Hogyan támogatja a kerékpározás az egészséges életmódot?

kerékpározásról

A kerékpározás a fenntartható fejlődés és az egészségmegőrzés jegyében újra divat lett. A tavaszi hónapokban előkerülnek a garázsból a bringák, és gyakran a munkába járás eszközeivé válnak. Hazánk egyre több kerékpárosok számára kiépített útvonallal rendelkezik, sőt, akár a Balatont is körbe tekerheted, ha úgy tartja kedved. Milyen hatással van a bringázás az általános egészségi állapotra? Mit várhatsz attól, ha rendszeresen nyeregbe pattansz? Cikkünkben ennek járunk most utána.

Szíverősítés bringázással

A kardiovaszkuláris egészség érdekében sokat lehet tenni azzal, ha rendszeresen kerékpározol. Az intenzív pedálozás ugyanis fokozza a szívritmust, javítja a vérkeringést és a szívizmot is erősíti ezzel összefüggésben. A hazánkban is vezető halálozási oknak számító szív- és érrendszeri megbetegedéseknek elejét veheted azzal, ha a rendszeres mozgást például kerékpározással vezeted be életedbe. Az egyébként az ízületeket is kímélő aktivitás azoknak is jó választás, akik súlyfelesleggel küzdenek.

Növeld az állóképességed!

Az ülő munkavégzés a legkevésbé sem segít az állóképességnek. Ellenben a fizikai aktivitást igénylő tekeréssel izmosabbá válhatsz, növelheted általános teherbírásod, ennek előnyeit pedig a mindennapokban is megtapasztalhatod. Nem fogsz lihegni, ha fel kell menned a második emeletre, jobban fogod bírni a teendőket.

Cél a normál testsúly

Talán már unásig ismételt a téma, mégsem lehet elégszer felhívni a figyelmet a normál testsúly megtartására, vagy szükség esetén annak ismételt elérésére. Ahogy múlnak az évek, lassul az anyagcsere, és egyre nehézkesebbé válik a fogyás. Különösen így van ez akkor, ha a fizikai aktivitás helyett a televízió előtt töltöd a szabadidőd. A kerékpározás már önmagában mozgás-értékkel bír, de ha intenzívebben tekersz, akkor jelentősebb kalória-mennyiséget is elégethetsz ilyen módon.

Miként sportolásról van szó, így mindenképpen vizsgálni kell az ízületekre kifejtett hatást. Az ugrálással, futással szemben kíméli az aerob mozgás az ízületeket, így akár sérülések is elkerülhetők. Főként az életmódváltást most kezdőknek érdemes tisztában lenniük azzal, hogy nem mindegy, miként terhelik szervezetüket, főleg akkor, ha súlyfelesleggel rendelkeznek. Az ízületek környéki izmok erősítésével idővel levehető a terhelés az ízületekről, így a kopásos fájdalmak megelőzhetők.

Bringázz a mentális jólétért!

Maxapró információi szerint egyre többen keresik a használt kerékpárokat, hiszen újonnan komoly befektetés lehet a beszerzés. Ha jelenleg nincsenek százezreid egy menő bringára, de mindenképpen belevágnál ebbe a sportba, akkor a megfelelő sportruházat, egy a bokát jól tartó cipő és egy megbízható kerékpár szükséges. A másodkézből beszerzett, a terepnek megfelelő bringa akár saját kézzel is felújítható, átnézhető biztonsági szempontból, de ha nem értesz hozzá, akkor érdemes szakemberhez vinni. Még így is jelentősen olcsóbban kijöhetsz az újonnan vásárlásnál.

Sokan fedezik fel újból a gyermekkorból már jól ismert mozgásformát. A kerékpározás a szabadban történő mozgás élményét adja. Miközben a hajadba kap a szél, éri a nap az arcod, a mozgás hatására jókedved lesz, ez pedig nem elhanyagolható szempont. A mozgás a stressz feldolgozásában is sokat segíthet, ezzel mentális jóléted érdekében tehetsz. A természet közelsége, a távolabbi úticélok autó nélküli elérhetősége és a teljesítmény növelése hozzáadhatják azt a bizonyos pluszt a hétvégékhez, a hétköznap délutánokhoz, amit talán már régóta kerestél.