Az alacsony szénhidráttartalmú ételek fogyasztása nem csak a fogyókúrázóknak ajánlott, hanem azoknak is akik egészségtudatosan szeretnének élni.
Mennyi szénhidrátot tartalmaznak valójában az egyes ételek?
Meg kell különböztetni bruttó és nettó szénhidráttartalmat. A rost is a szénhidrát egy formája, de a rostokat nem tudja a szervezetünk megemészteni. Például a padlizsán szénhidráttartalma 6 %, de mivel sok rostot tartalmaz, az emészthető szénhidrátok aránya ennél kevesebb.
Alacsony szénhidráttartalmú ételek
1. Tojás – kb. 0 %
Bár a tojás tartalmaz némi szénhidrátot, ez annyira kevés, hogy mondhatjuk, hogy szinte 0%. Ezen kívül a tojás sok hasznos tápanyagot tartalmaz.
Tojássárgája fogyókúráról itt tudsz olvasni!
2. Húsok – 0 %
A legtöbb hús egyáltalán nem tartalmaz szénhidrátot. Beleérte a csirkét, pulykát, sertést, marhát. De ez csak a színhúsra igaz, a belsőségekre nem. A máj szénhidráttartalma kb. 5 %. A különböző felvágottak is szoktak szénhidrátot tartalmazni, gyakran még cukrot is!
3. Hal és tengergyümölcse – 0 %
A halak és tengergyümölcseinek fogyasztása nagyon egészséges, mert olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyekből a legtöbb embernek hiánya van. Ilyen a B12 vitamin, jód és omega 3. A halak, mint lazac, pisztráng, szardínia (nem a konzerv változat!) nem tartalmaznak szénhidrátot. A kagyló szénhidráttartalma 4-5%, ami alacsonynak mondható.
4. Zöldségek
A zöldségek általában kevés szénhidrátot tartalmaznak, különösen a zöld levelű és keresztesvirágúak. Ráadásul a zöldségek rosttartalma magas, ami fontos a szervezet számára. Azért vannak magas szénhidráttartalmú zöldségek is, mint például a burgonya vagy édes burgonya.
Alacsony szénhidráttartalmú zöldségek
- spárga – 2 %
- gomba – 3 %
- paradicsom – 4 %
- uborka – 4 %
- karfiol – 5 %
- padlizsán – 6 %
- brokkoli – 7 %
- kelbimbó – 7 %
- zöldbab – 7 %
- vöröshagyma – 9 %
- kelkáposzta – 10 %
5. Gyümölcsök
A gyümölcsök több szénhidrátot tartalmaznak, mint a zöldségek, de attól még mértékkel lehet fogyasztani őket.
- olíva bogyó – 6 %
- alma – 7 %
- eper – 8 %
- narancs – 8 %
- avokádó – 8,5 %
- őszibarack – 9 %
- grapefruit – 11 %
- sárgabarack – 11 %
6. Magvak
A magvak szénhidráttartalma viszonylag alacsony, de emellett magas a rost-, zsír- és fehérje tartalmuk.
- dió – 14 %
- mandula – 22 %
- földimogyoró – 16 %
7. Tejtermékek
A tejtermékek is beletartoznak az alacsony szénhidráttartalmú ételek csoportjába. De mindenképpen olvasd el az összetevőket, mert gyakran a gyártás során kerül szénhidrát a tejtermékekbe.
sajt – 1,3 %
tejszín – 3 %
joghurt (natúr) – 5 %
görög joghurt (natúr) – 4 %
Ne feledd, hogy az szénhidráttartalom csak egy jellemzője egy adott ételnek, tehát a fogyókúrás étrend összeállításánál az étel többi tulajdonságát is figyelembe kell venni. Attól még hogy alacsony a szénhidráttartalma, tartalmazhat sok zsírt, és a sok zsír fogyasztása pedig nem egészséges.
Alacsony szénhidráttartalmú recepteket itt találsz.
Szénhidrát táblázathoz kattints ide!