A szerencsejáték – függőség vagy hasznos jövedelemkiegészítés?

szerencsejáték

A szerencsejátékok világát számtalan szóbeszéd kíséri, és ezek között bőven akadnak elég elrettentőek is, amelyek nem feltétlen alaptalanok. A szerencsejáték-függőség egy létező jelenség, ami igencsak sokak életét megkeserítette már. Azonban az is igaz, hogy pusztán a játék nem tesz függővé, és a számtalan ember nagy nyereményt kiosztottak már a játékosok között. Ráadásul bizonyára nekünk is akadnak olyan ismerősünk, aki egészséges viszony ápol ezzel a világgal – miközben némi jövedelemkiegészítésre is szert tesz általa. Mire érdemes tehát nekünk is odafigyelni, hogy az utóbbi kategóriába tartozhassunk? Mikor jelent valóban problémát a játék?

Amikor túllépjük a büdzsét…

A szerencsejáték-függőség legelső tünetei közé tartozik, amikor nem tudunk megálljt parancsolni magunknak. Sajnos az emberi elme úgy működik, hogy a függőségeket sokszor megpróbálja logikus érveléssel alátámasztani a szenvedélybeteg saját magának. Így kvázi felhatalmazza magát a káros tevékenysége folytatására. Biztosan mindenki számára ismerős történet, mikor egy-egy erős dohányos a köhögőrohamai között azzal érvel, hogy miért is jó neki, amit épp művel magával. Ilyenkor jönnek a szokásos kifogások, amiket ő maga is igaznak hihet: „megnyugtat”, „segít koncentrálni”, satöbbi… Pedig valójában az agy az elvonási tünetek csillapítására ilyenkor ténylegesen átver bennünket, és megpróbálja beadni, hogy ez mind igaz. A szerencsejáték-függők esetében ugyanez a helyzet. Itt viszont nem az idegek megnyugtatása vagy a koncentráció a legfőbb érv, hanem a nagy nyeremények ígérete és az a bizonyos „tuti tipp”, amit semmiképpen sem hagyhatunk ki. Érdemes tehát megszabnunk egy előre meghatározott összeghatárt a nyerőgépes játékok világába csöppenve. Amennyiben nem vagyunk képesek ennek kimerítése után megálljt parancsolni magunknak, úgy biztosra vehetjük, hogy problémáink vannak.

Jelen lenni a pillanatban

A másik fontos szimptóma, ami a kezdődő szerencsejáték függőséget kíséri, ha egyszerűen nem tudunk elvonatkoztatni ettől a világtól. Attól még nem függő valaki, hogy a szabadidejében szívesen mérlegeli a különféle sportcsapatok esélyeit, vagy épp a pókerjátékosok taktikáiról olvasgat. Ez egyfajta szórakoztató időtöltés, és senkitől nem tagadhatjuk meg a hobbiját. Azonban mikor ez odáig fajul, hogy nem vagyunk képesek jelen lenni a különféle életszituációkban, és közös családi kirándulás alkalmával is csak a játékon jár az eszünk, az már valóban vészjósló előjelnek számít.

Tartanunk kéne a szerencsejátéktól?

Az igazat megvallva nagyon sok minden függőséget okozhat. Egyesek képesek még a koffeint is túladagolni pusztán kávézással, míg mások a videójátékok virtuális világában rekednek. Azonban ez nem jelenti azt, hogy mindentől félnünk kellene. Kellő tudatossággal ugyanis a szerencsejátékok világával is képesek vagyunk egészséges viszonyt ápolni, amely így nem csupán szórakozást, de hasznos jövedelemkiegészítést is jelenthet számunkra. Ha a fentebb említett két dologra odafigyelnünk, akkor viszont nem túl valószínű, hogy problémáink adódnak majd a játékkal. Ezek ugyanis a leggyakoribb tünetei a kezdődő szerencsejáték-függőségnek. Amennyiben felismerjük ezeket, úgy ezen a ponton még képesek lehetünk megálljt parancsolni magunknak. Sokszor ilyenkor csupán egy kis szünetre van szükségünk ugyanis, amelyet nem árt bizonyos időközönként minden játékosnak beiktatni. Ráadásul így még a játék is izgalmasabbá válhat, ha tartunk néha pihenő időszakokat.