Fogyni szeretnék mit tegyek? – fogyás 10 lépésben

fogyni szeretnék mit tegyek

Ha már felteszed magadnak a kérdést, hogy “Fogyni szeretnék, mit tegyek?” akkor jó úton jársz, mert már megszületett benned az igény a változtatásra. 

 

Fogyni szeretnék mit tegyek?

 

Első lépés

Gondold végig, és írd le, hogy milyen előnyöd származik abból ha lefogysz és abból ha nem. 

 

Második lépés

Állíts fel magadnak egy célt, határozd meg, hogy hány kilót szeretnél lefogyni, vagy mi az a testsúly, amit el szeretnél érni. Ezt követően pedig adjál magadnak egy határidőt, hogy mikorra akarod ezt a súlyt elérni. 

 

Harmadik lépés

Vizsgáld meg, hogy reális célt állítottál-e fel. Vedd figyelembe, hogy egészségügyi szempontból a heti 0,5-1 kg-nál többet fogyni nem ajánlott. Nézd, hogy hány éves korodban volt annyi a súlyod, amennyit most el szeretnél érni. Ha 50 évesen szeretnéd elérni azt a súlyt, amennyi 16 éves korodban voltál, akkor valószínű nem reális a célod. Ez a cikk segít meghatározni mennyi az egészséges testsúly számodra.

 

Negyedik lépés

Ha megvan a reális célod, akkor találd ki, hogy mivel fogod jutalmazni magad, ha sikerül határidőre elérned a célodat! Fontos, hogy a jutalom nem lehet ellentétes a céloddal! Tehát az nem jó jutalom, ha sikerül lefogynom, akkor megeszek egy egész csokitortát. Inkább válassz olyan jutalmat, ha sikerül lefogynod, akkor veszel egy új ruhát, vagy elutazol egy hétvégére, vagy elmész egy koncertre, bármi amit nagyon szeretnél.

 

Ötödik lépés

Azzal általában mindenki tisztában van, ha több energiát visz be a szervezetébe, mint elhasznál, akkor hízni fog, és ha kevesebbet, akkor pedig fogyni. Vizsgáld meg, hogy miért lett több a súlyod, mint amennyit szeretnél. Erre a legjobb módszer, ha étkezési naplót vezetsz egy hétig, felírod, hogy mikor, mit és mennyit ettél. Ez kicsit macerás, de megéri, mert rengeteg hasznos információt megtudhatsz belőle. Az az igazság, hogy az emlékezetünk becsap bennünket, főleg ha olyan dologról van szó, amiről inkább nem szeretnénk tudni. Ha tudod, hogy a második sütit már nem kellett volna megenni, lehet, hogy később már nem fogsz arra emlékezni, hogy a második sütit megetted. Ez egyfajta önvédelmi mechanizmus, szóval a legjobb, ha mindent őszintén leírsz. Van, akinek már az segít, hogy étkezési naplót kezd vezetni, és elkezd kevesebbet enni, mert nem akarja leírva látni, hogy mennyit evett. Ha Te is elkezdesz kevesebbet enni az étkezési napló hatására, az nagyon jó, de arra figyelj, hogy ne kezdj koplalásba, mert az hátráltatja a fogyást.

 

Hatodik lépés

Elemezd ki az étkezési naplódat. Mennyit, hány kalóriát szoktál enni egy nap? Milyen ételeket? Hányszor szoktál enni egy nap?

 

Hetedik lépés

Számold ki mennyi a napi kalóriaszükségleted és ezt csökkentsd 500 kalóriával. A napi kalóriaszükségletedet itt tudod kiszámolni. Ez az a kalóriamennyiség, amit fokozatosan el kell érned. Fontos, hogy ne egyik napról a másikra akarj sokkal kevesebbet enni, mint korábban, mert akkor nagyobb valószínűséggel fogsz éhezni és hamar feladod. Ha fokozatosan csökkented az étel mennyiségét, akkor nem lesz terhelő. 

 

Nyolcadik lépés

Kezdj el változtatni, de fokozatosan, ne egyszerre mindent! Az alábbi szabályokat építsd be az életedbe:

  • ne koplalj!
  • reggelizz!
  • rendszeresen étkezz, naponta 4-5x!
  • egyszerre keveset egyél!
  • kerüld a zsíros és cukros ételeket!
  • egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, sovány húst, sovány sajtot és teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut!

 

Kilencedik lépés

Mozogj többet, növeld az aktivitásodat! Például használd a lépcsőt lift helyett, kocsi helyett gyalog közlekedj vagy az utolsó buszmegállót tedd meg gyalog.

 

Tizedik lépés

Kezdj el valamilyen testmozgást csinálni! Itt is fontos a fokozatosság! Ha rég nem mozogtál vagy nagy túlsúllyal rendelkezel, akkor kezdheted 20 perc gyaloglással és fokozatosan növeld az edzés mennyiségét.

 

Légy kitartó és ne keseredj el, ha esetleg megbotlasz. Ha egy nap többet eszel, vagy kihagysz egy edzést, attól még elérheted a célodat. Mindenkivel előfordul ilyen, a lényeg hogy folytasd tovább!

 

Sok sikert!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük