Egészséges testzsírszázalék

egészséges testzsírszázalék

Mi az a testzsírszázalék?

A testzsírszázalék azt mutatja, hogy a testsúlyodhoz képest mennyi zsírt tartalmaz a szervezeted.

Hogyan lehet mérni a testzsírszázalékot? 

A testzsírszázalék méréséhez speciális eszközökre van szükség. Már vannak olyan szobai mérlegek, amik bárki által beszerezhetőek pár ezer forintért, amelyek képesek testösszetételt, ezen belül testzsírszázalékot is mérni. A testzsírszázalék mérés úgy történik, hogy a műszer enyhe elektromos áramot bocsájt ki, és méri a test elektromos ellenállását. A zsírnak és az izomnak más az elektromos ellenállása, ez alapján tudja a műszer meghatározni a testösszetételt. 

Miért jó tudni a testzsírszázalék értéket?

A testsúly önmagában nem ad pontos képet a test általános állapotáról, mivel nem vesz figyelembe olyan fontos adatokat, mint például a csontozat, a szervezet vízvisszatartása, illetve az izom és testzsír aránya. Ha megnézünk például egy izmos testépítőt, vagy egy ugyanolyan súlyú átlagembert, a testsúlya mindkettőjüknek egyforma lesz. Hiába egyforma a súlyuk, az állapotuk mégsem az, mivel a testépítő sokkal több izommal rendelkezik, míg az átlagember sokkal több zsírral. Sokkal fontosabb, hogy egészséges testzsírszázalék értékkel rendelkezz, mint hogy mennyit mutat a mérleg.

Mennyi az egészséges testzsírszázalék? 

Egészséges testzsírszázalék nők számára

KorSoványEgészségesTúlsúlyosElhízott
20-4021% alatt21-33 %33-39 %39 % felett
41-6023 % felett23-34 %34-40 %40 % felett
60 felett24 % alatt24-36 %36-42 %42 % felett

Egészséges testzsírszázalék férfiak számára

KorSoványEgészségesTúlsúlyosElhízott
20-408 % alatt8-20 %20-25 %25 % felett
41-6011 % felett11-22 %22-27 %27 % felett
60 felett13 % alatt13-25 %25-30 %30 % felett

Miért fontos fogyókúránál figyelni a testzsírszázalék alakulását?

Ha fogyókúrába kezdesz, akkor nem csak arra kell gondolni, hogy az elérni kívánt testsúly egészséges tartományba essen, hanem hogy ez egészséges testzsírszázalékkal is párosuljon. Fogyásnál arra kell törekedni, hogy leginkább a testzsír csökkenjen. Elkerülhetetlen, hogy valamennyit veszíts az izomzatból is, de a valódi fogyás az, ha a testzsírszázalék csökken. Az nem valódi fogyás, ha csak az izmaid csökkennek, bár a mérleg kevesebbet fog mutatni.

Hogyan lehet csökkenteni a testzsírszázalékot?

Leginkább lassú ütemű fogyással lehet csökkenteni a testzsírszázalékot, csökkentsd a tápanyagbevitelt, de ne koplalj! Kerüld a kalóriadús, cukros, zsíros ételeket. És rendszeresen mozogj! A legjobb zsírégető mozgás az alacsony intenzitású mozgás, ami annyira erőltet csak meg, hogy közben még tudsz beszélgetni. További tippek a zsírégető mozgásról itt.

További információ az egészséges testsúly meghatározásához itt.