű és textúrájú elemeket tartalmazó összetett készletek. Az összerakható pálya egyenetlen felületeivel hat a lábra, ami fokozza az ortopédiai hatást. Ráadásul a puzzle elemekből egy egész pályát vagy labirintust is kirakhat a gyermekek számára.
  3. Akupresszúrás. Az apró tűszerű kitüremkedésekkel ellátott felületet az idegpontok masszírozására tervezték. A gumitüskék nem traumatizálják a bőrt, de a talp reflex zónái érezhető helyi hatásnak vannak kitéve.
  4. Egyensúlyozó korong. Ezek olyan rugalmas félgömbök, amelyek felületét nem éles gumitüskék borítják, és amelyek belsejébe levegőt pumpálnak. A rajtuk való edzés ráadásul fejleszti a koordinációt és a vestibuláris apparátust.

Milyen típusú szőnyegfelületek léteznek?

A masszázs szőnyeg olyan eszköz, amely a mezítláb járáshoz természetes felületet teremt: tengerparti kavicsok, fű, tobozok és fenyőtűk, ágak, homok. Ezért különböző szőnyegek vannak. Egyeseket apró, nem szúrós tüskék borítanak, másokat kúp alakú dudorok, vagy különböző formájú golyókból állnak. Leggyakrabban a következő anyagokból készülnek:

  • polivinil-klorid (PVC);
  • kaucsuk;
  • szilikon;
  • polietilén hab;
  • padlószőnyeg.

Ez lehet egy kavicsokkal borított lábmasszírozó szőnyeg is: természetes vagy mesterséges kavicsokkal.

Használati javallatok

Abból indulunk ki, mi a talpmasszázs szőnyeg célja. A céltól függően épül fel az edzésterv.

A lúdtalp szőnyeg nagy segítségére lehet a lúdtalp megelőzésében és lábfájdalom esetén. Ennek érdekében egyszerűen sétálhat a szőnyegen, gördülhet a lábujjáról a sarkára, erősítheti a lábfej belső és külső oldalát. Hasznos a nyújtás és a féllábon állás is. Valgus esetén az ortopédiai szőnyegen végzett gyakorlatok a láb külső oldalán való járást is magukba foglalják. A baba számára hasznos, ha a lábait a félgömb köré teszi, és megpróbál az oldalán egyensúlyozni.

Az https://ortek.hu/ anyagai alapján.