3+1 tipp, hogy végrehajtsd a 2022-re kitűzött diétás fogadalmakat!

diétás fogadalmak

Adunk 3+1 tippet is, hogy idén sikeresen végrehajtsd az „Új év,új Én” céljaidat! Legyen sikeres a 2022-re kitűzött diétád, ezt az 3 egyszerű tippet követve!

#1.Határozzd meg a miértet!

Elhízott serdülőként úgy tűnhet, hogy a „miért” sosem vitt túl a célvonalon. Mindig arról volt szó, hogy felveszünk egy 6-os méretű farmert, vagy hogy ugyanolyan lapos haunk legyen, mint a többi lánynak, akikkel barátságban voltunk. A hiúsági „miért-ünk nem volt elég ahhoz, hogy hosszú távú változást idézzenek elő. Végre beletuszkoltuk magunkat egy 6-os méretű nadrágba, aztán újra nekiálltunk enni. Legyél most okosabb ennél, és válaszold meg ezeket: miért akrsz fogyni, milyen hosszú távú céljaid vannak ezzel, hogyan illeszthető be a jövőképedbe? Vesd ezeket papírra, és amikor mélyponton vagy, olvasd vissza, ez biztosan erőt fog adni majd!

#2 találd meg a „tökéletes” étrendet!

A tökéletes diéta létezik, de mindenkinél másképp néz ki. E különbségek ellenére a hangsúly ugyanaz marad: a fenntarthatóság. Az egészségesebb étkezési szokások kialakításában elért hosszú távú siker a Te étkezési preferenciáidtól és a környezetedtől függ. Küzdesz a cukorfüggőséggel, de olyan valakivel élsz, aki sokat tart a házban? A siker esélyei nagy valószínűséggel csökkenni fognak. Vegán akarsz lenni, de nem szereted a legtöbb növényi alapú fehérjét? Valószínűleg küzdeni fogsz. Még az a döntése is, hogy kit követsz a közösségi médiában, hatással lehet a célod sikerre vitelében. Az “Appetite” folyóiratban egy 2020-as tanulmány kimutatta, hogy az egyének hajlamosak követni közösségi médiában élő társaik étkezési szokásait, még akkor is, ha ez tudat alatt történik. A számodra tökéletes étrend meghatározásához vizsgáld meg környezetedet, és mérd fel, hogy mi lehetséges, határozd meg ételpreferenciádat és bizonyos ételekhez való hozzáférésedet, valamint nézd meg, milyen étrendi mintát kellett sikeresen betartanod a múltban.

 

#3. Egyél addig, amíg elégedettnek nem érzed magad– nem jóllakotnak!

„Emlékszem, hogy mindent megtettem, hogy szabályozzam az adagok méretét. Pontosan mérőpoharakat használtam, és megszámoltam minden perecet, amit a kezembe tettem uzsonnára. Nem működött. Még mindig túltettem magam. Az okok, amiért ezt tettem (és te is) összetettek, de néhány dologra vezethetők vissza: zavart evés, túl gyors evés, alacsony tápanyagdús ételek fogyasztása, vagy egyszerűen nem hagyod abba, mert ízlik az étel.” E kihívások többségére a megoldás az, ha olyan ételeket keresünk, amelyek jóllaknak (gondoljunk a zsírra, rostokra és fehérjékre), és addig eszünk, amíg már nem vagyunk éhesek, nem jóllakunk. Ha a lelassításra koncentrálsz (például tedd le a villát a falatok között) és a zavaró tényezők elvesztésére (kapcsold ki a tévét és némítsd el a telefont), figyelmesebb étkezési magatartás alakulhat ki. A tanulmányok azt is mutatták ki, hogy a stressz kezelése és a megfelelő alvás segíthet az éhségérzet és a jóllakottság felmérésében is.

 

+1. Egy kis plusz segítség!

Amennyiben úgy érzed, hogy bármennyire is próbálod, nem mozdul a mérleg, az álomsúly elérése lehetetlennek tűnik, akkor lehet nem te hibázol, és tényleg érdemes felkeresned egy szakembert és plusz segítséget kéned. Vannak bizonyos esetek ugyanis, amikor tényleg szükség van egy kis lendületre, jó megoldás lehet ilyenkor a zsírleszívás. Azonban csakis olyan helyre szabad menni, ahol biztonságosan, szakszerűen végzik. A legjobb plasztikai sebész Budapesten Dr. Tóth András, nála biztos kezekben érezheted magadat! Bátran ajánljuk, a beavatkozás előtti konzultáció alkalmával minden fontos tudnivalóról felvilágosítást kaphatsz.