Edzek de nem fogyok, 5 lehetséges ok

edzek de nem fogyok

Mik lehetnek az okai annak, ha sokat edzel, de mégsem tudsz fogyni? Mit csinálsz rosszul?

Több oka is lehet, ha edzés mellett nem fogysz, összeszedtem a leggyakoribb okokat.

Edzek, de nem fogyok, lehetséges okok:

 

1.Túl edzed magad

Sajnos sok ember fejében az a kép él, hogy annál hatékonyabb egy edzés, minél jobban kihajtod magad, és minden egyes edzésen 110%-ot nyújtasz. Ez egyáltalán nincs így, nem attól jó egy edzés, ha a végén kiköpöd a tüdődet és hazamenni is alig marad erőd. Ha túlzásba viszed az edzést, az gátolhatja a fogyásodat.  A zsírégetéshez oxigénre van szükség, és hosszan tartó magas intenzitású mozgás közben nincs elég oxigén a zsírégetéshez. Inkább alacsonyabb intenzitáson edz de hosszabb ideig, ebben segítségedre lehet egy pulzusmérő óra. Ha kezdőként, túlsúllyal kezdesz sportolni, különösen figyelj a fokozatosságra. Az alapozás nélküli kemény edzések csak elveszik a kedvedet a mozgástól, sérülésveszélyes is, és még fogyni sem tudsz tőle. Vegyél vissza a tempóból és meglesz az eredménye!

 

2. Túl keveset edzel

A túl sok edzés ellentéte, ha valaki túl keveset edz. Heti 2×10 perc szobabiciklizéstől senki ne várjon csodát, senki nem várja, hogy ennyitől majd lefogy egy hónap alatt 10 kilót. Volt már aki azt kérdezte tőlem, ha esténként csinál pár felülést, attól le fog-e menni a pocakja. Sajnos nem, ennél többre van szükség, ráadásul nem is felülésekkel lehet hasról fogyni. Volt aki azt kérdezte, ha hetente 1x eljár aerobicra, attól le fog-e fogyni. Egy ilyen óra alatt kb 500 kcal-t lehet elégetni, 1 kg zsír leadásához 7000 kcal mínuszba kell menni, tehát így 14 hét  hónap alatt jön össze egy kiló fogyás. De ezt a számítást most nagyon leegyszerűsítettem, sokkal több tényező közrejátszik a fogyásnál, de nagyjából jól mutatja az arányokat.

 

3. Erősödtél

Elképzelhető, hogy az edzésekkel izmokat építettél magadra, aminek súlya van. A legtöbb mérleg csak a testsúlyt méri, a testösszetételt nem. Tehát ha mondjuk leadtál fél kiló zsírt, de felszedtél fél kiló izmot ennek eredményét egy hagyományos mérlegen nem fogod látni. Csak azt, hogy nem változott a súlyod. Ezért tanácsosabb olyan mérleget használni, ami testösszetételt is mér (testzsír, izom, csont és víz), mert így jobban tudod követni a változásokat. Illetve nem szabad csak a mérlegre támaszkodni. Mérd le magad, has, csípő, comb, mert lehet hogy a súlyod nem változott, de vékonyodtál.

egészséges testsúly mérleg

4. Csak az edzéstől várod a fogyást

A szomorú igazság az, hogy a fogyás 70-80%-ban a táplálkozáson múlik. Tehát hiába edzel keményen, ha a táplálkozásodra nem figyelsz oda. Ráadásul könnyen abba a csapdába lehet esni, hogy az ember többet eszik, ha edzett. Azt mondja magának, hogy mivel sokat edzettem, nyugodtan ehetek, és lehet hogy edzés után megeszik kétszer annyit, mint amennyit az edzésen ledolgozott.

 

5. Nem vagy elég türelmes

A fogyás hosszú távú műfaj, heti 0,5-1 kg fogyás a tartható ütem. Fontos, hogy egész rendszerben gondolkozz. Azt látom, hogy sokak apróságoktól várják az eredményt. Például elmegyek heti 1x edzeni, és nem eszem kenyeret. Nagyon szuper, ha már ennyit változtatsz az életmódodon, de ha megeszel heti 1 tábla csokit, akkor elveszíted a vámon, amit nyertél a réven. Nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem lehet csokit enni, persze az lenne a legjobb ha nem ennél, de időnként akár belefér kis csoki is. A lényeg, hogy összességében nézd mennyit eszel egész nap, és mit. És ha az első lépés, hogy elmész heti 1x edzeni, nagyon király, de ha ez már megy, és megszoktad, jöhet a következő kis lépés.