Diétás rizskoch hozzávalók:
1 dl víz
4 dl tej
2 db tojás
6 dkg nyírfacukor
3 dkb mazsola
1 közepes alma
1/2 teáskanál vaníliakivonat
citromhéj
Diétás rizskoch készítését a tejberizzsel kezdjük. A riszt tegyük fel főni a vízzel és egy csipet sóval. Ha a rizs felvette a vizet, adjuk hozzá a tejet és lassú tűzön, kevergetés mellet főzzük amíg el nem készül.
Ha kész, tegyük hozzá a cukrot, vaníliakivonatot, citromhéjat és a mazsolát és hagyjuk egy órán keresztül pihenni.
Pihenést követően reszeljük le az almát héjastul, és keverjük a masszához a tojássárgákkal és zabkorpával együtt.
A tojásfehérjékből verjünk habot, és óvatosan adjuk a masszához.
Előmelegített sütőben süssük 170 fokon 40 percig.
Én 15×20 cm-es tepsit használtam, és 6 kisebb adagra osztottam.
1 adag diétás rizskoch 170 kalóriát tartalmaz.
Az alma és a zabkorpa megnöveli az étel rosttartalmát, minek köszönhetően lassabban szívódik fel, kevésbé emeli meg a vércukorszintet és tovább érzünk teltséget, később leszünk újra éhesek. A nyírfacukor a hagyományos cukorhoz képest kevesebb kalóriát tartalmaz és lassabban emeli meg a vércukorszintet. Lehet más édesítőszert is használni.
Tipp: amikor elkészül a diétás rizskoch, akkor még a tepsiben tegyünk minden szelet tetejére egy kocka étcsokit. Az a meleg hatására megolvad. (A csoki nincs beleszámolva a kalóriatartalmába.) Szeleteléssel várjuk meg míg legalább langyosra hűl.