Karácsonyi fogyókúra tippek

karácsonyi fogyókúra tippek

Karácsonyi fogyókúra? Valljuk be őszintén a karácsony nem a legideálisabb időszak a fogyókúrához. Rengeteg kísértéssel kell szembenézni, céges karácsonyi bulik, vendégségek, az anyós sok fogásos hatalmas karácsonyi vacsorája bejglivel és töltött káposztával. Hogyan lehet átvészelni úgy a karácsonyt, hogy ne tedd tönkre a fogyókúrádat?

Lehet, nem tűnik egyszerűnek, de nem lehetetlen feladat.

Karácsonyi fogyókúra tippek

  1. A karácsonyi bevásárlás jó kis testmozgás. Mindenkinek ismerős érzés boltról boltra járni, hosszú sorokban várakozni, és órákat keringeni, mire találsz egy szabad parkolóhelyet. Két legyet üthetsz egy csapásra, ha nem kocsival mész vásárolni, vagy ha távolabb parkolsz, mert megspórolhatod a parkolóhely keresést, és azzal, hogy gyalogolnod kell az üzletig, és utána cipelni a kocsiig a csomagokat mind kalóriát égetsz, és ledolgozhatsz valamennyit a karácsonyi vacsorából.
  2. Rendezd Te a karácsonyi vacsorát! Tudom, ez rengeteg munka, de így kézben tudod tartani, hogy milyen ételek kerülnek az asztalra, és vannak egyéb előnyei is. Otthon, saját környezetben mindig komfortosabb az időtöltés, a megszokott  bútorok, kényelmes étkezőszékek között, és nem kell a buli után fáradtan hazamenni. Ha vendégségbe, vagy karácsonyi buliba hívnak, ajánld fel, hogy Te is készítesz valamit, és vigyél valami egészséges, nem túl zsíros, cukros ételt, amit ehetsz a karácsonyi fogyókúra idején is.
  3. Óvatosan az alkohollal! Az alkohol elég sok kalóriát tartalmaz. (1 g alkohol 7 kalória, míg 1 g szénhidrát 4 kalória, és 1 g zsír pedig 9 kalória) Ezen kívül az alkohol megváltoztatja az anyagcserét. Ha alkoholt szeretnél inni, inkább válassz valami egyszerű italt, mint például egy pohár száraz bor. Sokkal jobb választás, mint a rövid italt vagy koktél.karácsonyi fogyókúra - ital
  4. Figyelj a mennyiségre! Az egyik legegyszerűbb fogyókúra szabály, hogy bármit lehet enni, de nem bármennyit! Nem muszáj mindenből enni, de ha mindenképpen meg akarsz mindent kóstolni, akkor oszd be, például hogy karácsony első napján 1 szelet diós bejglit eszel, másnapján meg egy szelet mákosat. Süteményt lehetőleg főétkezések után egyél, és ne a főétkezések között nassolásként. A mennyiségre ne csak az édességek esetében figyelj! Az is segíthet a mennyiséget kordában tartani, ha kisebb tányérról eszel, illetve ha lefotózod a tányérodat evés előtt és evés után. Így pontosan fogod látni, hogy mennyit ettél. 
  5. Helyettesíts! Ha nagyon sóvárogsz az édesség iránt, akkor egyél egy kocka étcsokit, ami gazdag antioxidánsban és kevésbé cukros és zsíros mint a legtöbb sütemény.
  6. Egyél vásárlás előtt! Biztos nem most hallod először, hogy ne vásárolj ha éhes vagy, mert bizonyított tény, hogy az éhes emberek többet vásárolnak, és nagyobb eséllyel vásárolnak hizlaló ételeket. Vásárlás előtt egyél valami egészségeset, és készíts bevásárlólistát, és csak azt vedd meg, amit előre felírtál.
  7. Ne tarts otthon olyan ételeket, amik kísértést jelentenek! Épp elég kihívás túlélni  vendégségben a rengeteg kínálgatást, nagyon megnehezíted a dolgodat, ha minden egyes alkalommal, mikor kinyitod a hűtőt bejgli, zserbó vagy csokitorta néz veled farkasszemet. Inkább készíts valami egészséges verziót, hogy a karácsonyi fogyókúrádat tudjad tartani.
  8. Mozogj minél többet! Karácsonykor nem csak a sok evés miatt szedünk fel pár kilót, hanem mert sokkal kevesebbet mozgunk mint a hagyományos hétköznapokon. Napi fél óra séta a friss levegőn nagyon jót tesz, vagy akár a hóember építés is jó edzés lehet. Nem kell feltétlenül szabályos edzésre gondolni, bármilyen mozgás jótékony hatású.

Azért ne feledd hogy a karácsony lényege, hogy együtt van a család, amihez a közös étkezések is hozzátartoznak. Karácsonykor inkább a családoddal foglalkozz, mint a szigorú diétával, inkább csak arra próbálj figyelni, hogy kontrollálni tudjad mennyit eszel.