Mennyi kitartás kell a fogyáshoz?

mennyi kitartás kell a fogyáshoz

Nekem nincs kitartásom, én nem vagyok kitartó ezért nem tudok lefogyni, vagy elkezdeni sportolni, megtanulni angolul és lehetne még folytatni a sort. Nagyon sokszor hallom ezeket a mondatokat, közben meg azt látom, hogy sok ember fejében több félreértés is van a kitartásról.

Kitartás = szenvedés?

A legtöbb ember számára a kitartás egyenlő a szenvedéssel, valami olyasmi kép él a fejükben, mint az alábbi videón, ahol az a feladat, hogy két fal között kell megtartania, kitartania magát a versenyzőnek két percig. Nagyon jól látszik a videón, hogy teljesen begörcsölnek az izmai, már remegnek is az erőlködéstől az arca is eltorzul és gyöngyözik a homloka az izzadságtól, de ő kitartóan tartja magát míg le nem jár az idő.

 

https://youtu.be/vVofDObrxv0?t=45m44s

Valóban ez lenne a kitartás?

Ez is egyfajta kitartás, és le a kalappal a versenyző teljesítménye előtt, de ahhoz, hogy elérjük a célunkat nem feltétlenül szükséges ekkora erőkifejtés, mint ebben a videóban. 

Egyfelől ekkora erőfeszítést senki nem képes hosszú távon kifejteni, maximum két percig. 

Másfelől meg, kevés olyan cél van, amit egyszeri nagy erőkifejtéssel el lehetne érni. Például lefogyni biztosan nem lehet úgy, hogy két percig saját képességeimet meghaladva, tiszta erőből emelgetek súlyokat. 

Milyen érdekes, hogy ha valaki napi 16 órát játszik számítógépes játékon, vagy filmeket néz, arra soha nem mondják, hogy milyen kitartó! Csak ha mondjuk 16 órán keresztül dolgozik, fut, tanul. Vajon miért? Mert számítógépen játszani vagy filmet nézni élvezetes dolog?

Mi az a kitartás pontosan?

Kitartás definiciója

“Kitartás képessé teszi az embert arra, hogy értelmes célért a kellő ideig tevékenykedjen, dolgozzon, illetve a szükséges áldozatot meghozza.”

Ha megnézed a kitartás definicióját, szó sincs benne szenvedésről, kellő ideig kell tevékenykedni, és meg kell hozni a szükséges áldozatot. Jó, az áldozathozatal általában valami olyasmi ami kellemetlen, de azért ez sem szenvedés. 

Természetesen tenni kell az eredményekért, de nem feltétlenül jelenti azt, hogy bele kell halni. A siker titka szerintem az, ha abban vagy kitartó, hogy nem adod fel a célodat, legyen az fogyás vagy bármi más, és kitartóan keresed azt az utat, amit Te képes vagy megcsinálni és eljutsz vele a célodhoz.

Van aki azt mondja, hogy a fogyáshoz heti háromszor kell edzeni, én arra képtelen vagyok, ezért inkább nem csinálok semmit. Ha neked nem megy a heti három edzés, semmi gond, de akkor keress valami olyan módszert, amit Te meg tudsz csinálni, és amivel eléred a célodat. 

Itt van például ez a kisfiú, esélye nem lenne felugrani erre a nagy lóra, mondhatná, hogy ez nekem nem megy, de nem teszi! Kitartó a céljával kapcsolatban, és egy trükkel eléri, hogy a ló fejével felemelje, és úgy már fel tud mászni a hátára.

Csak kitartás kell a sikerhez?

A másik félreértés a kitartásról, hogy sokan azt gondolják, hogy akinek van kitartása, az bármire képes. A kitartás egyfajta szuper erő. Aki kitartó, az akár képes a maratont is lefutni a kitartásának köszönhetően, akkor is ha 100 kiló és semmit nem készült a maratonra. Ez egyáltalán nem igaz! Ha mondjuk le tudsz futni 3 km-t, és összeszeded minden kitartásodat, akaraterődet, akkor lehet hogy tudsz teljesíteni 4-5 km-t, de nem 42 km-t!

Napjainkban egyre jobban terjed az a nézet, hogy bármire képes vagy, csak akarnod kell! Ez sok ember számára hatalmas csalódást tud okozni, mert nem értik miért nem sikerül elérniük amit szeretnének, mikor ők annyira akarják. Hát azért, mert nem reális, amit el szeretnének érni!

Ha megnézel egy X faktor válogatót, ott rengeteg embert lehet látni, aki mind nagyon akar híres énekes lenni, énekhang nélkül, és akármennyire kitartó, meg akarja, valószínű sosem lesz híres énekes. Van az a mondás, hogy a tehetségtelen énekesnél csak a szorgalmas azaz kitartó és tehetségtelen énekes a rosszabb. Pedig mennyivel boldogabbak lehetnének, ha azt a sok energiát, amit az éneklésbe fektetnek, valami olyanra fordítanák, amivel van esélyük sikert elérni.

A kitartás titka

Hogyan lehet kitartónak lenni? 

Hosszú távon csak olyan dolgot lehet csinálni, ami nem túlságosan megerőltető. Oszd be az erődet, és haladj kisebb lépésekben! Ha egyik napról a másikra akarsz elkezdeni naponta edzeni, és mellette csak salátát enni, könnyen elfogyhat a kitartásod. Egyszerre mindig csak egy dolgon változtass, és ha az már a szokásoddá vált, akkor jöhet a következő lépés.

Tartsd a szem előtt a célodat! A riói olimpián egy amerikai kerékpároshölgy nyerte meg a versenyt, és azt nyilatkozta, hogy a felkészülés során mindig elképzelte ha megnyeri az olimpiát, az eredményhirdetésen a kisfiával együtt fognak a dobogón állni, ez lebegett a szem előtt. 

Kitartás idézetek képekkel