Marengói csirke
Hogyan lett a marengói csirke Napóleon egyik kedvenc étele?
Egyes pletykák szerint Napóleon félt a pocakodástól, ezért gyakran evett szárnyasokat, a csaták után mindig sült csirkét.
A marengói csata éjjelén is csirkét sütött neki szakácsa, aki mikor megtudta, hogy milyen fényes győzelmet aratott a francia hadsereg, örömében véletlenül leejtette a paradicsomszószt, ami a már elkészült sült csirkére ömlött. Új étel elkészítésére már nem volt idő, így a szakács a paradicsomos csirkét gondolta tovább, és készített belőle egy új fogást, ami elnyerte Napóleon tetszését.
Így született a marengói csirke, ami nem csak finom, hanem a fogyókúrás étrendbe is jól beilleszthető étel.
Marengói csirke hozzávalók:
- 6 db alsó csirkecomb
- 30 dkg gomba
- 1 konzerv (400 g) darabolt paradicsom konzerv
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só, bors, provence-i fűszerkeverék
Marengói csirke elkészítése:
1.A csirkecombokat dörzsöld be a provence-i fűszerkeverékkel és rakd félre.
2. Pucold meg a gombát és vágd őket negyedbe szárával együtt.
3. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
4. Egy serpenyőben hevíts kevés olívaolajat, és a combokat pirítsd körbe, majd vedd ki őket a serpenyőből.
5. Pótold a zsiradékot ha szükséges, és dobd rá a vöröshagymát és fokhagymát. Sózd meg, és fonnyaszd meg a hagymákat.
6. Add a hagymához a gombát, majd sózd és borsozd meg.
7. Ha a gomba összeesett, add hozzá a paradicsomkonzervet, és egy kávéskanál provence-i fűszerkeveréket, és keverd össze.
8. Ha már forr a paradicsom, tedd vissza a combokat a serpenyőbe, úgy hogy minél jobban ellepje a szósz. Fedő alatt főzd kis lángon, amíg a hús meg nem puhul, kb. 30-35 percig. A végén főzd fedő nélkül, hogy a szósz besűrűsödjön.