Fogyókúra és a stressz

stressz és fogyókúra

Milyen kapcsolat van a fogyókúra és a stressz között?

Mi az oka, hogy van aki lefogy a sok stressztől, van aki meg pont hogy hízik? 

Miért akarok csokit meg édességet enni, ha stresszes vagyok?

Ismerősek a fenti kérdések? Nézzük a válaszokat, de hogy megértsük előbb tisztázzunk egy-két dolgot.

Mi az a stressz?

A stressz egyfajta feszültség, terhelés mely a szervezet pszichés és szociális rendszerére hat. Van testi és lelki stressz. Testi stressz lehet nagy hőség, vagy éhezés, lelki stresszre jó példa egy szerettünk elvesztése, vagy megaláztatás. Az, hogy kinek mi jelent stresszt, egyénenként teljesen eltérő, ami az egyik ember számára károsító, a másik számára egyáltalán nem az. Biztos veled is volt már olyan, hogy úgy érezted, hogy nem értik meg a problémádat, miért probléma egyáltalán, amin stresszelsz, esetleg Te gondoltál úgy más problémájára, hogy “hát irigylem a problémáját”, mert neked jelentéktelen dolognak tűnt.

Sokszor gondolunk arra, hogy legszívesebben megszabadulnánk minden stressztől, de van egy rossz hírem, a stressz az életünk elengedhetetlen része, a stresszmentes állapot a halál. Tehát kénytelenek vagyunk együtt élni vele, viszont létezik jó stressz is, nem csak rossz stressz!

Jó stressz

A jó stressz pozitív érzéssel és egészséges testi állapottal jár. Ilyen lehet például egy lottónyeremény, vagy régi ismerőssel történő váratlan találkozás. Jó stressz akkor keletkezik bennünk, ha az előttünk álló feladatot kihívásként értékeljük, tudjuk, hogy képesek leszünk megoldani, tudjuk a megoldás módját, és kellemes izgatottság keletkezik bennünk. A legtöbb sportoló a versenyen jobban teljesít, mint edzésen, ez mind a jó stressznek köszönhető. Vagy például a színészek is izgatottak lesznek fellépés előtt.

Rossz stressz

Rossz stressz hatására negatív érzések törnek ránk és a testünk működésében zavar támad. Ilyenkor nem kihívásként éljük meg a helyzetet, hanem fenyegetettségnek. Túlterheltnek érezzük magunkat, azt érezzük, hogy a helyzet uralkodik felettünk, és meghaladja a képességeinket.

Mik a stressz tünetei?

A szervezet riadókészültségbe kerül, a stressz hormonok hatására

 • a légzés felgyorsul
 • pupillák kitágulnak
 • szívritmus felgyorsul
 • a vércukorszint megemelkedik
 • a vázizom vérellátása fokozódik
 • vérnyomás megemelkedik
 • bélrendszer izmai elernyednek

Miért így reagál a szervezetünk a stresszre?

Mert ilyenkor a szervezetünk az ősember egykori viselkedésmódja szerint reagál. Aki ha veszélybe került, készenléti állapotra és energiára volt szüksége, a meneküléshez vagy a támadáshoz. A XXI. században teljesen más helyzetekbe kerülünk, mint az ősember, viszont a szervezetünk ősember szerint reagál, de mivel az esetek többségében a helyzet megoldása nem igényel fizikai aktivitást, az energia megreked, ezért szoktuk azt érezni, hogy “szétrobbanunk az idegességtől” zsírsavak lerakódhatnak az érfalon, zavar keletkezik az inzulinháztartásban, ezért kívánjuk az édességet.

Fogyókúra és a stressz

Miért hízunk a stressztől és miért gátolja a fogyást a stresszt?

 • A stressz hatására kimerülünk, ami növeli az étvágyat. Gyakran előfordul hogy egy stresszes nap folyamán nem eszünk és iszunk napközben, és mikor hazaérünk kiesszük a hűtőt.
 • A stressz okozta érzelmi feszültséget gyakran vezetjük le nassolással.
 • A stressz zavart okoz az inzulinháztartásban, ami miatt jobban kívánjuk az édességet.
 • A stressz miatt kapkodunk, időhiányban szenvedünk és ezért gyakrabban eszünk gyors ételeket, mivel az könnyen elérhető.
 • Stressz hatására kortizol hormon termelődik, ami lassítja az anyagcserét.
 • A stressztől kimerültek vagyunk, ezért kevesebbet mozgunk.

Stressz kezelési technikákat itt találsz.

 

Felhasznált irodalom: Bagdy Emőke: Pszichowellness és wikipedia