Futóedzés a kanapé mellett

futópad otthon

Kétféle ember létezik. Akinek már évek óta kész a nyári alakja, és némi odafigyeléssel fenntartja az állapotot, illetve aki minden évben mérnöki pontossággal megtervezi a nyári kinézetét – majd végül halaszt a következő a nyárra. Nem késő még elkezdeni, ne várj május végéig vele – mert úgy biztosan nem lesz kész! Mindössze három dologra kell odafigyelni, de ezekre nagyon: az étrendre, a mozgásra, és a pihenésre.

Étrend – nagyon nehéz…

Figyelj arra, hogy folyamatos kalóriadeficitben legyél! Ez végtelenül egyszerű, mindössze némi matek kell hozzá. A lényege, hogy több kalóriát égess el, mint amennyit beviszel. Célszerű különféle appokat használni segítségül. Kell hozzá egy jó konyhamérleg, vasakarat, és emberfeletti ellenállóképesség a szénhidrát ellen. Az applikációkban lehetőség van célok beállítására, miután megadtunk néhány személyes adatot a fizimiskánkat illetően. Ez alapján kiszámolja az alkalmazás, hogy mennyi kalóriát égetünk el alapjáraton (azaz, ha nem csinálunk semmit). Igen, alvás közben is égetjük a kalóriákat, sőt, még sorozatnézés közben is. A cél az, hogy minőségi étrendet alakítsunk ki. Kalóriában szegény legyen a kaja, vitaminokban, rostokban, fehérjében pedig gazdag. Minél alacsonyabb kalóriatartalmú ételt eszünk, annál többet habzsolhatunk be belőle, így nem fog kopogni egész nap a szemünk az éhségtől. Csak írd be az applikációba, hogy mennyi kalóriát tartalmaz például egy Sport szelet XXL (51 gramm) és, hogy ez a kalóriamennyiség mennyi brokkolinak felel meg. Meg fogsz döbbenni! A probléma az, hogy általában a bevitthez képest nem elég kalória ég el. Ilyenkor kell bevetni a mozgást!

Mozgás – a kifogások széles palettája

Aki nem mozog aktívan, annak ez talán még nehezebb, mint az étrend betartása. Rengeteg kifogás gyártható rá, ha épp nem jut eszünkbe egy sem, akkor ráfogjuk az időjárásra, mert mindig pont akkor esik az eső, amikor végre rászánjuk magunkat. Valójában egyszerűen sajnáljuk rá az időt. Kinek van ideje egy órát kocogni? Kezdőként hidd el, hogy nem lesz szükséged egy órára, bőven elég lesz húsz perc is, csak legyen rendszeres, és idővel majd lehet növelni az időtartamot, és lehet játszani az intenzitással is. Gyakori kifogás az is, hogy nincs hol kocogni, mert nincs a környéken rekortán. Valóban szükség van rekortán pályára? Tény, hogy jobb, mint az aszfalt, de a “rekortánszámítás” előtt is futottak emberek csak úgy hobbiból. Mit szólnál hozzá, ha ki sem kellene mozdulni otthonról egy kis futás miatt? Ez is megoldható, csak kell hozzá egy jó futópad!

futóedzés

Az otthon kényelme

Nem lehet kifogás az otthoni kocogásra, ha van otthon futópad. Nemcsak a kényelmes kanapén elnyúlva lehet nézni a kedvenc műsorainkat, hanem a nyári testünk kialakítása közben is. Kocogj, fuss, nyargalj a tévé előtt! Közben pedig nem kell a szembeszél, a tüdőgyulladás, a szaladgáló kutyák, vagy a rolleresek miatt bosszankodni. Kizárhatsz minden zavaró tényezőt a világból, hiszen nincs más, csak TE, a sorozatod, a javuló keringésed, a csökkenő vérnyomásod, a folyamatosan apadó hasi zsírpárnáid, a felturbózott állóképességed, a növekvő izommennyiséged, nomeg az egyre nagyobb tüdőkapacitásod. Miközben mindened fejlődik, és átalakulsz, végzel pár évaddal nyárig, jól jár a tested és a lelked is. Így sem lesz könnyebb, mint kimenni „terepre” és az utcán futkározni, de jóval kényelmesebb!

Kinek van erre helye?

Kicsi a lakás? Nem fér el a futópad? Ez megint hibás hozzáállás, nem létezik, hogy az ágy alatt nincs hely egy minimális helyigényű, utravékony walking padnek!

walking pad

Összekaristolja a parkettát…

Bizony ez is kifogás lehet, egészen addig, amíg nem szerzel be egy kifejezetten futópadok, kondigépek alá tervezett alátét szőnyeget. Ezek speciális anyagból készülnek így stabil alapot biztosítanak a futópadoknak. Elnyeli a rezgéseket, energiákat, védi a padlóburkolatot, a futópadot, az ízületeidet, és az alsó szomszéd idegrendszerét is.

Pihenés

Bármilyen edzésről legyen is szó, a lényeg az, hogy felpörgeted magad egy kis extra terheléssel, majd azt kipihened. Alvás közben regenerálódsz, és nem alvás helyetti telefonnyomkodás közben! Ügyelj erre is, talán ez lesz a legkönnyebb pillére a fejlődésnek!

Ha már nem jut eszedbe több kifogás, gondolj arra is, hogy az otthoni edzés során eleve időt spórolsz, hiszen nem kell utazni, sem külön edzőterembe, sem a helyi sportpályára. Nem kell bérletet fizetni, nem kell a nyitvatartási időhöz igazodni, és van akinek ez is szempont, nem kell idegen emberek között lenni. Tényleg egyedül rajtad múlik, hogy a nagy kényelem ellenére meglesz-e a vágyott beach body. Vágj bele, a kocogás remek kiegészítője más sportoknak is, amihez nélkülözhetetlen az állóképesség és a jó fizikum. Ha fogysz a kocogástól és könnyebb leszel, akkor könnyebben tudsz saját testsúlyos gyakorlatokat végezni, ami az izomtömeg növelés, és testformálás netovábbja, és ehhez sem kell kimozdulni otthonról. Nagyjából zéró helyigénye van egy falra szerelhető húzódzkodó rúdnak. Ugye akkor nincs több kifogás?

falra szerelhető húzódzkodó

Képek:freepik.com