Fogyókúrás gyümölcsök

fogyókúrás gyümölcsök

Milyen gyümölcsöket lehet jól beilleszteni a fogyókúrás étrendbe, melyek a fogyókúrás gyümölcsök?

A gyümölcsöknek van számos pozitív tulajdonsága, például:

  • természetes vitaminokat, ásványianyagokat, antioxidánsokat tartalmaznak
  • magas a rosttartalmuk
  • sok folyadékot tartalmaznak.

De nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a gyümölcsökben sok a cukor, így nem mindegyik gyümölcs ideális fogyókúra idején. 

Azok a gyümölcsöket ajánlott fogyasztani fogyókúra alatt, amelyeknek alacsonyabb a glikémiás indexe, azaz kevésbé emelik meg a vércukorszintet. A glikémiás index szerepéről a fogyókúrában bővebben itt tudsz olvasni.

 

Fogyókúrás gyümölcsök

 

Grapefruit

A grapefruit C vitaminban gazdag, erősíti az immunrendszert, jót tesz a szív- és érrendszernek. A grapefruitban található pektin, amire alapozva még pektin diétát is kidolgoztak. A pektin egy különleges rost, ami teltségérzést okoz, ezáltal csökkenti az éhséget.

100 g grapefruit 42 kcal, 10,6 g szénhidrát, 1,6 g rost, glikémiás index 25.

 

Rebarbara

A rebarbarának kifejezetten magas a rosttartalma, emellett K vitaminból a napi ajánlott bevitel 45%-át tartalmazza. Tartalmaz még C és A vitaminokat, és kb. ugyanannyi mennyiségű kálciumot, mint ami a tejben található.

100 g rebarbara 21 kcal, 4,5 g szénhidrát, 1,8 g rost, glikémiás index: 15.

 

Alma

Az alma mondhatni egy csoda gyümölcs, nem véletlenül szokták mondani, hogy napi egy alma az orvost távol tartja.  Az alma 85 %-ban vizet tartalmaz, ezen kívül sok rostot, többek között pektint, vitaminokat és ásványianyagokat is. Segíti egyenletesen tartani a vércukorszintet, és az emésztőrendszert kitisztítani. Az alma másik előnye, hogy egész évben lehet fogyasztani, így az egyik legjobb fogyókúrás gyümölcs.

Napi 1-2 db közepes méretű almát lehet beilleszteni a fogyókúrás étrendbe, tízóraira vagy uzsonnára jó választás.

100 g alma 52 kcal, 13,8 g szénhidrát, 2,4 gramm rost, glikémiás index:38.

fogyás változókorban1

 

Narancs

A narancs sok C vitamint és antioxidánst tartalmaz, ami segíti a zsírégetést. Magas a rosttartalma, ami segíti, hogy tovább jóllakottnak érezd magad, és ne legyél éhes. Segíti a vércukorszintet egyenletesen tartani. Ezen kívül jó hatással van a szemre és a bőrre.

100 g narancs 47 kcal, 11, g szénhidrát, 2,4 g rost, glikémiás index: 42

 

Bogyós gyümölcsök – eper, málna, áfonya

A bogyós gyümölcsök sok antioxidánst tartalmaznak, és segítik a méregtelenítést. A kalóriatartalmuk viszonylag alacsony, és sok rostot tartalmaznak, amik lassítják a vércukorszint megemelkedését, és tisztítják a bélrendszert.

100 g eper 32 kcal, 7,6 g szénhidrát, 2 g rost, glikémiás index: 40

 

Hogyan fogyaszd a fogyókúrás gyümölcsöket?

A gyümölcsöket legjobb nyersen fogyasztani.

Fogyaszthatod őket tízóraira, uzsonnára. Készíthetsz belőlük gyümölcsös túrókrémet vagy gyümölcsös joghurtot is.

Lehetőleg kerüld a gyümölcsleveket, gyümölcs püréket, turmixokat, befőtteket, mert ezen konyhai eljárások megemelik a gyümölcsök glikémiás indexét, azaz sokkal jobban megemelik a vércukorszintet, mintha a gyümölcsöt nyersen fogyasztottad volna, hiszen így a rostok már kevésbé fejtik ki jótékony hatásukat. A gyors vércukorszint emelkedés pedig zsírraktározáshoz vezet, és ahhoz, hogy gyorsan meg fogsz éhezni.

Az aszalt gyümölcsöket is kerüld, mert azok nagy sok cukrot tartalmaznak.