Zöldbableves hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- fél kiló fagyasztott zöldbab
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 2 dl sovány tejföl
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 babérlevél
- 1 evőkanál citromlé vagy ecet
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, bors
Zöldbableves elkészítése
1. A hagymát aprítsd fel, a répákat vágd karikára, vagy ha nagyobbak akkor fél karikára.
2. Az olívaolajat hevítsd fel, és tedd rá a felaprított hagymát. Pár perc múlva add hozzá a répákat és kevergetve dinszteld a zöldségeket.
3. Húzd le a tűzről a lábost, és add hozzá a pirospaprikát és keverd el a zöldségekkel. Sózd, borsozd, add hozzá a zöldbabot és öntsd fel kb. másfél liter meleg vízzel.
4. Add hozzá a babérlevelet, és főzd amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
5. Amikor a zöldségek megpuhultak, a tejfölhöz keverj egy kicsit a levesből és keverd simára. Majd megint adj hozzá egy kis levest és azt is keverd el simára. Ha már a tejfölös keverék is kellően meleg, add hozzá a leveshez és forrald össze.
6. A legvégén add hozzá a citromlét vagy ecetet.