A galuska vagy nokedli a magyar konyha egyik alap étele, de sajnos nem tartozik a fogyókúra barát ételek közé. Ezért készítettem egy diétás galuska változatot, ami mértékkel beilleszthető a fogyókúrás étrendbe.
Diétás galuska, diétás nokedli hozzávalók
- 15 dkg durumliszt
- 15 dkg zabpehelyliszt
- 15 dkg túró
- 2 db tojás
- só
- kb. 2 dl víz
Diétás galuska, diétás nokedli elkészítése
1.A túrót keverd össze a tojásokkal, majd add hozzá a liszteket, a sót, és a vizet fokozatosan adagolva. Keverd össze az alapanyagokat, de vigyázz, de épp csak annyira, hogy összeálljon, ne keverd túl, mert akkor nyúlós lesz a tészta.
2. Hagyd pihenni a tésztát egy fél órát.
3. Forralj vizet, tegyél bele egy csipet sót, és nokedli szaggató segítségével szaggasd bele a tésztát. Egy-két perc alatt megfő, amint feljön a víz tetejére, le lehet szűrni.
Mitől diétás ez a galuska?
A diétás galuska a túrónak köszönhetően kevesebb szénhidrátot tartalmaz, emellett a túróban lévő zsír lassítja a szénhidrát felszívódását. A durum lisztnek a glikémiás indexe alacsonyabb, mint a fehér liszté, így kevésbé emeli meg a vércukor szintet.
Figyelem!
Attól, hogy ez diétás nokedli, nem jelenti, hogy mértéktelenül fogyasztható! A legjobb, ha köretként fél adag diétás nokedlit és fél adag savanyúságot fogyasztasz.