Almaecet fogyókúra

almaecet fogyókúra

Hogyan működik az almaecet fogyókúra, és mennyire hatásos? 

Kezdjük a legelején! Mi is az az almaecet?

Az almaecetet két lépésben készítik.

Először az almához élesztőt adnak, hogy az almában lévő cukrot alkohollá alakítsa. Ezt követően az alkoholból baktériumok hozzáadásával ecetsavat készítenek.

Hagyományos eljárással, kb. 1 hónapig tart az erjedési folyamat, de a gyártók igyekeznek ezt felgyorsítani, van ahol egy nap alatt almaecet lesz az almából.

Egy evőkanál (15 ml) almaecet mintegy három kalóriát tartalmaz és gyakorlatilag 0 szénhidrátot.

 

Almaecet hatása

Az almaecet jótékony hatását már az ókorban is ismerték és alkalmazták, és a népgyógyászatban is gyakran használták. Nem véletlenül, mivel az almaecetnek számos egészségjavító hatása van, és a fogyást is segíti.

Almaecet hatása:

  • Csökkenti a vércukorszintet. Patkányokkal végzett kísérletben bizonyították az almaecet vércukorcsökkentő hatását. Az almaecet hatására a patkányok mája és izmai könnyebben vették fel a cukrot a vérből.
  • Csökkenti az inzulinszintet
  • Gyorsítja az anyagcserét
  • Csökkenti a zsírraktározást
  • Zsírégető hatása van
  • Csökkenti az étvágyat. Az almaecet hatással van az agy azon részére, amely az éhségérzetet szabályozza. Mivel az almaecet hatására csökken az étvágy így csökken a kalóriabevitel ami fogyáshoz vezet.
  • Enyhíti a savas refluxot és gyomorégést
  • Csökkenti a vérnyomást és koleszterinszintet
  • Enyhíti a torokfájást
  • Hatékony rossz lehelet ellen

 

Almaecet fogyókúra, almaecet diéta

Ha fogyni szeretnél napi 1-2 evőkanál almaecetet kell fogyasztani vízzel elkeverve.

Az almaecetes vizet naponta háromszor étkezés előtt kb. 15 perccel kell elfogyasztani. 

Napi 1-2 evőkanál almaecetnél többet nem szabad fogyasztani!

Arra is figyelj, hogy a napi 1-2 evőkanál almaecetet oszd több részletre, egyszerre maximum 1 evőkanál almaecetet fogyaszthatsz, mivel nagy mennyiségben káros hatása lehet.

Először érdemes kisebb mennyiséggel kezdeni, egy teáskanálnyi almaecetet keverni vízbe és azt meginni, hogy lásd, hogy reagál a szervezetet. Ha nem tapasztalsz semmilyen mellékhatást, akkor emelheted az almaecet mennyiségét napi 1-2 evőkanálra.

Másik jó módszer, ha almaecetből és olívaolajból saláta öntetet készítesz, és úgy fogyasztod.

TIPP: Bio almaecetet használj, ami ugyan drágább, de hatékonyabb és ízletesebb, mint a gyári változat.

Fogyás almaecettel – mennyit lehet fogyni az almaecet diétával?

Egy 12 hetes kísérletben 144 túlsúlyos ember részvételével vizsgálták az almaecet hatását.

Három csoportba osztották az embereket, az első csoport napi 1 evőkanál almaecetet fogyasztott, a második csoport 2 evőkanál almaecetet, a harmadik csoport volt a kontroll csoport, ők nem ittak almaecetet.

A kísérlet végén, akik napi 1 evőkanál almaecetet ittak, azok átlagosan 1,2 kilót fogytak és 0,7 %-kal csökkent a testzsírszázalékuk. 

Akik napi 2 evőkanál almaecetet fogyasztottak, azok 1,7 kilót fogytak és 0,9 %-kal csökkent a testzsírszázalékuk.

Akik nem ittak almaecetet, azok híztak 0,4 kilót.

Egyelőre ez az egyetlen kísérlet, amiben az almaecet és a fogyás kapcsolatát vizsgálták, pontosabb eredményekhez szükség lenne még további kísérletekre.

 

Az eredmények azt mutatják, hogy az almaecetnek van hatása a fogyásra és testzsírszázalékra, de 12 hét alatt 1,2 – 1,7 kiló fogyás nem tekinthető túl soknak, legalábbis a legtöbb ember 12 hét alatt nagyobb eredményt szeretne elérni. Véleményem szerint az almaecetes víz fogyókúrás italt arra  érdemes használni, hogy kiegészítse a fogyókúrát, ami megfelelő étkezést és mozgást tartalmaz. 

 

Almaecet fogyókúra hátránya

Várandósok és gyomorproblémával rendelkezők nem alkalmazhatják.

Az almaecet befolyásolhatja egyes gyógyszerek hatását, ezért ha gyógyszert szedsz, konzultálj a háziorvosoddal, mielőtt belekezdenél az almaecet fogyókúrába.

Bár az almaecetnek számos jó hatása van, csökkenti az étvágyat, növeli a teltségérzetet, önmagában az almaecet fogyasztása kevés a fogyáshoz, de megfelelő táplálkozással és mozgással kiegészítve elérheted a kívánt fogyást.

felhasznált irodalom