Cukkinis tojáslepény

cukkinis tojáslepény

Cukkinis tojáslepény az egyik jellegzetes spanyol étel, a Tortilla española (magyarul spanyol tortilla vagy spanyol omlett) diétás változata. A spanyol tortilla ugyanis burgonyából készül, és krumplit én lecseréltem cukkinire, és így is nagyon finom. 

Cukkinis tojáslepény hozzávalók:

  • 40 dkg cukkini
  • 6 db tojás
  • 1 db vöröshagyma
  • só, bors
  • olívaolaj

Cukkinis tojáslepény elkészítése:

1.Mosd meg a cukkinit, és szeleteld kb. 1,5 x 1,5 cm-es kockákra.

2. Pucold meg a hagymát és aprítsd fel.

3. Egy serpenyőben melegíts egy kevés olívaolajat, és a cukkinit pirítsd meg. Ne tegyél egyszerre túl sok cukkinit a serpenyőbe, hogy legyen helyük pirulni, inkább több részleten végezd ezt a műveletet. Fontos, hogy ne süsd túl a cukkini kockákat, roppanósak maradjanak, csak kapjanak egy kis színt. Ha elkészültél az összes cukkinivel, vedd ki őket a serpenyőből, rakd félre és papírtörlő segítségével itasd le róla a felesleges olajat.

4. Ha szükséges, pótold az olajat a serpenyőben, tedd bele a hagymát, sózd meg és alacson-közepes lángon párold puhára a hagymát.

5. Amíg a hagyma puhul, egy tálba törd fel a tojásokat, sózd meg, borsozd meg és verd fel. Majd add a tojáshoz a cukkini kockákat és keverd össze.

6. Öntsd a tojásos cukkinit a serpenyőbe a hagymára és egyengesd el, hogy egyenletesen elterüljön a massza a serpenyőben. Süsd kb. 5 percig, míg az alja meg nem sül.

7. Ha az alja már megsült, akkor egy spatula segítségével lazítsd meg a szélét. Vegyél egy lapostányért, ami nagyobb, mint a serpenyő, tedd a tányért a serpenyőre, és egy határozott mozdulattal fordítsd meg, hogy a cukkinis tojáslepény a tányérba kerüljön.

8. Önts egy kevés olajat a serpenyőbe, hogyha visszeteszed sülni a másik oldalát, ne ragadjon le, és csúsztast a cukkinis lepényt vissza a serpenyőbe a nyers oldalával lefelé.

Az alábbi videóban láthatod, hogyan kell megfordítani:

9. Süsd méb kb. 5 percig, majd egy tényér segítségével borítsd ki a serpenyőből. Ha esetleg kicsit szétesik ne aggódj, mert úgyis nagyon finom.

cukkinis tojáslepény egészben

A cukkinis tojáslepényt langyosan és hidegen is lehet fogyasztani, akár csomagolni is lehet tízóraira vagy uzsonnára.

Összegzés
recipe image
Recept neve
Cukkinis tojáslepény
Közzétéve
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő